Efter tiltale mod russere: - Trump kan ikke spille uvidende længere

Tiltalen mod 13 russere for indblanding i det amerikanske valg tvinger præsident Trump til at få hovedet ud af busken, mener en ekspert

Den stedfortrædende justitsminister, Rod Rosenstein, fortæller fredag, at man har tiltalt 13 russere for bevidst forsøg på at påvirke det amerikanske præsidentvalg i 2016. Video: AP

På et pressemøde fredag kunne den stedfortrædende justitsminister, Rod Rosenstein, fortælle, at man har tiltalt 13 russere for bevidst forsøg på at påvirke det amerikanske præsidentvalg og underminere befolkningens tiltro til demokratiet.

Tiltalen kommer på baggrund af en længerevarende efterforskning, som den tidligere FBI-direktør Robert Mueller har ledet siden 2017. En efterforskning som har skabt stor politisk debat i USA, fordi Republikanerne med præsident Donald Trump i spidsen har været særdeles afvisende over for myndighedernes påstand om russisk indblanding i det amerikanske valg tilbage i 2016.

Men tiltalen mod de russiske statsborgere, der ifølge anklageskriftet skulle have udgivet sig for at være amerikanere og stået bag vælgermøder, hvor man har forsøgt at få Trump valgt, er svær for præsidenten at fortsætte med at afvise. Det mener Søren Dal Rasmussen, der er ekspert i valg og valgkampagner ved Kongressen.com:

- Det gør det endnu mere grotesk, at Trump siger, at det her ikke fandt sted. Nu er det næsten umuligt for Republikanerne at spille uvidende, og næste gang Trump laver en heksejagt på FBI, vil de ikke kunne holde sig fra at skulle forholde sig til det.

Han er dog ikke i tvivl om, at præsidenten vil forsøge at fastholde, at russernes indblanding ikke var med til at gøre ham til præsident:

- Der er ikke tvivl om, at han fortsat vil sige, at russernes indblanding ikke spillede en rolle i udfaldet af valgresultatet, og han vil sandsynligvis også sige, at der ikke findes beviser for, at hans kampagne blev hjulpet direkte. Derudover tror jeg også, at Trump vil fortsætte sine subtile angreb på Mueller og CIA.

På pressemødet slog Rod Rosenstein også fast, at man ikke har konkrete beviser for, at den russiske indblanding påvirkede valgresultatet i 2016.

Artikel fortsætter under billedet ...

Special-anklager og tidligere FBI-direktør Robert Mueller efterforsker Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016. Foto: AP/Andrew Harnik
Special-anklager og tidligere FBI-direktør Robert Mueller efterforsker Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016. Foto: AP/Andrew Harnik
 

Nye problemer til næste valg
Rod Rosenstein fortalte også, at tiltalen mod de 13 russere omfatter sammensværgelse, bedrageri på internettet og identitetstyveri, fordi de blandt andet havde åbnet bankontis i forskellige amerikaneres navne. Men på på grund af den heftige debat om den russiske indblanding har man ikke taget nye sikkerhedsforanstaltninger forud for midtvejsvalget i år, og det er et stort problem, mener Søren Dal Rasmussen:

- Det er skræmmende, at der ikke er nogen politisk vilje for at stoppe den her indblanding ved det kommende valg til Kongressen her i 2018. Direktøren fra CIA har været ude og sige, at man ikke er tvivl om, at russerne kommer tilbage igen for at blande sig, og når der ikke er blevet gjort noget, kan de jo de facto gøre det.

Samtidig vurderer han, at Putin næppe vil udlevere de tiltalte russere, der befinder sig i Rusland nu:

- Der er ikke rigtig nogen grund til, at Putin vil ændre kurs. Rusland vil fortsætte med at benægte, men det skaber selvfølgelig ekstra spænding i det skrøbelige forhold mellem USA og Rusland. Men det helt store spørgsmål er jo, hvad skal ske med de her tiltalte russerne, som man må formode Putin ikke vil udlevere. 

Wakeup-call for Danmark
Det er ikke kun den amerikanske valgkamp, der er under mistanke for russisk indblanding. Både op til franske præsidentvalg og det hollandske valg i 2017 var der udpræget mistanke til cyperangreb og spredning af fake news fra russernes side. Og derfor bør man også tage den her tiltale meget seriøst frem mod det kommende valg i Danmark, siger Søren Dal Rasmussen til Ekstra Bladet:

- I en større kontekst sker det her jo ikke kun i USA. Man så det eksempelvis også under det franske præsidentvalg, og selvom vi er et lille land, er der jo ingen garanti for, at det ikke kan ske her. Derfor er det et 'wakeup-call' til de vestlige demokratier om, at man skal tage den her indblanding fra russerne alvorligt.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er det russiske udenrigsministerium ikke bekendt med tiltalen. 

Læs mere om sagen her
Trods meget stor modstand fra FBI og justitsministeriet, har Trump valgt at offentliggøre et kontroversielt notat. Foto: AP Politik Trump lægger kontroversielt notat frem: - En masse folk bør skamme sig
Foto: AP Samfund Bush: Tydeligt at Rusland blandede sig i præsidentvalg
USA's præsident, Donald Trump. Foto: AP Politik Trump blokerer frigivelse af nyt Rusland-notat
USA's præsident, Donald Trump. Foto: AP Politik Trump langer ud efter demokrater i sag om notat
Jeanette Manfra, chef for cybersikkerhed, siger, at russere hackede stemmeregistreringslister i flere delstater inden præsidentvalget i 2016. Foto: AP Politik Bekræftet: Rusland hackede valget

621 kommentarer
Vis kommentarer