Efter topmøde: Nu bestemmer supermagterne igen

USA og Rusland søger en ny verdensorden, mener danske eksperter

I stedet for at kritisere præsident Vladimir Putin for at have blandet sig i det amerikanske valg, kaldte Trump særanklager Robert Muellers Rusland-undersøgelse for en 'katastrofe'. Trump får stor kritik efter mødet med Putin (Video: AP)

Overskrifterne var mange, da to af verdens mest magtfulde mænd Vladimir Putin og Donald Trump mødtes mandag eftermiddag på et topmøde i Helsinki.

På dagsordenen for topmødet var Ukraine, Syrien, Iran og atomvåben. Men seniorforsker på DIIS, med ekspertise i russisk indenrigs- og udenrigspolitik, Flemming Splidsboel, fremhæver én ting som mødets essens.

Topmødet tyder på, at vi igen går mod tider, hvor USA og Rusland bestemmer, hvad der skal ske i verden.

– Vi skal til at indstille os på, at de to store magter laver aftaler hen over hovedet på os og sætter tingene på plads, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Trump om forholdet til Putin og Rusland: - Vi har begge begået fejl

Trumps ønske
Denne profeti er udenrigsredaktør på netmediet Kongressen.com, Philip Christian Ulrich, enig i.

– Vi er på vej mod det, man kalder en multipolær verdensorden, altså at der er nogle stærke magtcentre. Det er USA, Rusland og Kina, fortæller han.

– Trump foretrækker sådan et system. Han mener, at det er bedre, hvis stormagterne sætter sig ned, finder ud af tingene og bagefter kommer ud af det røgfyldte lokale og fortæller resten af verden, hvad stormagterne har besluttet, og hvordan resten af verden skal tilpasse sig. Det er samme verdensbillede, som Putin har, forklarer Philip Christian Ulrich.

Trump inden Putin-møde: - EU er en fjende

Udfordring for EU
Flemming Splidsboel understreger, at det ikke sker i dag eller i morgen, men at ændringen er på vej.

– Tingene bliver gjort anderledes, og vi skal i højere grad passe på os selv. Vi kan ikke helt regne med, at den amerikanske præsident står på vores side, forklarer han.

Derfor står EU nu over for en udfording i at finde fælles fodfæste.

– Vi er enormt dygtige til at samarbejde og lave aftaler om værdipolitik og handel. Men når det kommer til sikkerheds- og udenrigspolitik er EU nærmest pr. definition lidt af en rodebutik, forklarer Philip Christian Ulrich.

Putin som sejrherre
Ifølge Philip Christian Ulrich er det Putin, der vinder på mandagens topmøde, mens Danmark og resten af Vesten står svækket.

– Vesten står værre nu, end vi gjorde før topmødet. I den forgangne uge havde vi en amerikanske præsident, der angreb sine allierede. Nu står Trump sammen med Ruslands præsident og ser næsten ud, som om han kommer bedre ud af det med ham, siger Philip Christian Ulrich med henvisning til Nato-topmødet i sidste uge.

Inden og under topmødet krævede Donald Trump, at Nato-landene skal til at bruge mindst to procent af deres bruttonationalprodukt på forsvar – blandt andet ved at sende breve til statslederne.

Trump presser Danmark: Der skal penge på bordet - nu!

Det er allerede aftalt, at Nato-landene bruge to procent inden 2024, men nu vil Trump altså have fart i processen.

Samuelsen: Sammen med USA - ikke altid med Trump
Udover presset ved Nato-topmødet har Trump søndag i et interview med CBS News udråbt EU som en fjende på handelsområdet.

Det får nu udenrigsminister Anders Samuelsen til at understrege, at Danmark er allieret med USA. Men Danmark er ikke altid allieret med præsident Donald Trump.

– Vi er allierede med amerikanerne, siger Samuelsen til Ritzau

Men når Trump udråber EU som en fjende, så optræder han ikke som en allieret, lyder det.

– Nej, jo ikke hvis han kommer med den type angreb, siger Samuelsen til Ritzau og kalder Trumps udtalelse for ’noget forvrøvlet sludder’.

Han opfordrer i stedet Donald Trump til at ’begynde at agere på en anden måde end at lave konfrontation med vennerne’.

Donald Trumps opførsel rokker dog ikke ved Samuelsens tro på Danmarks partnerskab med USA.

– Nej. Grundlæggende set er vi allierede med amerikanerne, slår han fast over for Ritzau.

– Men det kan godt være, at der er nogle felter med den enkelte præsident, hvor vi bare må sige: Det skal stoppe. Der bliver der simpelthen nødt til at blive indført en anden måde at diskutere med hinanden på.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri