Ekspert: Erdogan spiller med musklerne i historisk god situation for Tyrkiet

Når Tyrkiets præsident Erdogan kalder de europæiske ledere terror-støttere, er det ren retorik, mener Tyrkiet-ekspert Deniz Serinci

Erdogan beskylder Europas ledere for at støtte terror. Kritikken falder samme tid, som EU og Tyrkiet forhandler en stor flygtningeaftale på plads. (Foto: AP)
Erdogan beskylder Europas ledere for at støtte terror. Kritikken falder samme tid, som EU og Tyrkiet forhandler en stor flygtningeaftale på plads. (Foto: AP)

Fredag forhandlede Tyrkiet og EU en stor flygtningeaftale på plads. Kort forinden tordnede den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan mod de europæiske ledere.

I et tv-tale kaldte han lederne 'uærlige og hykleriske,' mens han mener, de 'danser i et minefelt' og direkte eller indirekte støtter terror med deres PKK-venlige indstilling.

- På et tidspunkt, når Tyrkiet huser tre millioner, skal dem, der ikke kan finde plads til en håndfuld flygtninge, og som i Europa holder disse uskyldige sjæle under skamfulde forhold, se sig selv i øjnene først, siger Erdogan.

Selvom udtalelserne kan virke kontroversielle, er det ifølge Tyrkiet-ekspert Deniz Serinci rent spil for galleriet, når Erdogan brokker sig over Europas PKK-holdning.

- I Tyrkiet har man altid haft den opfattelse, at EU støtter PKK, som i Tyrkiet opfattes som en terrorbevægelse. De betragter PKK, som amerikanerne betragter Al Qaeda. Samtidig vil Erdogan gerne spille den stærke mand over for EU, siger Deniz Serinci.EU må lefle
Tyrkerne har i mange år haft den opfattelse, at det var dem, som skulle lefle for at blive en del af EU, forklarer Serinci. Men det laver flygtningepresset om på.

- For første gang nogensinde føler tyrkerne, at det er EU, der lefler for dem og nærmest desperat beder om deres hjælp for at stoppe strømmen af syriske flygtninge. Og der vil Erdogan gerne vise sine vælgere, hvoraf mange er meget EU-kritiske, fordi Europa støtter PKK, at han ikke har glemt deres kritik. Også selvom han indgår en aftale med EU, siger Deniz Serinci.

37 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere