Efter mudret resultat i Italien: Usikkert hvem der tager magten

Efter søndagens valg i Italien er det endnu usikkert, hvem der snart kan kalde sig for landets regeringsleder. Men det er ret sikkert, at man skal finde vedkommende blandt de højreorienterede partier

Silvio Berlusconi har hele tiden vidst, at han ikke ville blive den nye regeringsleder i Italien, men nu ser det ud til, at det heller ikke bliver en af hans partifæller. Foto: Daniel Dal Zennaro/AP
Silvio Berlusconi har hele tiden vidst, at han ikke ville blive den nye regeringsleder i Italien, men nu ser det ud til, at det heller ikke bliver en af hans partifæller. Foto: Daniel Dal Zennaro/AP

De store stemmeslugere ved søndagens regeringsvalg i Italien er partierne i den politiske blok Centrum-højre, men ingen af partierne har hver for sig fået nok stemmer til at kunne udpege en regeringsleder.

Det Norditalienske højrefløjs protestparti Lega har overhalet Forza Italia indenom, og kan derfor kalde sig for et større parti. Men de er ikke store nok til at danne regering alene.

- Man kan betragte valget som et nederlag til Berlusconi, da han var sikker på, at hans parti ville være Italiens største efter valget, fortæller seniorforsker ved Københavns Universitet Gert Sørensen.

Den tidligere regeringsleder Silvio Berlusconi var før valget sikker på, at hans parti Forza Italia ville blive den store stemmesluger, og at han derfor ville kunne udpege en regeringsleder.

Silvio Berlusconi er leder af Forza Italia, men på grund af en dom for skattefusk kan han ikke selv blive udnævnt som regeringsleder.

Intet er sikkert
Ifølge Gert Sørensen så peger kilder på, at centrum-højrefløjen med Forza Italia og Lega ikke vil have mandater nok til at kunne danne regering. Men om kilderne har ret ved man ført om noget tid, når alle stemmerne er blevet fintalt.

- Der vil nok gå noget tid førend man er ved vejs ende, og har et klart overblik over, hvordan mandaterne fordeler sig, siger Gert Sørensen.

Skal de to partier kunne danne regering som tingene ser ud nu, så vil de skulle have hjælp af det uafhængige protestparti Femstjernebevægelsen.

Femstjernebevægelsen, som er Italiens største parti, har ikke haft det bedste valg i deres fem-årige historie. Derfor vil partiet ikke kunne danne regering alene, og om de vil indgå et regeringssamarbejde med Forza Italia og Lega er endnu usikkert.

- Femstjernebevægelsen har ikke ville alliere sig med de andre partier i valgkampen, og man ved ikke, om de vil indgå i et regeringssamarbejde. Det er lidt usikkert, om centrum-højre fløjen vil kunne samle nok mandater sammen til, at der vil være et parlamentarisk grundlag for at kunne danne regering, fortæller seniorforsker ved Københavns Universitet Gert Sørensen.