Efter pakkebomberne: 'Trump fyrer op under kold borgerkrig'

Attentatforsøgene i New York udløser nye bitre beskyldninger før midtvejsvalget 6. november

Trump ses her under et valgmøde i Wisconsin onsdag. Hans ordvalg er under anklage. Foto: Saul Loeb/Ritzau Scanpix
Trump ses her under et valgmøde i Wisconsin onsdag. Hans ordvalg er under anklage. Foto: Saul Loeb/Ritzau Scanpix

Serien af pakkebomber til fremtrædende personligheder med sympati for Demokraterne samt et mediehus i New York-området fører til nye bitre anklager mellem de to uforsonlige sider i amerikansk politik.

Det sker i en i forvejen højspændt politisk situation forud for midtvejsvalget 6. november, hvor Demokraterne håber at kunne erobre det politiske flertal - i hvert fald i det ene af Kongressens to kamre.

- Trump fyrer op under en kold borgerkrig i dette land, skriver kommentatoren Steve Schmidt på Twitter.

- Hans valgmøder flyder over med trusler, og han stempler journalister som fjender af folket. At nogen forsøger at dræbe deres politiske fjender er ikke abnormt, men den uundgåelige konsekvens af Trumps opfordring, lyder det videre.

Steven Schmidt var politiske rådgiver for den nyligt afdøde republikanske senator John McCain, der i 2008 stillede op til præsidentvalget og tabte til demokraten Barack Obama.

Han optræder som kommentator for tv-kanalen MSNBC og har i dag vendt sig mod Republikanerne.

Ekspert: Det kan skade begge sider

Den danske USA-kender Niels Bjerre-Poulsen, lektor ved Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet, tør på nuværende tidspunkt ikke gætte på, hvad bombeforsøgene kan få af konsekvenser for midtvejsvalgets udfald 6. november.

- Men begge parter kan nemt komme til at overspille deres kort, fastslår han om situationen overfor Ekstra Bladet.

Denne pakke og bomben indeni blev sendt til kongresmedlemmet Debbie Wasserman. Foto: AP
Denne pakke og bomben indeni blev sendt til kongresmedlemmet Debbie Wasserman. Foto: AP
 

'Make America Great Again'
Hvem der står bag postbomberne, er stadig uklart. Men adskillige andre end Steven Schmidt giver en del af skylden til præsidentens barske ordvalg overfor sine modstandere.

På Twitter har den uhyggelige serie af politisk vold fået hash-tagget #MAGAbomber efter Trumps kendte slogan 'Make America Great Again'.

Et af målene for brevbomberne var tv-kanalens CNN's redaktionslokaler i New York.

I en analyse på nettet minder CNN om, at Trump for nylig roste et republikansk kongresmedlem, der flere gange har optrådt voldeligt overfor journalister.

- Der er en total mangel på forståelse i Det Hvide Hus omkring alvoren i deres fortsatte angreb på medierne, siger CNN's koncernpræsident Jeff Zucker.

Skuespilleren Robert de Niro, eks-præsident Barack Obama, eks-udenrigsminister Hillary Clinton, milliardæren George Soros, eks-vicepræsident Joe Biden, kongresmedlem Debbie Wasserman, eks-boss for CIA John Brennan og kongresmedlem Maxine Waters. Alle er modstandere af Trump og har modtaget bombepakker. Foto: Ritzau Scanpix
Skuespilleren Robert de Niro, eks-præsident Barack Obama, eks-udenrigsminister Hillary Clinton, milliardæren George Soros, eks-vicepræsident Joe Biden, kongresmedlem Debbie Wasserman, eks-boss for CIA John Brennan og kongresmedlem Maxine Waters. Alle er modstandere af Trump og har modtaget bombepakker. Foto: Ritzau Scanpix
 

Overblik: De fik tilsendt bomber

De seneste i rækken af fremtrædende personer i USA, der har fået tilsendt mistænkelige pakker, er skuespiller Robert De Niro og tidligere vicepræsident Joe Biden.

Det skriver flere medier torsdag.

Det er med de fleste af pakkerne blevet bekræftet, at de har indeholdt rørbomber med glasstykker i. Men ingen af dem er detoneret, og ingen er kommet til skade.

Her kan du få et overblik over, hvor de i alt ni pakker er fundet, og hvem der har fået dem tilsendt:

* George Soros, milliardær og økonomisk donor til demokratiske politikere.

Den første af pakkerne havde milliardæren George Soros som mål og dukkede op mandag i en postkasse uden for hans hjem i New York.

* Hillary Clinton, demokraternes præsidentkandidat i 2016.

Secret Service opsnappede sent tirsdag en bombe sendt til den tidligere præsident Bill Clinton og tidligere præsidentkandidat Hillary Clinton.

* Barack Obama, demokrat og præsident fra 2009 til 2017.

En lignende pakke er også forsøgt sendt til tidligere præsident Barack Obama. Den blev opfanget af Secret Service tidligt onsdag.

* CNN og tidligere CIA-chef John Brennan.

En pakke med tidligere CIA-chef John Brennans navn på blev sendt til CNN, som evakuerede sin bygning onsdag. Bomberyddere fra politiet fjernede pakken. Brennan bidrager med jævne mellemrum til CNN.

* Eric Holder, demokrat og tidligere justitsminister, samt demokratisk kongresmedlem, Debbie Wasserman Schultz.

En pakke sendt med forkert adresse til Eric Holder blev sendt retur til det demokratiske kongresmedlem Debbie Wasserman Schultz. Hendes navn var skrevet på returadressen, og hendes kontor blev evakueret.

* Maxine Waters, demokrat og medlem af Kongressen.

Onsdag kom det frem, at FBI var i gang med at efterforske to mistænkelige pakker, der var adresseret til Maxine Waters.

* Robert De Niro, skuespiller.

Torsdag er der fundet en mistænkelig pakke sendt til skuespilleren Robert De Niro. Den er magen til tidligere mistænkelige pakker i denne uge, som viste sig at indeholde rørbomber. Pakken er angiveligt sendt til en adresse i New York, hvor De Niro ejer en restaurant. Skuespilleren er en kendt Trump-kritiker.

* Joe Biden, tidligere demokratisk vicepræsident.

En pakke adresseret til tidligere vicepræsident Joe Biden blev fundet i en postcentral i den amerikanske delstat Delaware, fortæller lokale embedsmænd ifølge Reuters.

Kilde: AP, CNN og Reuters.

Medier skyld i 'vreden'
Trump selv udtalte onsdag sin bekymring over bombeforsøgene.

- I disse tider bliver vi nødt til at stå sammen og sende et meget klart signal om, at trusler mod politiske mål ikke bliver tolereret i USA, sagde han ved et møde i Wisconsin.

Senere var han tilbage med vanlige forbitre angreb mod 'mainstream-medierne', der med deres 'falske og upræcise dækning' er skyld i 'vreden'.

Han fik hurtigt svar på tiltale fra blandt andet John Brennan. Den tidligere øverste chef for efterretningstjenesten CIA er nu kommentator hos CNN. Det var Brennans navn, der stod på bombepakken, som ankom til tv-kanalens redaktion i New York.

- Lad være med at bebrejde andre. Kig i spejlet. Din ophidsende retorik, fornærmelser, løgne og opmuntring til fysisk vold er skammelig. Prøv at optræde som præsident, lyder rådet fra den tidligere CIA-direktør.

Politi ved Robert de Niros restaurant i New York-bydelen Tribeca, som torsdag modtog en bombe. Foto: Drew Angerer/Ritzau Scanpix
Politi ved Robert de Niros restaurant i New York-bydelen Tribeca, som torsdag modtog en bombe. Foto: Drew Angerer/Ritzau Scanpix

Falsk flag
Ude på højrefløjen ser andre et helt andet mønster. Her er flere kommentarorer overbevist om, at bombeserien er en aktion udført under 'falsk flag', der skal skaffe Demokraterne sympati frem mod midtvejsvalget.

- Det giver ingen mening for en republikaner eller konservativ at gøre dette. Vend det rundt. Ville det give mening for en demokratisk partifunktionær eller en demokratisk indpodet galning at gøre det, spørger den kendte, ultrakonservative radiovært Rush Limbaugh.

Og Anna Coulter, storsælgende forfatter på højrefløjen, skriver på Twitter, at 'bomber er en liberal taktik'.

I USA er betegnelsen liberal synonym med venstreorienteret.