Efter dødsbrand: Søn vil sagsøge kommunen

Søn til en af de kvinder, der mistede livet ved en plejehjemsbrand i august vil sagsøge kommunen for omsorgssvigt. Næstformand i voksen- og plejeudvalget afviser, at kommunen har svigtet

Dødsbranden opstod i en 93-årig kvindes lejlighed. Hun var kendt ryger, og det bekymrer derfor hendes søn, at branden opstod netop hos hende. Foto: Ernst Van Norde
Dødsbranden opstod i en 93-årig kvindes lejlighed. Hun var kendt ryger, og det bekymrer derfor hendes søn, at branden opstod netop hos hende. Foto: Ernst Van Norde

Norddjurs Kommune har svigtet i sagen om dødsbranden Plejecenter Farsøhthus 3. august, hvor tre personer omkom.

Det mener Bjørn Sørensen, der er søn til 93-årige Inger-Lis Madsen, der døde under branden. Østjyllands Politi har i efterforskningsarbejdet konkluderet, at branden opstod i netop hendes lejlighed, mens årsagen fortsat er ukendt.

Inger-Lis Madsen kom i første omgang på plejehjemmet, fordi hun var faldet i søvn i sin egen bolig med en cigaret i munden. Det frygter sønnen Bjørn Sørensen kan være sket igen, da den fatale brand startede på den skæbnesvangre augustaften.

Det skriver TV2 Østjylland.

Anklager kommunen
Bjørn Sørensens mor havde vist tegn på begyndende demens, og derfor understreger han, at kommunen havde et ansvar for at føre opsyn med hans mor, der var en notorisk ryger.

Efter voldsom brand på plejehjem: Nu sender brandfolk et dybfølt tak

Efter brand i plejecenter: Ældre kvinde er død

Af samme årsag havde han efter eget udsagn lavet en aftale med plejepersonalet om, at moderen ikke måtte ryge alene, fortæller han til TV2 Østjylland:

- Jeg er bange for, at den er opstået i forbindelse med rygning, og det frustrerer mig selvfølgelig, hvis hun har røget uden overvågning i længere tid, og de aftaler jeg havde med personalet om, at hun ikke måtte havde adgang til en lighter ikke er overholdt, siger Bjørn Sørensen.

Den bekymrede søn ser nu på mulighederne for at lægge sag an mod kommunen, fordi der blandt andet er kommet oplysninger frem om, at der var et sprinkleranlæg på plejecentret, der ikke levede op til brandsikkerhedskravene.

- Jeg skylder min mor at følge denne sag til dørs. Jeg kan læse i aviserne, at Norddjurs Kommune mener, at alle regler er overholdt. Men når tre mennesker omkommer, mener jeg, at det er på tide at holde dem, der skulle passe på de ældre medborgere, ansvarlig. Og det er kommunen, fortæller Bjørn Sørensen til TV2 Østjylland.

Rygeregler på Plejecenter Farsøhthus

- Reglerne for rygning på plejecentre på landsplan er, at det er borgernes eget hjem, og har ret til at gøre, hvad de vil.

Det fortæller Søs Fuglsang, der er sundheds- og omsorgschef i Norddjurs Kommune til Ekstra Bladet.

Og sådan er reglerne også i Norddjurs og på Plejecenter Farsøhthus. Man kan dog lave særregler, hvis der er omstændigheder, der gør, at det er uforsvarligt, at en beboer ryger.

Hun fortæller samtidig, at personalet har ressourcer til at føre tilsyn med, om beboerne overholder de regler og aftaler, der er indgået.

Borgmester efter plejehjemsbrand: - Vi er kede af det i aften

Efter brand i plejecenter: Ældre kvinde er død

Artiklen fortsætter under billedet.

Retsmediciner og politi tekniker ankommer til plejecentret Brand på Plejecentret Farsøhthus i Allingåbro 3 August 2018. Årsagen til branden er fortsat ukendt. Foto. Ernst Van Norde
Retsmediciner og politi tekniker ankommer til plejecentret Brand på Plejecentret Farsøhthus i Allingåbro 3 August 2018. Årsagen til branden er fortsat ukendt. Foto. Ernst Van Norde

Østjyllands Politi om dødsbranden

Ekstra Bladet har været i kontakt med Østjyllands Politis pressemedarbejder Jakob Christiansen, der fortæller, at efterforskningen ikke har givet et endeligt resultat på, hvoran branden opstod 3. august i sommer.

- Det ved vi ikke. Det har ikek været muligt for os at fastslå. Det er sandsynligvis i den omtalte sofa, men præcis hvordan har ikke været muligt at fastlå, siger han til Ekstra Bladet.

Har har ingen kommentarer til, om der kan være tale om, at en glød fra en cigaret kan være skyld i branden.


Manglende sikkerhed
I branden omkom Bjørn Sørensens 93-årige mor og to andre kvinder på henholdsvis 91 og 95 år. En rapport fra Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har slået fast, at der foruden det manglende sprinkleranlæg var et spisekøkken i flugtvejsgangen.

Det gentog Ole Birk Olesen, der er minister på området, i et samråd 11. september.

- I undersøgelsen konstateres det, at der ikke var installeret et automatisk sprinkleranlæg i bygningen. Derudover var spisekøkkenet indrettet i flugtvejsgangen, hvilket reducererede flugtvejen og medvirkede til, at branden i gangen blev voldsom.

- Endelig konstateres det, at flugtvejsgangen ikke var opdelt med røgsikre og selvlukkende døre. Det konkluderes også, at plejecenteret ikke lever op til de brandkrav, der gælder i dag, og som et plejecenter, der opføres i dag, skal leve op til, lød det blandt andet fra Transport-, Bygnings- og Boligministeren.

Næstformand: - Vi har ikke svigtet
Næstformand for voksen- og plejeudvalget i Norddjurs kommune Steen Jensen fortæller til Ekstra Bladet, at de vil forholde sig til sagen, hvis den bliver rejst.

- Vi må forholde os til Bjørn Sørensens sag, hvis den bliver rejst og ser, hvad det går ud på.

Han fortæller desuden, at han tirsdag eftermiddag skal til et møde på plejecenter Farsøhthus, hvor han håber at blive klogere på omstændighederne ved branden

- Har du forståelse for, at han vil rejse en sag?

- Ja. Hvis min mor var død i en brand, tror jeg også, jeg ville rejse en sag.

- Ved du, om de aftaler, som Bjørn Sørensen havde med plejecentret blev overholdt?

- Det ved jeg ikke, men det kan være, at jeg bliver klogere på det i dag.

- Kommunen sætter jo normeringen på plejehjemmene ned, hvordan kan I garantere, at der ikke kommer til at ske noget lignende igen?

- Vi skal tage stilling til, om vi skal trække nogle besparelser tilbage i dag. Så jeg kan ikke sige, hvad det ender med.

- Men vi kan jo aldrig garantere, at der ikke kommer til at ske noget lignende.

- Har I svigtet beboerne på plejehjemmet?

- Det synes jeg egentlig ikke, vi har. Der har været skiftende tilsyn fra brandmyndigheder. Og vi har aldrig fået at vide, at der er noget alarmerende galt.

Ekstra Bladet har været i Norddjurs Kommune dækket det økonomiske blodbad tæt.

Læs reportager fra den hårdt trængte kommune her

Drama i kommune: Borgmester blev advaret om økonomisk kaos  

Vred borger overrækker 'gave' til borgmester: Tak for lort!  

Kommune skal spare halv milliard: Sådan kunne det gå SÅ galt

Tue rammes hårdt efter bilulykke: - Det er en håbløs situation