Ekspert om Britta-sagen: Genistreg af bagmandspolitiet

Bagmandspolitiet hostede op med en juridisk genistreg ved dagens retsmøde i Sydafrika 

Vores reporter var til stede i retten ved fremstillingerne af Britta Nielsen og den medsigtede i sagen - hør alt om forløbet her. (Video/producer: Torbjörn Selander, AP/Martin Lorentsen)
Følg Politik

Det var ventet, at den svindelsigtede Britta Nielsen kunne sidde lang tid i et sydafrikansk fængsel, før der kunne ske udlevering til Danmark, hvor hun er sigtet for at svindle Socialstyrelsen for mindst 111 mio. kroner.  

Men en juridisk genistreg af bagmandspolitiet (SØIK) gjorde, at Britta Nielsen allerede kommer på et fly i aften, forklarer lektor i international ret ved Syddansk Universitet Henning Fuglsang Sørensen.

- Det, der skete i dag, var, at man pillede alt juraen ud af sagen ved fra dansk side at sige, at man dropper alle anmodninger om internationale arrester og udleveringer og i stedet indgår en aftale med Britta om, at hun rejser hjem - ligesom hvis du og jeg havde været på ferie i Sydafrika - som en fri kvinde.

- Det sker jo så også 'tilfældigvis' ved, at der kommer til at sidde en dansk politibetjent på sædet ved siden af. Når hun så kommer til Kastrup - eller hvor hun nu lander - bliver hun anholdt, siger han.   

Her er Brittas første ord

Henning Fuglsang Sørensen fremhæver, at bagmandspolitiets sagsbehandling i forbindelse med Britta Nielsens overlevering til danske myndigheder har været forbilledlig - og et særsyn i international ret:

- Jeg kender ikke til fortilfælde for en sådan aftale. Hvis der skal uddeles lønbonus til politifolk, så vil jeg sige, at bagmandspolitiets ledende medarbejdere på det her projekt må stå ret højt på listen. Det er dybt dybt genialt. Ganske enkelt. 

- Grunden til at det har kunnet lade sig gøre er også, at sydafrikansk politi har den her voldsomme tillid til dansk politi, som jo er kommet af, at de har været noget tid i landet og arbejdet med sagen. Samtidig er de sydafrikanske myndigheder også overbevist om, at hun vil blive behandlet ordentligt i Danmark, siger Henning Fuglsang Sørensen.

Der kan dog stadig nå at komme en smule grus i maskineriet, hvis Britta Nielsen under hjemrejsen forsøger at stikke af.

- Så har man et alvorligt problem. Hvis hun eksempelvis lander i transit i Frankfurt og forsøger at løbe sin vej, så har danske politifolk ingen politimyndighed i Tyskland til at anholde  hende. Så de kan kun sætte sig på hende om bede en tysk betjent om at anholde hende. Det vi så betyde, at man skal til at starte en udleveringssag fra Tyskland, siger Henning Fuglsang Sørensen.

Der er indgået en tilsvarende aftale med den 38-årige medsigtede i sagen, som også flyver hjem til Danmark i aften. 

Bagmandspolitiet fik for nylig hård kritik i håndteringen af svindelsagen, da det kom frem, at man havde fået indberetninger om Britta Nielsen helt tilbage i 2012 uden at iværksætte en efterforskning:

Bagmandspolitiet snorksov: Britta blev indberettet for hvidvask i 2012

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind