Efter fire måneders forhandling: Her er Sveriges nye statsminister

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet og Liberalerna er enige om et udkast til en regeringsaftale

Efter flere måneders langstrakte forhandlinger ser der nu endelig ud til at være afklaring om fremtidens regering i Sverige.

De fire svenske partier Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet og Liberalerna er således blevet enige om et udkast til en regeringsaftale.

De peger på Socialdemokraternas leder, Stefan Löfven, som statsminister. 

Det fremgår af et 16 sider langt udkast, der blandt andet kan læses på Socialdemokraternas hjemmeside. Udkastet består af i alt 73 punkter.

- Vores partier har forskellige ideologiske udgangspunkter, men forenes for at forsvare det liberale demokratis grundsten, lyder det i udkastet.

Socialdemokraterna og Miljöpartiet danner tilsammen en rødgrøn regering, mens de to borgerlige partier Centerpartiet og Liberalerna agerer støttepartier. Det fremgår af udkastet.

Det sker blandt andet for at holde indvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) uden for indflydelse.

Udkastet skal nu godkendes i de fire respektive partier.

Herefter skal et flertal ved en afstemning i Riksdagen stemme for Löfven som statsminister onsdag 16. januar.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Stefan Löfven kan fortsætte som svensk statsminister. Foto: Ritzau Scanpix
Stefan Löfven kan fortsætte som svensk statsminister. Foto: Ritzau Scanpix

BLÅ BOG: Stefan Löfven

* Født 21. juli 1957 (61 år) i Stockholm. 

Karriere:
* 1981 tillidsmand på fabrikken Hägglund och Söner.

* 2005 valgt som formand for metalarbejdernes fagforening, IF Metall.

* Formand for Socialdemokraterna i 2013.

* Medlem af Riksdagen og statsminister i 2014.

Uddannelse:
* Studerede til socialrådgiver, men sprang fra efter halvandet år.

* Han er uddannet svejser og arbejdede fra 1979 til 1995 på våbenfabrikken Hägglund och Söner i Nordsverige.

Civilstand:
* Gift i 2003 med Ulla Löfven. Hun har to børn fra et tidligere ægteskab.

Kilder: Socialdemokraterna, TT.

Ikke ideelt
Centerpartiets leder, Annie Lööf, har fredag klokken 15.30 kommenteret aftaleudkastet. Hun siger, at det ikke er den ideelle løsning, men at det er den bedste i betragtning af den nuværende situation.

- Som vi alle ved, har vi haft en vanskelig parlamentarisk situation i Sverige. Vi har målrettet arbejdet på at løse regeringsproblemet.

- Når alle andre har været fastlåst i deres holdninger, har vi søgt veje fremad, siger Annie Lööf på pressemødet.

Som belønning for at pege på Löfven har de borgerlige støttepartier blandt andet fået indført en række ændringer på arbejdsmarkedet. Det indebærer blandt andet bedre vilkår for iværksættere. 

Sverige gik til valg 9. september. 

Her blev Socialdemokraterna det største parti, Moderaterna næststørst og Sverigedemokraterna nummer tre.

Ingen af partierne har ønsket at samarbejde med det indvandringskritiske SD. Noget, som Annie Lööf endnu engang understregede fredag.

Samtidig har både Socialdemokraternas Löfven og Moderaternas leder, Ulf Kristersson, sagt, at de ønsker at være den næste regeringsleder.

Det har udløst de indtil nu fastlåste forhandlinger.

OVERBLIK: 124 dages tovtrækkeri

* Ved det svenske valg 9. september bliver Socialdemokraterna det største parti, Moderaterna næststørst og Sverigedemokraterna nummer tre.

* Hverken Stefan Löfvens rødgrønne blok eller den borgerlige Alliansen får parlamentarisk flertal, og ingen af partierne vil samarbejde med det nationalkonservative og indvandringskritiske Sverigedemokraterna.

* 2. oktober får Moderaternas leder, Ulf Kristersson, to uger til at finde et regeringsalternativ. Det lykkes ikke.

* 15. oktober går opgaven videre til Socialdemokraternas leder og den fungerende statsminister, Stefan Löfven. Han må også opgive.

* 5. november beslutter Riksdagens formand, talman Andreas Norlén, at Moderaternas leder igen skal forsøge at danne en regering, der skal præsenteres for Riksdagen.

* 14. november stemmer et flertal imod Ulf Kristersson som statsminister i spidsen for en topartiregering bestående af Moderaterna og Kristdemokraterna.

* 15. november bliver Centerpartiets leder, Annie Lööf, som den tredje partileder bedt om at sondere mulighederne for at danne en regering. Efter en uge meddeler hun talmannen, at hun ikke har løst opgaven.

* 23. november får Löfven igen overdraget opgaven med at sammensætte og præsentere Riksdagen for en mulig regering.

* I dagene efter antyder først Annie Lööf og siden også Liberalernas leder, Jan Björklund, at de to partier muligvis vil støtte en Löfven-regering, hvis Socialdemokraterna går med på en række krav om reformer af især arbejdsmarkedet og boligområdet.

* Löfven får to gange bevilget ekstra tid til forhandlingerne og får dermed frist til mandag 10. december til at aflægge rapport til talmannen.

* 10. december siger Centerpartiet nej til Stefan Löfven som statsminister i Sverige. Löfven aflægger rapport om forhandlingerne til talman Andreas Norlén.

* Fredag 14. december: 200 medlemmer af Riksdagen stemmer nej til Stefan Löfven som ny statsminister.

* Fredag 11. januar: Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet og Liberalerna når til enighed om et udkast til en regeringsaftale. De peger på Stefan Löfven som statsminister.

Kilder: SVT, TT og Riksdagen.