Ekspert efter Trumps vilde kovending: Det er en let købt undskyldning

USA's præsident, Donald Trump, trækker i land, efter han har fået massiv kritik. Ekspert vurderer, at han ikke vil miste noget på den lange bane

I stedet for at kritisere præsident Vladimir Putin for at have blandet sig i det amerikanske valg, kaldte Trump særanklager Robert Muellers Rusland-undersøgelse for en 'katastrofe'. Trump får stor kritik efter mødet med Putin (Video: AP)
Følg Politik

Damage Control.

Det må være det bedst beskrivende udtryk, for hvad USA's præsident, Donald Trump, netop har gjort på live-tv fra det Ovale Værelse i Washington D. C.

- Der har været en shitstorm, som man kalder det på moderne dansk, og nu er han nødt til at komme ud og lave en eller anden form for damage control, fordi der har været tværpolitisk enighed om, at det her var rigtigt, rigtigt dumt, siger ekspert i amerikansk politik Philip Chr. Ulrich fra kongressen.com.

Donald Trump har måtte sande, at han jokkede i spinaten, da han mandag roste Putin og stolede på hans ord om, at Rusland ikke havde blandet sig i det amerikanske præsidentvalg i 2016, hvilket de amerikanske efterretningstjenester påstår.

På et pressemøde tirsdag aften forklarede Trump, at han kom til at udtale sig forkert på pressemødet mandag i Helsinki, hvor han sagde, at han "ikke så nogen grund" til, at Rusland blandede sig i valget i 2016.

Artiklen forsætter under billedet...

Topmødet med Putin fandt sted, få dage efter at Trump havde deltaget i et Nato-topmøde i Bruxelles, som han også har fået kritik for. Foto: AP
Topmødet med Putin fandt sted, få dage efter at Trump havde deltaget i et Nato-topmøde i Bruxelles, som han også har fået kritik for. Foto: AP

Vigtig sætning
Netop denne sætning ville Trump nu gerne ændre lidt på.

- I en vigtig sætning i mine udtalelser sagde jeg "ville" i stedet for "ville ikke", hævder Trump under pressemødet.

Presset har været enormt på den amerikanske præsident, hvor flere prominente republikanere har betegnet mødet med Putin som "pinligt", "bizart" og "vanærende".

Artiklen forsætter under billedet...

Trump og Putin til mandagens topmøde, hvor USA's præsident kom med flere bemærkninger, der er blevet stærkt kritiseret. Foto: Ritzau Scanpix/Pablo Martinez Monsivais
Trump og Putin til mandagens topmøde, hvor USA's præsident kom med flere bemærkninger, der er blevet stærkt kritiseret. Foto: Ritzau Scanpix/Pablo Martinez Monsivais

Nem at hive i land
Selv Fox News, der generelt er meget positive over for Trump, har været ude med kritik af præsidenten. Men Philip Chr. Ulrich mener, at det er en let købt undskyldning, præsidenten nu er kommet med.

- Han vælger kun at fokusere på den ene sætning, hvor han sagde "ville" i stedet for "ville ikke", og så er den ret nem at hive i land.

- Men han sagde også ting med, at Putin afviste det på det kraftigste. Her var det underforstået, at han købte Putins afvisning, det tager han ikke fat på her. Fair nok, vi kan alle sige noget forkert, men det er let købt undskyldning han kommer med, forklarer Philip Chr. Ulrich.

Trump erkender: Rusland blandede sig i valget

- Hvordan stiller det Trump?

- Han vil få et hyr de næste par dage, og der vil være en mediestorm de næste par dage for ham, for jeg tvivler på, at jeg er den eneste, der ikke køber hans forklaring, siger Philip Chr. Ulrich.

- Vil han miste vælgere eller opbakning på dette?

- Det vil ikke få nogen videre betydning for ham i sidste ende, fordi hans vælgere vil stadigvæk stå bag ham, og han vil stadigvæk have kontrollen over det Republikanske Parti.

- Dem mister han ikke på det her, de er bedøvende ligeglade i sidste ende, fordi det går godt, økonomien er god, og der skabes flere jobs, siger eksperten.

Det bliver noget helt andet på den udenrigspolitiske scene, hvor Philip Chr. Ulrich spår, at Trump nu får et meget mindre politisk spillerum.

OVERBLIK: Det sagde Trump i Helsinki - og i Washington

På et pressemøde med Vladimir Putin blev Trump spurgt, om han er enig i de amerikanske efterretningstjenesters konklusion om, at Rusland blandede sig i den amerikanske valgkamp for at hjælpe ham med at vinde præsidentvalget i 2016.

* Det sagde Trump mandag på et fælles pressemøde med Putin i Helsinki:

- De (efterretningstjenesterne, red.) siger, at Rusland gjorde det. Her har jeg præsident Putin. Han har lige sagt, at det ikke var Rusland. Jeg vil sige så meget, at jeg ikke har nogen grund til at tro, at de gjorde det.

- Jeg har stor tillid til mine efterretningsfolk, men præsident Putin var ekstremt stærk og kraftfuld i sin afvisning, lød det videre.

* Det sagde Trump tirsdag aften dansk tid på et pressemøde i Det Ovale Værelse:

- Jeg gennemgik et klip af et svar, jeg gav, og jeg indså, at der er behov for en præcisering. I en vigtig sætning i mine udtalelser sagde jeg ordet 'would' i stedet for 'wouldn't'. Sætningen skulle have været: 'jeg ikke har nogen grund til at tro, at de ikke gjorde det'. En slags dobbelt negation.

- Jeg har følt meget stærkt, at selv om Ruslands handlinger ikke havde nogen indflydelse på udfaldet af valget, lad mig være helt tydelig, når jeg siger - og jeg har sagt det mange gange – at jeg accepterer vores efterretningstjenesters konklusion om, at Ruslands indblanding i valget i 2016 fandt sted.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind