Ekspert: Merkels partis sikre sejr er kæmpe sensation

Merkels CDU vandt en sikker sejr ved delstatsvalg i Tyskland, selv om SPD i mange år har været dominerende

Det er en overraskende sejr, som forbundskansler Angela Merkels parti, CDU, søndag sikrede sig ved det tyske delstatsvalg i Nordrhein-Westfalen. Sådan lyder vurderingen fra tysklandkender Christian Benne.

- Det er en kæmpe sensation. Kommentatorerne i Tyskland taler om et jordskred. Det ser ikke ud som så meget i procentpoint. Men i lang tid kunne man slet ikke forestille sig, at CDU ville vinde valget.

- Så blev det tættere. Man havde godt regnet med, at CDU kunne vinde, men at det blev så markant, det er meget overraskende, siger Christian Benne, der er professor i tysk og europæisk litteratur og idéhistorie på Københavns Universitet.

En valgstedsmåling på tv-kanalen ZDF viste kokken 18, da valgstederne lukkede i Nordrhein-Westfalen, at CDU med 34,5 procent af stemmerne blev den klare vinder.

Det socialdemokratiske SPD fik i målingen 30,5 procent af stemmerne i delstaten, der er Tysklands mest folkerige.

I 45 af de sidste 50 år har SPD ellers været det dominerende parti i delstaten, men op til delstatsvalget var det blevet mere tæt mellem SPD og CDU.

Valget i Nordrhein-Westfalen var det sidste delstatsvalg inden forbundsvalget, der finder sted 24. september.

- Delstatsvalget giver et fingerpeg om, at Angela Merkels CDU nok igen bliver det største parti. Men det kommer an på, hvordan de mindre partier, som hun kan danne koalition med, klarer sig, siger Christian Benne.

SPD's Martin Schulz, blev i januar valgt som kanslerkandidat for sit parti. I begyndelsen talte man om Schulz-effekten, men med søndagens nederlag er den tilsyneladende fortid.

Partiet tabte også delstatsvalgene i Saarland og Slesvig-Holsten, og striben af nederlag er skidt for kanslerkandidaten.

- Når han har tabt en stribe af forskellige valg, mister han også den status som ny frelser, som han har haft, siger Christian Benne.