Ekspert: Nu tør jeg ikke selv længere tage til Tyrkiet

Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, erklærede onsdag aften undtagelsestilstand i hele Tyrkiet ovenpå fredagens mislykkede kupforsøg

Tyrkiet har indført undtagelsestilstand oven på sidste uges mislykkede kupforsøg. Her ses pårørende til soldater, der er anholdt og mistænkt for at tage del i kuppet. Foto: AP
Tyrkiet har indført undtagelsestilstand oven på sidste uges mislykkede kupforsøg. Her ses pårørende til soldater, der er anholdt og mistænkt for at tage del i kuppet. Foto: AP
Følg Politik

Knap en uge efter det mislykkede militærkup i Tyrkiet, hvor mindst 312 mennesker mistede livet, fortsætter udrensningen i landet af de personer, som den tyrkiske regering hævder var i ledtog med kupmagerne.

Erdogan erklærer undtagelsestilstand i tre måneder

Det kulminerede onsdag aften med, at den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, erklærede undtagelsestilstand i tre måneder for hele landet, for 'hurtigt at fjerne alle de elementer af terrororganisationen, som var involveret i kupforsøget'.

Undtagelsestilstanden giver regeringen en lang række beføjelser uden om parlamentet, og de har nu mulighed for blandt andet at vedtage lovgivning og begrænse frihedsrettigheder uden et politisk flertal.

Margrethe til middag hos Erdogan i undtagelsestilstand

Undtagelsestilstanden og flere af tiltagene har vakt bekymring i blandt andet EU, og natten til torsdag opfordrede den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier Erdogan til snarest muligt at ophæve undtagelsestilstanden.

- Alt andet vil rive landet fra hinanden og svække Tyrkiet, lød det fra udenrigsministeren under et besøg i Washington.

Efter et fem timer langt krisemøde erklærede Erdogan onsdag aften undtagelsestilstand under en tale. Foto: AP
Efter et fem timer langt krisemøde erklærede Erdogan onsdag aften undtagelsestilstand under en tale. Foto: AP

Ifølge den dansk-kurdiske journalist og forfatter Deniz Serinci, skal man dog ikke forvente at Tyrkiet lige med det samme retter ind efter den tyske opfordring.

- Europa og Tyrkiet ser vidt forskelligt på menneskerettigheder og demokrati. I en tyrkisk optik vil man sige, at kupmagerne har bombet parlamentet og forsøgt at overtage landet, så derfor har man lov til at tage ekstra hårde midler i brug, siger Deniz Serinci til Ekstra Bladet.

V: Tyrkiet krydser rød streg med dødsstraf

Har befolkningen med sig
Undtagelsestilstanden betyder, at politiet har lov til at kontrollere id-papirer på alle uden grund, så formodede kupmagere dermed ikke har held til at forlade landet.

- I Europa vil man mene, at undtagelsestilstanden er en undskyldning for at slå ned på modstandere generelt. Indtil i går var omkring 50.000 mennesker blevet udrenset inden for Undervisningsministeriet, Socialministeriet, militæret, politiet og så videre. Og i Europa finder man det ikke troværdigt, at de alle sammen - heriblandt 21.000 lærere - skulle være involveret i et kupforsøg.

- Så når den tyske udenrigsminister udtrykker bekymring, så handler det om en generel bekymring for demokrati og menneskerettigheder i Tyrkiet, som man frygter vil blive forværret efter kupforsøget, siger han.

Tyrkiet lukker for WikiLeaks og forbyder akademikerrejser

På trods af den store bekymring i udlandet, skal man dog ikke forvente, at befolkningen er videre utilfreds med tingenes tilstand.

- Man skal huske på, at Erdogans parti har vundet det ene valg efter det andet. Sædvanligvis får de omkring halvdelen af stemmerne, mens det største oppositionsparti, Det Republikanske Folkeparti, kun får en fjerdedel af stemmerne. Så mit indtryk er, at halvdelen af befolkningen støtter ham, mens oppositionen er alt for svækkede til at udgøre en effektiv opposition.

- Og den halvdel, der støtter Erdogan, gør det simpelthen fordi de tænker, at målet helliger midlet, og at man én gang for altid kan få offentligheden udrenset for Gülen-tilhængere, forklarer Deniz Serinci.

Diktatorens tjekliste: Her er Erdoğans grumme flueben

Tyrkiske borgere har flere gange været på gaden efter kuppet for at vise deres støtte til Erdogan. Dette billede er fra Ankara onsdag aften. Foto: AP
Tyrkiske borgere har flere gange været på gaden efter kuppet for at vise deres støtte til Erdogan. Dette billede er fra Ankara onsdag aften. Foto: AP
 

Præsident Erdogan fastholder nemlig hårdnakket, at imamen Fethullah Gülen, der for tiden opholder sig i USA, står bag kupforsøget. Tyrkiet har derfor krævet ham udleveret, men USA nægter så længe der ikke er klare beviser for hans involvering.

USA gransker Tyrkiets anklage men mangler udleveringskrav

Kan henvise til undtagelsestilstand
- Hvorfor har Erdogan indført undtagelsestilstand, når han alligevel har fyret folk i tusindvis inden undtagelsestilstanden?

- Myndighederne får mulighed for at indsamle, forbyde og kontrollere publikationer, som man mener er ulovlige, og man får lettere adgang til at lukke aviser. Men man kan sige, det gjorde Erdogan også inden undtagelsestilstanden. Det bliver bare lidt nemmere, fordi man nu har militær over det hele, så folk ikke kan gå fra det ene område til det andet, uden at have id-papirer på sig, forklarer han.

Og undtagelsestilstanden er en god undskyldning for at fortsætte den hårde linje.

- Der er mange tyrkere, der har Fethullah Gülen som et åndeligt forbillede, og som derfor har hans bog på sig. Nu kan myndighederne nemmere beslaglægge bogen. Hvor de før bare gjorde det, kan de nu henvise til undtagelsestilstanden, siger Deniz Serinci.

Samtidig kan myndighederne forhindre Gülen-tilhængere i at samle sig med henvisning til undtagelsestilstanden.

Billede fra demontration i Ankara onsdag aften. Foto: AP
Billede fra demontration i Ankara onsdag aften. Foto: AP
 

Tør ikke tage til Tyrkiet
Undtagelsestilstanden og den nuværende tilstand i Tyrkiet har også vakt bekymring for den noget skrøbelige pressefrihed, der er i landet.

Journalister: Time for time bliver tyrkisk presse mindre fri

For Deniz Serinci selv betyder det, at han ikke tør besøge landet for tiden.

- Jeg er blevet inviteret til at komme derned for at besøge min familie på søndag, men jeg har droppet det, for jeg tør simpelthen ikke. Især efter jeg har set, hvordan der bliver slået ned på vestlige journalister, der uden censur skriver om tingene, siger han.

- Jeg er ellers i Tyrkiet hver måned, og jeg skal nok derned igen snart, men lige nu tør jeg simpelthen ikke, siger han.

Den tyrkiske regering har ifølge forfatningen lov til at erklære undtagelsestilstand for i alt seks måneder. Herefter skal regeringen igen mødes med det Nationale Sikkerhedsråd, hvis de vil forlænge undtagelsestilstanden yderligere.

En lignende situation er set i Frankrig, hvor der efter angrebene 13. november i Paris blev erklæret undtagelsestilstand, som efter angrebet i Nice 14. juli er blevet forlænget.

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind