Annonce:
Annonce:

Efter voldsomme protester: 'Kan kun ende som taber'

Benjamin Netanyahu står med en gordisk knude i hænderne oven på de seneste ugers dramatiske protester i Israel, lyder vurderingen

En kæmpe menneskemængde var troppet op i Tel Aviv d. 25. marts for at demonstrere mod den israelske premieremininster og hans plan om at reformere det juridiske system i landet

Siden januar har der været voldsomme demonstrationer i Israel.
Annonce:
Følg Politik

Gå til højre, og du er færdig. Gå til venstre, og du er færdig.

Nogenlunde sådan må Benjamin Netanyahu have tænkt i de kaotiske timer, hvor demonstranter over hele Israel mandag ventede på, hvad ministerpræsidenten vil stille op med sin udskældte retsrefrom.

Først ud på aftenen lød det fra Netanyahu, at hans regering udskyder reformen for at undgå en borgerkrig. Her var hundredtusinder allerede gået på gaden i 150 byer, mens personale i lufthavne, hæren og andre kritiske jobs var gået i generalstrejke.

Nu ser det ud til, at katten med de ni liv er færdig. 

Artiklen fortsætter under billedet ...

Voldsomme protester i Tel Aviv lørdag, hvor forsvarsministeren blev fyret for at kræve reformen droppet. Foto: Oren Alon/Ritzau Scanpix
Voldsomme protester i Tel Aviv lørdag, hvor forsvarsministeren blev fyret for at kræve reformen droppet. Foto: Oren Alon/Ritzau Scanpix

Ingen udvej
Den 73-årige Likud-leder har ellers overlevet diverse korruptionsanklager og er kommet tilbage på tronen i israelsk politik, men denne gang klapper fælden endegyldigt.

Annonce:

Det mener Israel-kender og klummeskribent for det israelske medie Haaretz Anshel Pfeffer, der også har skrevet biografien 'Bibi: The Turbulent Life and Times of Benjamin Netanyahu':

'Netanyahu har lovet sine koalitionspartnere, at han stadig vil vedtage den såkaldte lovreform, men tror han rent faktisk på det? I så fald har han mistet al politisk momentum samt tilliden fra en bred del af den israelske befolkning - og uden den vil han ikke være i stand til at vedtage den kontroversielle lovgivning', skriver Anshel Pfeffer.

Han pointerer, at ministerpræsidenten har mistet grebet om virkeligheden.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Demonstranterne samlede sig blandt andet foran ministerpræsident Benjamin Netanyahus hjem i Jerusalem. Foto: Ahmad Gharabli/Ritzau Scanpi
Demonstranterne samlede sig blandt andet foran ministerpræsident Benjamin Netanyahus hjem i Jerusalem. Foto: Ahmad Gharabli/Ritzau Scanpi

Dramatisk døgn
Beslutningen om at udsætte opgøret med den omstridte retsreform i Israel til næste parlamentariske samling i april blev meddelt i kølvandet på det, der bliver beskrevet som en af de mest dramatiske nætter i Israels historie.

Hundredtusinder har været på gaden for at demonstrere mod reformen, og i Knesset (det israelske parlament, red.) har der udspillet sig et vaskeægte politisk drama.

Annonce:

Patrick Kingsley, der er chef for The New York Times' kontor i Jerusalem, mener, at Netanyahu med udskydelsen 'blot har købt sig tid'.

'Der var mandag en fornemmelse af, at Netanyahu denne gang ikke havde nogen nem vej ud af den krise, som han har viklet sig selv, sin regering og sit land ind i', skriver han i en analyse.

Artiklen fortsætter under billedet ...

I 12 uger i træk har man demonstreret over reformen som her i Tel Aviv lørdag aften. Foto: Ohad Zwigenberg/Ritzau Scanpix
I 12 uger i træk har man demonstreret over reformen som her i Tel Aviv lørdag aften. Foto: Ohad Zwigenberg/Ritzau Scanpix
 

Kan kun tabe
Hvis 'Bibi' efter den parlamentariske samling i april udvander eller endda helt afblæser retsreformen, risikerer han et 'uigenkaldeligt brud' med de yderste højrefløjspartier, som sikrer ham flertallet i parlamentet.

Og hvis han giver efter for dem og går videre med planen, risikerer han at forværre og forlænge en social krise, der har medført strejker på hospitaler, lufthavne og skoler og igangsat en uro i militæret, mener Kingsley.

Også Anshel Pfeffer vurderer, at der er tale om en situation, hvor Netanyahu 'kun kan ende som taber'.

Den kontroversielle retsreform indebærer blandt andet, at parlamentet med et simpelt flertal vil kunne underkende nærmest alle afgørelser fra højesteret.

Den vil også lade politikere bestemme, hvilke dommere der skal sidde i højesteret.

BLÅ BOG: Netanyahu er Israels længst siddende premierminister

Her kan du blive klogere på den politiske veteran, som i årtier har været en magtfaktor i israelsk politik:

Navn: Benjamin Netanyahu.

Alder: 73 år (født den 21. oktober 1949).

Fødested: Tel Aviv, Israel.

Søn af: Historiker Benzion Netanyahu og Zila Netanyahu.

Nationalitet: Israelsk.

Uddannelse: Uddannet fra MIT (Massachusetts Institute of Technology) i USA.

Civilstand: Gift med Sara Netanyahu og har tre børn.

Karriere:

* Var Israels FN-ambassadør fra 1984 til 1988.

* Blev i 1988 valgt ind i Israels parlament, Knesset, for Likud-partiet.

* Var viceudenrigsminister fra 1988 til 1991.

* Blev leder af det højreorienterede Likud fra 1993 til 1999 og igen fra 2005 til i dag.

* Han har over for vælgerne længe profileret sig som garant for den jødiske stats sikkerhed.

* Blev valgt som Israels premierminister fra 1996 til 1999 og i tre perioder i træk fra 2009 til 2021.

* Var udenrigsminister fra 2002 til 2003.

* Var finansminister fra 2003 til 2005, men forlod i 2005 regeringen under daværende premierminister Ariel Sharon i protest mod Israels rømning af Gazastriben.

* Blev i slutningen af 2019 tiltalt for korruption af den israelske rigsadvokat, blandt andet for angiveligt at have skaffet sig positiv medieomtale ved at have gjort mediebosser tjenester. Netanyahu nægter sig skyldig. Sagen er fortsat i gang.

* Andet: Er kendt i Israel under kælenavnet 'Bibi', som stammer fra hans barndom.

Kilde: Reuters, AFP.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nej, transkønnnede kan ikke skifte fra mande- til kvindefængsel
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: