Egypten dømmer 75 til døden ved masseretssag

Nogle af Det Muslimske Broderskabs topfolk er blandt 75 dødsdømte. 664 andre får deres dom i september

Følg Politik

En domstol i Egyptens hovedstad, Kairo, har lørdag dømt 75 mennesker til døden for deres rolle i en større protest i 2013.

Blandt de dødsdømte er fremtrædende medlemmer af det forbudte Muslimske Broderskab. Det skriver statslige egyptiske medier.

664 andre anklagede i sagen vil få deres dom den 8. september, skriver den statslige avis al-Ahram.

Anklagerne mod de i alt 739 tiltalte spænder fra hærværk mod statens ejendom til drab.

De har ifølge anklagemyndigheden begået disse forbrydelser i forbindelse med en sit-in demonstration i protest mod militærets magtovertagelse i 2013.

Militæret afsatte i 2013 - med den nuværende præsident, Abdel Fattah al-Sisi, i spidsen - den demokratisk valgte præsident, Mohamed Mursi, efter store protester mod Mursi og Det Muslimske Broderskabs styre.

Siden militærets magtovertagelse har Mursi siddet fængslet med en dødsdom hængende over sig. Det Muslimske Broderskab er blevet stemplet som en "terrororganisation", og Sisi blev tidligere på året genvalgt med stort flertal ved et valg, der blev boykottet af oppositionen.

Blandt de hundredvis af anklagede i den igangværende masseretssag er Det Muslimske Broderskabs øverste religiøse vejleder, Mohammed Badie, og fotojournalist Mahmoud Abu Zeid.

Zeid blev anholdt, da han dækkede myndighedernes hårdhændede rydning af sit-in demonstrationen.

Ingen af dem er dog blandt de 75 dødsdømte lørdag. Derimod er to ledende medlemmer af broderskabet, Mohammed al-Beltagui og Essam al-Erian, dømt til døden ved hængning, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Amnesty International har betegnet masseretssagen mod de 739 anklagede som "en grotesk parodi".

De 75 dødsdomme er nu sendt videre til Egyptens stormufti, som er landets øverste religiøse myndighed. Som regel godkender han domstolenes afgørelser.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind