Efter minister-exit: Forsker trækker notat tilbage

Et notat fra Københavns Universitet om regeringens omdiskuterede landbrugspakke påstod, at pakken indeholdt forkerte beregninger. Nu trækker forsker notatet tilbage

Efter minister-exit: Forsker trækker notat tilbage

Hvad skal der ske nu? Chefredaktør Poul Madsen og politisk kommentator Henrik Qvortrup diskuterer Eva Kjer Hansens exit lørdag formiddag

'Landbrugspakken vil tilføre mere udledt kvælstof til havmiljøet end hidtil antaget'.

Sådan lød beskeden i går fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi under Københavns Universitet. Men samme dag, som miljø- og fødevareminister Eva Kjer erkendte, at hun måtte give nøglerne til ministeriet videre, står København Universitet nu frem og beklager beregningen på universitets hjemmeside.

Notatet var nemlig ikke retsvisende. Det skriver Landbrugsavisen.

Og det fik Ivar Ravn, direktør for Planter og Miljø, der hører under landbrugets videncenter Seges, til at reagere på Facebook.

- Forskere tager fejl. IFRO, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi var med opbakning fra Århus Universitet i går eftermiddags ude og fortælle, at merudledningen som følge af langbrugspakken var langt større end antaget, skriver Ivar Ravn på Facebook og fortsætter:

- SEGES har i aftes og i nat regnet efter og bedt IFRO om at trække udtalelser og notat tilbage. Det er sket her til morgen. Men det skulle jo aldrig have været ude!

Rød blok om Kjer-exit: Det var på tide

'Jeg påtager mig ansvaret'

Ifølge Ivar Ravn havde hjernen bag notet 'Beskrivelse af kvælstofregnskab i landbrugspakken', forskeren Brian H. Jacobsen, samlet landbrugpakken og baselineeffekterne frem til 2021, og det er forkert, da det ikke er meningen, at man skal summere landbrugpakkens effekter.

- Vi har de politikere, vi fortjener, men jeg er i tvivl om, at vi har de forskere, vi fortjener. Det her er under lavmålet. Jeg er vred og skuffet. Jeg mener, at forskerne også skal reflektere over, om det kun er politikerne, der har tabt troværdighed?, siger Ivar Ravn til Langbrugsavisen.

Over for TV2 beklager forsker Brian H. Jacobsen fejlen.

- Jeg undskylder og beklager forløbet samt de problemer, det har givet. Jeg er enig i, at der er vigtigt at være påpasselig med de udmeldinger, man kommer med. Derfor var beregninger og notat også drøftet med flere forskere inden publiceringen, men jeg påtager mig naturligvis ansvaret for fejlen.