Annonce:
Annonce:

Efter nederlag: Le Pens parti skifter navn

Marine Le Pen gør den interne familiefejde endnu dybere. Partiet som hendes far Jean-Marie står foran store forandringer, varsler hun ovenpå nederlaget søndag

Marine Le Pen har store planer for sit parti. Her ses hun hos tilhængerne i aftes Foto: AP
Marine Le Pen har store planer for sit parti. Her ses hun hos tilhængerne i aftes Foto: AP
Annonce:
Følg Politik

Med knap 34 procent af stemmerne ved søndagens franske præsidentvalg fik Marine Le Pen langt fra den opbakning til sit parti Front National, som hun havde håbet.

Derfor kan Emmanuel Macron på søndag overtage præsidentposten og koderne til de franske a-våben med større folkelig opbakning, end nationalfronten bryder sig om. Internt i partiet var målsætningen 40 procent af stemmerne,

Og allerede i aftes varslede Le Pen markante forandringer i jagten på fremtidig indflydelse.

- Front National skal forny sig selv, sagde Le Pen i nederlagets stund ifølge en række medier - herunder Politico.eu.

- Jeg vil derfor starte en proces, som vil betyde en dyb transformation af vores bevægelse. Jeg opfordrer alle patrioter til at slutte sig til os, sagde hun.

Konkret betyder forandringen, at Front National står foran et navneskifte, lod partiets viceformand, Florian Philippot, forstå.

Annonce:

- Marine Le Pen har sagt det tydeligt: Front National kommer til at forandre sig.

- Partiet vil undergå en forandring til en ny politisk magtfaktor - og ikke nødvendigvis under det samme navn, slog han fast.

Skuffelse hos Front National

Folkefest i Paris

Journalist Tom Carstensen fulgte Le Pens nederlag fra første parket til Front Nationals valgfest, da han dækkede valgaftenen i Paris for Ekstra Bladet.

Han har fulgt det nationale højrepartis udvikling tæt i en årrække og vurderer, at navneskiftet har været undervejs allerede inden lussingen i aftes.

- Marine Le Pen har brug for at distancere sig endnu mere fra sin far, end hun allerede har gjort. Og her er der vel næppe et stærkere udtryk end at lave navnet på partiet, som han grundlagde, om. Under valgkampen har hun også distanceret sig fra ham ved ikke at bruge Le Pen-navnet på sine valgplakater. Og i går på hendes talerstol stod der simpelthen også bare 'Marine - Presidente' - ikke Le Pen, siger han.

Annonce:

Ekstra Bladet i Paris: - Frankrig behøver Marine

Le Pen erkender nederlag

- Hun har tidligere ryddet meget ud i partiet og smidt mange farens gamle støtter ud. Under hans ledelse måtte man godt være medlem af både Front National og andre partier - det gjorde hun op med. Jeg har selv besøgt et af de partier, hvor der var medlemmer i begge partier - og de blev smidt ud. De var erklærede fascister og deres parti L´oevre Francaise er i øvrigt også forbudt af den franske stat nu. Det er den slags gamle bekendtskaber, hun har prøvet at slippe af med, lyder hans analyse.

Det er endnu uklart, hvilket navn Le Pen vil vælge til sit parti, men der florerer forlydender om, at navnet 'Patrioterne' er i spil - men det er altså ikke bekræftet.

Navneskiftet huer da heller ikke farmand Le Pen.

- Jean-Marie Le Pen har allerede været ude og skælde ud over planerne om et nyt navn, fortæller Tom Carstensen.

Hvis man vil dykke ned i stemmetallene for præsidentvalget har nyhedsbureauet AFP lavet et interaktivt kort over stemmefordelingen i alle byer og regioner.

Storsejren til Macron bliver eksempelvis understreget af, at Le Pen kun formåede at hente to departements-sejre. Det skete i Pas-de-Calais og Aisne, begge i det nordlige Frankrig. I syden, hvor nationalfronten står ellers står stærkt, led hun lutter nederlag.

Grafikken viser landsresultatet af det franske præsidentvalg. Departement for departement. Klikker du ind hos AFP kan du se stemmetalelene by for by. Grafik: AFP
Grafikken viser landsresultatet af det franske præsidentvalg. Departement for departement. Klikker du ind hos AFP kan du se stemmetalelene by for by. Grafik: AFP
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Inflation er den største ødelægger af almindelige menneskers økonomi
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: