Ekspert: Ny præsident i Østrig skal samle et splittet land

Østrigs nyvalgte præsident får nu til opgave at skabe forsoning hen over de to lejre, lyder det fra lektor

Det meget tætte præsidentvalg i Østrig afspejler, at landet er yderst splittet.

Det vurderer ph.d. og lektor ved tyske studier på Syddansk Universitet Moritz Schramm, efter at Alexander Van der Bellen fra partiet De Grønne vinder knebent med 50,3 procent af stemmerne foran højrepolitikeren Norbert Hofer fra Frihedspartiet.

- Bellen er kendt for at være proeuropæisk og for at have en human tilgang til flygtningepolitik, siger Moritz Schramm.

- Han står for det stik modsatte af, hvad Hofer ville have stået for som præsident. Men spørgsmålet er, hvordan det lykkes ham at skabe forsoning hen over de to lejre, som lige nu står hårdt op mod hinanden.

Selv om valget har delt vælgerne, vurderer Moritz Schramm, at Alexander Van der Bellen trods alt er den af de to kandidater, der vil have størst chance for at samle landet igen.

- Bellen vil være bedre til at samle landet. Han har trods alt mulighed for at arbejde sammen med den nye regering, som er socialdemokratisk. Og vi har også set, at De Grønne principielt godt kan arbejde sammen med de konservative partier, siger Schramm.

Traditionelt har præsidenten i Østrig haft en tilbageholden rolle i det politiske liv og koncentreret sig mest om de repræsentative opgaver.

Men præsidenten har dog den særlige beføjelse at kunne opløse det østrigske parlament, og den magt har både Bellen og Hofer under valgkampen lagt op til at bruge. Hofer har direkte truet med at opløse regeringen.

- Præsidenten har altså en vis politisk magt. At kandidaterne har sagt, at de vil bruge den, kan have bidraget til en yderligere polarisering. Beføjelsen kan vise sig at være meget afgørende i disse år, hvor landet er splittet politisk, vurderer Moritz Schramm.

Det tætte valg og fremgangen til Frihedspartiet i Østrig kædes af mange sammen med den bølge af migranter og flygtninge, der er kommet til landet. Samtidig er økonomien presset og arbejdsløsheden høj.

Over 90.000 personer søgte asyl i landet sidste år. Det er over én procent af landets befolkning.

8 kommentarer
Vis kommentarer