Efter Brexit: Cameron går af

Den britiske premierminister David Cameron trækker sig efter britisk EU-nej

Den britiske premierminister David Cameron tager nu konsekvensen af, at briterne har valgt at forlade EU. Cameron trækker sig fra posten.

- Jeg er stolt af at have været premierminister i seks år, siger Cameron foran Downing Street 10.

- Landet behøver et nyt lederskab, men ikke med mig som kaptajn.

- Jeg respekterer folkets beslutning og vil fortsat hjælpe med at føre landet i den rigtige retning, siger premierministeren om det britiske EU-nej.

Cameron forklarer, at han sammen med sin regering har i sinde at trække sig om tre måneder.

- Jeg mener, at vi skal sigte efter at have en ny premierminister på plads, når den konservative partikonference begynder i oktober, siger Cameron.

Han tilføjer, at han vil møde op til et EU-topmøde i næste uge, mens det bliver den kommende regering, der skal beslutte, hvornår Storbritannien skal aktivere artikel 50 i Lissabon-traktaten og træde ud af EU.

Polfoto Politik Engell: Brexit sætter Løkke under maksimalt pres

Dybt splittet parti
Resultatet af folkeafstemningen efterlader Camerons konservative parti dybt splittet.

Den fløj med Boris Johnson i spidsen, som har agiteret for et nej til at blive i til EU, synes fredag morgen stærkt tøvende over for, hvad det næste skridt skal være for Storbritannien.

Om man kan vente - og måske vente længe - med at aktivere udmeldelsen.

Johnson, den tidligere borgmester i London, er fredag formiddag bookmakernes favorit til at afløse Cameron.

Lars Løkke Rasmussen afviser dansk folkeafstemning om EU. (foto:DAVALI PHILIP) Dansk politik Løkke: Glem alt om dansk EU-afstemning

Karriere i ruiner
Camerons politiske karriere ligger i ruiner. Han bebudede i starten af 2014, at han ville udskrive en folkeafstemning, lige så snart han havde fået forhandlet reformer med det øvrige EU om blandt østarbejderes ret til velfærdsydelser i Storbritannien.

Mange iagttagere sagde dengang, at Cameron var styret af britisk indenrigspolitik, da han satte EU-medlemskabet på spil - at det primært var et opgør med den talstærke euroskeptiske fløj i Det Konservative Parti, som han havde for øje.

Og mens briterne forsøger at vænne sig til, at det snart er slut med EU, så falder det britiske pund 10 procent i forhold til dollar til det laveste siden 1985.

114 kommentarer
Vis kommentarer