Ekspert: Derfor truer Ruslands ambassadør Danmark

Rusland støver sit stormagtsego af, når de advarer Danmark

Ruslands præsident Vladimir Putin. (Foto: AP)
Ruslands præsident Vladimir Putin. (Foto: AP)

Den russiske ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin, advarer i et debatindlæg i Jyllands-Posten lørdag danskerne om, at vi bliver et potentielt mål for et russisk atomangreb, hvis vi tilslutter os Natos missilskjold.

Men det er mere et spørgsmål om at polere det russiske stormagtsego end en konkret trussel, vurderer en dansk ekspert.

- Det indgår i det større spil mellem Rusland og Vesten, men det er ikke noget, danskerne skal lade sig anfægte sådan af, siger Mette Skak, lektor i international politik på Århus Universitet, til Ekstra Bladet.

Se også: Ruslands ambassadør truer Danmark med angreb

- Man vil aldrig sådan fra russisk side interessere sig specielt for Danmark på den måde, der lægges op til. Det er mere i kraft af, at vi er medlem af noget større.

Flemming Splidsboel, lektor i russisk politik ved Københavns Universitet, vurderer også, at debatindlægget sandsynligvis er sket efter instruks fra højeste sted i Moskva.

- Det her er ikke noget, ambassadøren selv har fundet på. Det er sandsynligvis en linje, der er lagt højt oppefra, siger Flemming Splidsboel  til Ritzau og fortsætter:

- Den russiske præsident, Vladimir Putin, har fået skabt et politisk system, som i høj grad hviler på forestillingen om en ydre fjende. Den ydre fjende er Vesten generelt, men helt specifikt Nato. Det kan man opretholde på den her måde.

Vil stadig være stormagt
I indlægget advarer Mikhail Vanin om, at tre danske fregatter kan blive mål for russiske atomangreb. De skal efter planen udstyres med radar for 400-500 millioner kroner og være en del af missilforsvaret,

- Tænk over, hvad I siger ja til, hvis Danmark går med i Natos missilforsvar, skriver han.

- Hvis Danmark tilslutter sig missilskjoldet, der er styret af USA, betyder det, at danske krigsskibe bliver mål for russiske atommissiler. Det er meget vigtigt at vide, skriver han videre og fortsætter:

- Danmark vil blive en del af truslen mod Rusland. Det vil blive mindre fredeligt, og forholdet til Rusland vil tage skade. Det er naturligvis jeres beslutning - jeg vil blot minde jer om, at I vil miste både penge og sikkerhed. Samtidig råder Rusland over missiler, som garanteret kan gennemtrænge det fremtidige globale missilforsvarssystem.

Den russiske ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin, har vakt opsigt med et debatindlæg i Jyllands-Posten. Foto: Polfoto
Den russiske ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin, har vakt opsigt med et debatindlæg i Jyllands-Posten. Foto: Polfoto

I virkeligheden føler Rusland sig truet af Nato og er mere interesseret i Nato som helhed end i Danmark, vurderer lektor Mette Skak.

- Rusland føler sig krænket på sine stormagtslige følelser. Der er tale mere om noget emotionelt end noget strukturelt, der handler om reelle problemer siger hun.

Se også: Danmark skal bidrage til missilskjold

Rusland mister økonomisk magt
Under overfladen handler det om, at Rusland er utryg ved, at Kina og i nogen grad Indien har fået mere økonomisk magt.

Den russiske økonomi er til gengæld kriseramt. Når man ikke kan markere sig med økonomisk indflydelse, må man gøre det med militærmagt, vurderer Mette Skak. Det er derfor, Rusland pisker en stemning op.

- For Rusland er det meget vigtigt at være stormagt, siger hun. Det er mere selve den status og prestige, der ligger i at blive betragtet som stormagt.

Nærmeste lande mere udsat
Truslerne er et symptom på, at relationerne mellem Rusland og Vesten er dårlige. Rusland har oprustet, og det er nærmere derudfra, danskerne skal beslutte, hvad der er bedst for Danmark, siger hun. 

- Man skal ikke lade sig presse af, hvad man fra den russiske ambassades side mener, siger hun.

Det er nærmere Ruslands naboer, såsom Ukraine, der skal føle sig udsat, mener hun.

Efter 11 dages forsvinden vendte Putin tilbage til offentligheden i denne uge.

1 af 2 
2 af 2 Ruslands præsident Vladimir Putin. (Foto: AP)
269 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere