Ekspert før topmøde: Sådan vinder Putin

Det er Ruslands præsident Putin, der kan få mest ud af topmødet med Trump i Helsinki senere i dag, hvis Trump opfører sig uforudsigeligt. Det vurderer ekspert

Udenrigsredaktør på Kongressen.dk, Philip Christian Ulrich, gør dig her klogere på mødet mellem Trump og Putin (Producer: Martin Lorentsen)
Følg Politik

Topmødet i Helsinki mandag mellem Ruslands præsident Putin og den amerikanske præsident Trump vil sandsynligvis falde ud til russisk fordel. Blandt andet på grund af Trumps uforudsigelige stil og en velforberedt Putin.

Det vurderer seniorforsker på DIIS, med ekspertise i russisk indenrigs- og udenrigspolitik, Flemming Splidsboel.

- Jeg har svært ved at se, at Putin kan tabe noget ved det her. Uanset hvordan det går, vil de russiske statskontrollerede medier sige, at Putin gjorde det rigtig godt.

- Jeg gætter på, at vi vil se en Trump, der bogstaveligt talt tager hånden rundt om Putin. Det gør amerikanske præsidenter tit. De skal være i førersædet, og Trump endnu mere med den personlighed, han har. Putin vil læne sig tilbage, fordi han ved, at Trump skal tage initiativet, forklarer Flemming Splidsboel.

God stemning
Ifølge Ruslands-eksperten er stemningen mellem de to mænd som udgangspunkt meget positiv, på trods af den dårlige stemning mellem de to lande. Præsidenterne kommer med ja-hatten på, og vil forsøge at få det bedste ud af hinanden, forklarer han.

Selvom Putin, ifølge Splidsboel, kommer med lave forventninger til mødet, kan han sandsynligvis se frem til at få ros af den amerikanske præsident, og på den måde opnå en form for legitimitet. Den russiske præsident har ellers været ude i kulden hos USA - specielt under Obama.

Det er Trumps uforudsigelige personlighed, der kan vise sig, at være en fordel for Putin, vurderer Splidsboel. Til gengæld er den selvsamme fordel for Putin også det, der frygtes af europæiske stats- og regeringschefer. 

- Frygten er, at Trump ikke kan styre sig. At Putin snyder ham lidt. Putin kan spille på de sårbarheder, der er i Trumps personlighed. Hvis han er impulsiv, dårligt forberedt og ikke har overblik over detaljer. Putin kan få Trump til at sige noget efterfølgende på pressemødet, der lige pludselig sår tvivl om noget, hvor der skal padles tilbage. Men så er skaden allerede sket.

- Trump er nok lidt naiv i forhold til det her. Putin vil være meget velforberedt og disciplineret. Med det mener jeg, at han ikke siger noget, som han ikke på forhånd har bestemt sig for.

Splidsboel forklarer, at Putin godt kan være uforudsigelig, men det er helt overlagt, at han er det. Der er system i Putins overraskelser i modsætning til Trump, forklarer Splidsboel.

OVERBLIK: Her er knasterne mellem Trump og Putin

Her er et overblik over de vigtigste knaster i forholdet mellem USA og Rusland:

* Russisk påvirkning af valg:

Mens Rusland har benægtet beskyldninger om påvirkning af vestlige valg, er det et stort emne i USA.

Fredag blev der i USA rejst tiltale mod 12 russiske efterretningsofficerer med anklager om indblanding i valget i 2016. Det har fået flere demokratiske politikere til at opfordre til en aflysning af topmødet.

Trump har på forhånd sagt, at han vil bringe emnet op, men også at han ikke har de store forventninger.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, har opfordret Trump til at gøre det klart over for Putin, at det er "fuldstændig uacceptabelt at påvirke vores valg".

* Situationen i Syrien:

Trump ønsker at trække amerikanske tropper ud af Syrien, mens Putin ønsker, at Syriens præsident, Bashar al-Assad, der er Ruslands allierede, bliver ved magten.

Flere internationale eksperter vurderer, at det kan være muligt, at man når en form for aftale.

Til gengæld for tilbagetrækning ønsker USA, at Irans tilstedeværelse nær Syriens grænse til Jordan og Israel bliver mindsket.

Men det kan blive svært for Rusland at imødekomme det ønske, da Rusland har en interesse i at beholde sin allierede i området.

* Situationen i Ukraine:

Også Ukraine kan blive et vigtigt emne på topmødet.

Trump har svaret afvigende på, hvorvidt USA kunne finde på at anerkende Ruslands annektering af Krim.

Rusland har på forhånd meldt ud, at situationen i Krim ikke kommer på dagsordenen, da området hænger "uløseligt sammen med Rusland".

I Østukraine skaber de fortsatte kampe mellem prorussiske oprørere og ukrainske styrker spændinger.

I marts godkendte USA en våbenleverance til den ukrainske regering med panserværnsraketter, der skal bruges mod det prorussiske oprør. Det skabte vrede i Moskva.

Derudover beskylder USA sammen med andre vestlige lande Rusland for at støtte de prorussiske separatister i Østukraine, men Moskva benægter dette.

* Nedrustningsaftaler:

USA og Rusland har beskyldt hinanden for at bryde internationale aftaler om nedrustning. Mens Putin i marts pralede med nyudviklede russiske våben, opfordrede Pentagon til en fornyelse af det amerikanske atomarsenal.

* Nato-spændinger:

Natos øgede tilstedeværelse mod øst bliver af russerne set som et tegn på vestlig aggression. Samtidig ønsker Trump, at allierede i Nato bruger flere penge på deres forsvarsbudgetter.

* Forgiftede spioner:

USA har i lighed med andre vestlige lande udvist russiske diplomater i kølvandet på sagen om den forgiftede russiske eksspion Sergej Skripal i Storbritannien.

* Handelskrig:

Rusland har hævet toldafgifter på visse amerikanske varer som modsvar på USA's forhøjede afgifter på stål og aluminium.

(Ritzau)

Ikke noget konkret
Ruslands-eksperten vil blive overrasket, hvis der kommer noget konkret frem på det møde, der skal foregå mellem Putin, Trump og to tolke.

Efterfølgende vil der være et pressemøde, hvor de to præsidenter er i selskab med rådgivere. Flemming Splidsboel vurderer, at de blandt andet vil diskutere situationen i Syrien og atomnedrustningsaftaler. Her vil de to nationer se hinanden an, og blive enige om at lave nogle arbejdsgrupper, forklarer Splidsboel.

Håber på noget uforudsigeligt
Det er på det efterfølgende pressemøde, at Putin kan håbe på, at Trump kan finde på at sige noget uforudsigeligt, som Det Hvide Hus kan være nødt til at dementere.

Det kunne være, hvis Trump går imod USA's - og også Danmarks politik - i forhold til Krim og Ukraine.

- Min formodning er, at Trump egentlig synes, at Krim burde være en del af Rusland. De er russisk-sindede, de taler russisk, de vil gerne være en del af Rusland, så hvad er egentlig problemet? Det er bare ikke USA's politik, siger Flemming Splidsboel.

- Så kan Trump være med til at underminere sanktionerne mod Rusland, siger Splidsboel, der derfor ikke mener, at der vil ske et sammenstød mellem Putin og Trump på det område.

I den problemstilling har Putin allerede vundet en lille sejr. Den eneste betingelse, der er stillet op før mødet kommer nemlig fra Putin, der ikke vil tale om den russiske annektering af Krim.

Ruslands-eksperten mener alligevel, at de to præsidenterne kommer til at tale om Krim, selvom Putin har sagt, at han ikke vil.

- Putin vil gerne selv bringe det op, og sige at Krim er en del af Rusland. Det han ikke vil snakke om, er, hvordan Krim kommer tilbage til Ukraine, lyder det fra Flemming Splidsboel.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind