Efter kæmpe underskud: Kommune nægter at tildele borgere førtidspension

Selvom sagsbehandlerne havde indstillet 36 borgere til at få førtidspension, har Norddjurs Kommune afvist samtlige sager og sendt dem tilbage. Der ligger et økonomisk motiv bag, mener lokalpolitiker

I Norddjurs Kommune er man så utilfreds med politikernes beslutning om at spare massivt på unge- og ældreområderne, at man flere steder har 'sat byen til salg'.  Foto: Ernst Van Norde
I Norddjurs Kommune er man så utilfreds med politikernes beslutning om at spare massivt på unge- og ældreområderne, at man flere steder har 'sat byen til salg'. Foto: Ernst Van Norde

Er du berørt af sagen, så tip os på 1224@eb.dk eller sms til 1224.

I Norddjurs Kommune kæmper man med økonomien.

I flere år er udgifterne til udbetaling af førtidspensioner nemlig steget markant i kommunen, og i de seneste to år har man langt overskredet budgetterne på området.

Netop de høje udgifter til førtidspension har været en afgørende faktor for, at lokalbestyrelsen til stor utilfredshed for borgerne i efteråret måtte gennemtvinge en omfattende spareplan på 460 millioner over de næste fire år.

Se også: Kommune skal spare halv milliard: Sådan kunne det gå SÅ galt

Handler om penge
Siden første juni 2018 har kommunens sagsbehandlere og rehabiliteringsteam indstillet 106 borgere til Pensionsnævnet, hvis opgave er at træffe den endelige afgørelse om tildeling af eksempelvis førtidspension.

I 53 af tilfældene er borgerne blevet godkendt, men efter nyheden om kommunens økonomiske kaos slap ud i løbet af efteråret, har Pensionsnævnet siden 24. oktober pludselig afvist samtlige 36 sager om tildeling af førtidspension, som de efterfølgende har skullet tage stilling til på baggrund af indstillinger fra både sagsbehandlere og rehabiliteringsteam.

Enhedslistens Ulf Harbo, der er medlem i kommunens erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalg, mener, at det skyldes den dårlige økonomi i kommunen:

- De har afvist 100 procent af sagerne. Det er ret vildt. Det er selvfølgelig, fordi vi har været ved at gå bankerot og bliver sat under administration. Man har indset, at vi ikke har råd til at give de her førtidspensioner, og derfor strammer man så op på kravene, siger han til Ekstra Bladet. 

Et flertal i erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget har nemlig vedtaget, at visitationskravene og kravene til dokumentation skal strammes, og derfor har man bedt sagsbehandlerne om at belyse sagerne yderligere. Men den forklaring giver Ulf Harbo ikke meget for. 

- Der er tale om jura. De prøver at formulere det sådan, at der ikke er nogen, som kan komme efter dem. Nu må vi holde øje med, hvad der sker med de her sager for både de berørte borgere og vores medarbejdere er meget frustrerede og usikre. Ingen ønsker at gå tilbage til den måde, jobcentret var på før 2015, hvor man i stor stil fastholdt syge uden arbejdsevne på kontanthjælp, fastslår Ulf Harbo.

På Christiansborg ser Alternativets socialordfører, Torsten Gejl, med bekymret mine på udviklingen i Norddjurs Kommune.

- Vi vil have ministeren i samråd, fordi det her er et tydeligt eksempel på, at man har sat proppen i. Vi har flere gange set, at kommuner træffer beslutninger på baggrund af kassetænkning, men giver en anden begrundelse, og det går simpelthen ikke, siger han til Ekstra Bladet.

- Borgerne skal kunne føle sig sikre på, at de kan få en førtidspension, hvis de bliver indstillet til det, fortsætter han.

Artiklen fortsætter under billedet ...


Ligner et stop
Ekstra Bladet har talt med Iben Bolvig, der er seniorforsker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for velfærd. Hun understreger, at det er ulovligt for en kommune at afvise sager om tildeling af førtidspension på baggrund af dårlig økonomi.

- Det er klart, at man ikke må bruges kommunens økonomi som begrundelse for ikke at tildele førtidspension, for det er man forpligtet til.

Selvom hun ikke ser Norddjurs Kommunes pludselige kursændring som ulovlig, medgiver hun, at der er tale om en radikal anderledes tilgang til førtidspensionsområdet.

- Det ligner et stop. Efter min mening er det tydeligt, at man har tænkt, at nu skal man lægge en anden kurs. Enten vil det betyde længere vurderingstid eller flere afvisninger på sigt, og det viser tallene også allerede, mener jeg.

Iben Bolvig uddyber: 

- Jeg har set nogle grafer, der viser, at man har tildelt et stigende antal førtidspensioner i længere tid i Norddjurs. Mit bud er, at man fra et forvaltningsperspektiv har tænkt, at man har tildelt for mange, og at man så er ved at finde et passende niveau nu. Derfor kan man også forestille sig, at de på den baggrund har udsat disse sager.

Udgifter til førtidspensionister i Norddjurs kommune

De seneste år har Norddjurs Kommune massivt overskredet budgettet på førtidspensionsområdet.

 

Kommunens budget til førtidspension:

2016: 12.000.000 kroner

2017: 29.381.000 kroner

2018: 33.243.000 kroner

 

Kommunens udgifter til førtidspension

2016: 23.289.000 kroner

2017: 43.609.000 kroner

2018: Beløbet vides endnu ikke.

 

Kilde: Danmarks Statistik

 

Næstformand afviser kritik
I erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget afviser næstformand Lars Sørensen fra Venstre over for Ekstra Bladet, at der er tale om et stop af tildeling af førtidspensioner.

- Vi har sendt de her sager tilbage til sagsbehandlerne, fordi vi vil have mere dokumentation på bordet, før vi tildeler førtidspensioner. Det handler ikke om, at de ikke kan få den, for hvis de har brug for førtidspension, skal de selvfølgelig have den.

- Men har dokumentationen ikke været god nok før?

- Det kan du jo godt sige, men vi har vurderet, at der er brug for mere dokumentation, før vi kan tildele førtidspensioner.

- Men er du enig i, at det ser ud som et fuldt stop, når I vælger at sende alle sager tilbage til sagsbehandlerne?

- Nej, nej. Dem, der er åbenlyse, ryger lige igennem uden økonomiske hensyn. Det har altid været vores opfattelse, at de mennesker skal have deres førtidspension, og mig bekendt har vi også bevilliget 60 indtil første juli.

- Men efter erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalg i oktober vedtog stramningerne, har ikke en eneste fået tildelt førtidspension, selvom både sagsbehandlere og rehabiliteringsteam har vurderet, at de skal have den. Har sagsbehandlerne så ikke gjort deres job godt nok?

- Det er jo, fordi vi har bestemt, at dokumentationen skal være bedre, og så skal de sendes tilbage og gennem møllen igen. Opfylder de kravene, skal de selvfølgelig tildeles førtidspension. Men sagsbehandlerne skal jo også lære at arbejde under de nye regler.

- Så man gør ikke det her, fordi kommunen har en dårlig økonomi, hvor man i flere år har brugt langt over budgettet på netop førtidspensionsområdet?

- Nej, det gør vi ikke. Vi kan ikke løbe fra, at der er sket en fejldisponering i økonomien, som vi er hårdt ramt af. Men hvis du ser på tallene, ender vi jo cirka med at tildele lige så mange førtidspensioner i 2018, som vi gjorde sidste år. 

- Så du kan godt garantere, at nogle af de borgere, der nu er blevet sendt tilbage til sagsbehandlerne, ender med at få tildelt førtidspension?

- Ja, det vil jeg gerne lægge hovedet på blokken og love.

Se også: Her betaler børnene prisen: - Jeg vil ikke væk fra mine venner

Se også: Borgere om økonomisk blodbad: - Det er helt forfærdeligt

Se også: Vred borger overrækker 'gave' til borgmester: Tak for lort!

 

345 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere