Efterskoler kan byde elever velkommen hjem fra 18. maj

Folketingets partier er enige om at genåbne efterskoler som del af anden fase, men først fra 18. maj

Landets efterskoler kan som en del af anden fase af genåbningen af Danmark åbne fra mandag. Det er Folketingets partier blevet enige om torsdag. Arkifvoto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Landets efterskoler kan som en del af anden fase af genåbningen af Danmark åbne fra mandag. Det er Folketingets partier blevet enige om torsdag. Arkifvoto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Genåbning af efterskoler bliver en del af anden fase af genåbningen af Danmark.

Det er regeringen og Folketingets partier blevet enige om efter forhandlinger, der er afsluttet torsdag aften, oplyser Statsministeriet.

Efterskolerne kan dog først åbne fra 18. maj, lyder det i aftalen.

- Der udarbejdes i samarbejde mellem efterskolerne og sundhedsmyndighederne nærmere retningslinjer, der skal sikre, at smitterisikoen mindskes mest muligt.

- Desuden skal der sikres en model for, at selvisolation af covid-19-positive personer og eventuelt deres familier vil kunne opretholdes, står der.

En rapport fra Statens Serum Institut har vist, at man kan åbne flere dele af Danmark, uden at det vil betyde en øget coronasmitte i Danmark.

Der er regnet på et grundscenarie, som inkluderer blandt andet storcentre og biblioteker. Derudover er der også regnet på yderligere tiltag, som kan åbne, uden at det forventes at føre til en stigning i antallet af indlæggelser.

Beregningerne viser, at efterskoler kan åbne som normalt frem til sommerferien, uden at eleverne holder afstand til hinanden. Seruminstituttet har dog kun regnet på skoledelen og dermed ikke på, at eleverne bor sammen.

Ud over efterskolerne skal en række andre dele af samfundet vente med at åbne til 18. maj.

Det drejer sig om restauranter og caféer, de større skolebørn i 6. til 10. klasse, ind- og udlån på biblioteker, kirker og trossamfund.

Fra 18. maj kan undervisning og eksamener med krav om fysisk fremmøde også afholdes.

Ikke alle bliver dog nødt til at vente til 18. maj.

Fra mandag kan der åbnes for detailhandlen, herunder storcentre, professionel idræt uden tilskuere, udendørs idræts- og foreningsliv og zoologiske anlæg, hvor gæsterne kan køre til i bil, lyder det i aftalen.

Fremtiden for den midlertidige grænsekontrol med indrejseforbud samt skærpede retningslinjer er stadig uafklaret. Der vil være nyt senest 1. juni, meddeler Statsministeriet.

FAKTA: Disse brancher kan genåbne i fase 2

Der er torsdag aften landet en aftale mellem partierne om næste fase af genåbningen af Danmark.

Åbningen i fase 2 kan ske forskellig tempo. Det betyder, at nogle kan åbne med det samme, mens andre må vente til 18. maj.

Her er en oversigt over genåbningens fase 2.

Disse må åbne med det samme

 • Professionel idræt uden tilskuere kan åbne straks.
   
 • Udendørs idræts- og foreningsliv.
   
 • Zoologiske anlæg, hvor gæsterne er i bil.
   
 • Flere privatansatte kan møde fysisk ind på arbejde.

Disse kan åbne fra 11. maj

 • Storcentre og hele detailhandlen.

Disse kan åbne fra 18. maj

 • Restauranter, caféer og lignende kan åbne dørene fra 18. maj. Statsminister Mette Frederiksen fortæller på pressemødet torsdag, at det også inkluderer værtshuse. Der er dog en række retningslinjer, der skal overholdes.
   
 • Eleverne fra 6.–10. klasse. Kommuner og skoler får lokal fleksibilitet til at tilrettelægge den nærmere organisering inden for de sundhedsfaglige retningslinjer. Det gælder også klubtilbud.
   
 • Efterskoler.
   
 • Folkekirken og trossamfund.
   
 • Ind- og udlån på biblioteker.
   
 • Undervisning og eksamener med krav om fysisk fremmøde. Desuden åbner særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU), erhvervsuddannelser (EUD) og Forberende Grunduddannelse (FGU).

Kilde: Statsministeriet