Ekspert: God aften for Hillary

En vinder, en lillebror, et skræmt dådyr, en tidsrejsende, og en der formentlig bare skal holde sig væk. Få vurderingen af præsidentdebatten her

Hillary Clinton gik fra debatten med sejren i hus. (Video: AP)

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): To ting står lysende klart, efter demokraterne i nat sluttede deres første og to timer lange præsidentkandidat-debat i Las Vegas:

Hillary Clinton vandt 'første runde'. Efter sigende med så solide topkarakterer, at en anden konkurrent muligvis allerede er blevet elimineret, endnu inden han overhovedet har stillet op.

- Det var en god aften for Hillary. Hun lavede ingen fejltrin. Hun var konsekvent og autoritær, så hun bør være rimelig glad for sin præstation.

- Men til gengæld så tror jeg, at der sidder en Joe Biden derude, der har fulgt med i debatten, som måske er ved at få lidt kolde fødder, og som vil tænke sig om en ekstra gang, lyder den overordnede vurdering fra medieprofessor og analytiker ved Boston Universitet John Carroll til Ekstra Bladet.

- Jeg elsker Danmark. Nej, jeg elsker Danmark, 'sloges' Hillary og Sanders under debatten. 
(Foto: AP) Politik - 14. okt. 2015 - kl. 04:28 Danmark del af amerikansk præsident-debat

Kom Hillary til undsætning: Stop så med de emails
Hillary, der ellers ikke har optrådt i en live-debat i adskillige år, snublede med andre ord ikke en eneste gang.

Den 69-årige frontløber hos demokraterne kom sikkert gennem debatten, hvor hun i høj grad stod ansigt til ansigt med sin nuværende største rival Bernie Sanders. De lagde i øvrigt hurtigt ud med at bringe deres forkærlighed for Danmark på banen. Bernie Sanders' er umiddelbar velkendt, men Hillary følte sig angiveligt nødsaget til også at understrege sin begejstring:

- Jeg elsker Danmark, sagde hun i en debat, hvor vores Kongerige og USA blev sammenlignet i forbindelse med velfærd.

Men trods de to kolleger kom på kollisionskur undervejs - blandt andet vedr. våbenlovgivningen og Edward Snowden - kom Sanders ligefrem Hillary til undsætning, da den betændte sag om hendes email-servere blev bragt på banen.

- Det amerikanske folk er dødtrætte af at høre om de forbandede emails, lød Sanders reaktion.

- Tak. Det synes jeg også, skyndte Hillary sig at tilføje om den skandale, der fortsat forfølger hende over bruget af private email-servere.

Rivalens udfald medførte ikke kun grin, lettelse men til sidst også et håndtryk fra Hillary Clinton som tak og et stort bifald fra publikum.

Se også: Lektielæsning, hårgele og spontanitet...

Havde læst på lektien
- Det var et smart træk af Sanders. Havde han angrebet hende på det, havde det givet bagslag. Så på den måde har han helt sikkert læst på lektien hjemmefra, konkluderer John Carroll, der samlet giver 'The Bern' en fin karakter for indsatsen.

- Men han fik ikke det gennembrud han har brug for, for at vise, at han er et bedre alternativ og en mere seriøs kandidat end Hillary. Han fik styrket sin position, men ikke udvidet vælgerskaren, siger Carroll om den 74-årige Vermont-senator, der ellers har halet kraftigt ind på Hillary i meningsmålingerne de sidste uger.

- Det store slag stod mellem Hillary og Sanders. Ingen kom rigtig til skade i det opgør, men der er ingen tvivl om, at det Hillary sælger nu, er beskeden til det demokratiske bagland om, at hun er den bedste kandidat. 'Jeg er da bedre end de fyre'.

Manden med det forvirrede hår og den idealistiske politik. 
(Foto: AP) Politik - 13. okt. 2015 - kl. 20:06 74 med forvirret hår: I aften møder Hillary sin største rival
Se også: Bernie truer Hillarys præsident-drømme

Trak kvindekortet
Hun var da heller ikke sen til at proklamere fordelene ved sig selv bag roret som 'commander in chief', da Anderson Cooper ville vide, hvad forskellen vil være på hende og Obama: 

- Tja, jeg synes det er ret oplagt. Den første kvindelige præsident ville være en ret stor forskel fra de tidligere vi har haft, sagde hun med et bredt smil.

Undervejs i den to timer lange debat, blev kandidaterne konfronteret med store emner som forholdet til Putin, Syrien, velfærdsmidler til uddannelse og sundhedsvæsen, klimaforandringer mv. og fik stillet spørgsmål fra borgerne.

Men mens den tidligere udenrigsminister og sidekammeraten Sanders klarede sig fint gennem aftenen, står fire kandidater tilbage og blafrer.

Se også: Rockikoner truer Trump med retssag
Se også: Avis: Joe Biden 'overvejer seriøst' at udfordre Clinton

Lillebror, dådyret og tidskapslen
Som nævnt står vicepræsident Joe Biden som en uvis - men efter i aften meget usikker joker - i kulissen. Biden har længe tygget på, om han skulle stille op. Aftenens debat gør måske beslutningen lettere for ham. Men for de resterende tre...:

- Martin O'Malley mindede mest af alt om ens lillebror, der var kommet med på date. Han er en rar fyr og rydder op men gør intet væsen af sig. Lincoln Chafee lignede bare et dådyr i spotlight og så overrasket ud, hver gang han blev stillet et spørgsmål. Og Jim Webb mindede om en, der lige var ankommet med en tidskapsel og landet i det politiske landskab anno 2015.

- Det var jo en form for cirkus, lyder det nådesløst fra professor Carroll.

Også Donald Trump fulgte med i debatten fra sit Trump-domicil på Manhattan. Mens hans eget parti bestemt fik hug fra de demokratiske kandidater undervejs, var han - ikke overraskende - heller sen til at bedømme aftenens show:

- Sorry. Der er ingen STJERNE på scenen i aften, twittede han.  

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

1 af 6 Sanders og Clinton: De to stærkeste kandidater. (Foto: AP)
2 af 6 (Foto: AP)
3 af 6 - Jim Webb mindede om en, der lige var ankommet med en tidskapsel og landet i det politiske landskab anno 2015, siger medieprofessor fra Boston Universitet John Carroll. (Foto: AP)
4 af 6 - Martin O'Malley mindede mest af alt om ens lillebror, der var kommet med på date, siger John Carroll fra Boston Universitet. (Foto: AP)
5 af 6 - Lincoln Chafee lignede bare et dådyr i spotlight og så overrasket ud, hver gang han blev stillet et spørgsmål, vurderer John Carroll. (Foto: AP)
6 af 6 Hillary Clinton gik fra debatten med sejren i hus. (Foto: AP)
13 kommentarer
Vis kommentarer