Ekspert: Anklage mod chef i Eritrea-sag er alvorlig

Er Jens Weise Olesens anklage mod Udlændingestyrelsen korrekt, kan der være tale om lovbrud, siger ekspert

Jens Weise Olesen kommer med meget alvorlige anklager, mener ekspert i forvaltningsret. (Foto: Ekstra Bladet)
Jens Weise Olesen kommer med meget alvorlige anklager, mener ekspert i forvaltningsret. (Foto: Ekstra Bladet)

Det er en alvorlig anklage, den sygemeldte chefkonsulent i Udlændingestyrelsen Jens Weise Olesen kommer med i Berlingske søndag. Det siger lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing.

Jens Weise Olesen og hans kollega blev ifølge Olesen selv stillet en lønforhøjelse i udsigt, efter man havde hørt fra kilder, at eritreere kunne hjemsendes fra Danmark, hvis de underskrev et angrebrev og betalte to procent mere i skat.

- Hvis den her holder i nævnet (Flygtningenævnet red.), så er der lønforhøjelse, drenge, sagde kontorchefen ifølge Jens Weise Olesen.

Gaim Kibreab, Eritrea-ekspert og oprindelig medvirkende i Udlændingestyrelsens rapport. (Foto: k-state.edu) Politik Eritrea-ekspert i rasende opgør med dansk kontorchef

Den lovning om belønning såfremt, at man kunne fremskaffe et bestemt resultat, kan meget vel være i strid med reglerne. Det vurderer Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

- Hvis man siger: I skal selvfølgelig respektere jeres faglighed, men hvis I kommer hjem med en rapport, der siger, at det er muligt at hjemsende, får I et løntillæg, så mener jeg, det vil være en ulovlig lønstruktur eller kultur eller hvad vi skal kalde det, siger han.

Han påpeger dog, at det er en gråzone.

Lykke Sørensen havde knapt nok forladt det skandaleramte PET, inden hun angiveligt rodede sig ud i noget mere gris. (Foto: Tariq Mikkel Khan) Politik Embedsmænd om Eritrea-sagen: Chefen lovede lønforhøjelse

- Der er ikke i sig selv noget galt i, at man belønner for nogle politiske resultater. Men det er lige så klart, at det må ikke være noget, der motiverer til en ulovlig praksis, siger Sten Bønsing.

Hos Udlændingestyrelsen kan man slet ikke genkende Jens Weise Olesens gengivelse af tingenes forløb. Derfor afviser Udlændingestyrelsen også, at sætningen om lønforhøjelse skulle være faldet.

- Vi kan fuldstændig afvise påstanden. Den har intet hold i virkeligheden, skriver Lykke Sørensen, der er vicedirektør med ansvar for asyl, i en skriftlig kommentar til Berlingske.

0 kommentarer
Vis kommentarer