Annonce:
Annonce:

Ekspert: Fredericia-sag kan blive største skandale nogensinde

Et muligt forhold mellem borgmester og kommunaldirektør kan ende med bøde- eller fængselsstraf, mener ekspert

Ekstra Bladet konfronterede i december Jacob Bjerregaard med det omstridte grundkøb på Argentinervej.
Annonce:
Følg Politik

En sag om Fredericias tidligere borgmester Jacob Bjerregaard (S) kan potentielt blive en af de største skandalesager i kommunalpolitik til dato.

Det vurderer Roger Buch, der er kommunal forvaltningsekspert ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) i Aarhus, over for TV2.

- Sagen sprænger rammerne for, hvad man nogensinde har set i kommunalpolitik, siger Roger Buch til TV2.

Samme alvorlige toner lyder fra professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet Frederik Waage, som vurderer , at 'det har sejlet fuldstændig i kommunens øverste forvaltning' på baggrund af advokatundersøgelsen.

- Det ligner en overtrædelse af helt basale regler for embedsførelse. Advokatundersøgelsen er alarmerende, og den afdækker noget vi ikke er vant til i den offentlige forvaltning i Danmark, siger Frederik Waage.

Skandale-borgmesteren: Sagen kort

 Afsløringer
- Borgmester i Fredericia Jacob Bjerregaard (S) trak sig i december 2020.

- Dagen efter bragte Ekstra Bladet den første af mange kritiske artikler om Jacob Bjerregaard og Fredericia Kommune. Den handlede om 'uomtvistelig særbehandling' ved køb af borgmesterens luksusgrund fra kommunen. Jacob Bjerregaard pressede en embedsmand for at få grunden ifølge et notat, og fik senere ulovlig byggetilladelse, der sparede ham for 300.000 kr.

- Samtidig var borgmesterens udsigt sikret, mens naboerne blev ramt, da kommunen havde byggeplaner.

- Ekstra Bladet afslørede også, at borgmesteren hjalp sin kone til et topjob i kommunens havneselskab.

- Ekstra Bladet har også afsløret, at flere ansatte på rådhuset har klaget over et for tæt og upassende forhold mellem eks-borgmester Jacob Bjerregaard (S) og den hjemsendt kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe.

- Ekstra Bladet bringer også en video, hvor Jacob Bjerregaard og kommunaldirektøren danser tæt på en bar efter en julefrokost.
 

Undersøgelser
- Kommunen besluttede først at lave en intern undersøgelse af borgmesteren. Den blev senere udvidet med en advokatundersøgelse og mulighed for at interviewe personer. Resultatet blev fremlagt 12. marts. Også Ankestyrelsen har krævet en redegørelse.


Hjemsendelser
Kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe blev fritaget for tjeneste og sendt hjem i kølvandet på afsløringerne og kommunens egen granskning. Hendes hotelregninger granskes, og kommunen har nu meldt hende til politiet sammen med eksborgmester Jacob Bjerregaard.

Kommunens økonomi- og personalechef Tommy Abildgaard er også hjemsendt.

Annonce:

Vurderingerne kommer, efter at en advokatundersøgelse om mulige lovbrud i den øverste ledelse i Fredericia Kommune blev præsenteret på et pressemøde fredag.

Her kom det frem, at en relation mellem Jacob Bjerregaard og kommunens kommunaldirektør, den hjemsendte Annemarie Zacho-Broe, skal undersøges af politiet.

I arbejdet med undersøgelsen har advokatfirmaet Horten hørt rygter om, at de to havde en relation af 'nær karakter'. Det har de begge afvist.

- Hvis man har sådan en relation, kan man ikke fungere som borgmester eller kommunaldirektør, siger Roger Buch til TV2.

Efter hans vurdering kan sagen ende i bøde- eller fængselsstraf. Ikke kun for eksborgmesteren og den hjemsendte kommunaldirektør, men også for alle dem, der har kendt til det mulige forhold og ikke har grebet ind.

Ifølge undersøgelsen har nogle medarbejdere dog forsøgt at gøre opmærksom på forholdet.

Dirty Dancing: Er dette en nær relation?

Annonce:

Horten har ikke kunnet fastlægge relationen mellem de to. Det vurderes dog, at Økonomiudvalget i kommunen skulle være orienteret om henvendelser om karakteren af forholdet.

Hvis det viser sig, at Jacob Bjerregaard og Annemarie Zacho-Broe har haft et intimt forhold, vil de begge være inhabile ifølge forvaltningsloven.

Det betyder, at der formentlig vil være tale om myndighedsinhabilitet, forklarer Roger Buch.

- Alle beslutninger, som er truffet, mens det intime forhold findes, er muligvis ugyldige. Det skal dog formentlig vurderes konkret i hver enkelt sag efter forvaltningslovens paragraf tre, stykke to, siger han til Kommunen.dk.

Derudover kan borgmesteren og kommunaldirektøren ifølge Roger Buch have begået pligtforsømmelse, som har en straframme op til et års fængsel for ledende medarbejdere.

Advokatundersøgelsen blev oprindeligt iværksat som en konsekvens af, at Ekstra Bladet har gravet i Jacob Bjerregaards køb af en byggegrund i 2016.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: