Annonce:
Annonce:

Ekspert om drømmescenarie for Trump: Nu bygger han sin mur

Med et flertal i begge kamre og godt samarbejde i Kongressen får Donald Trump nemt ved at føre egen politik, vurderer eksperter

Her kan du se Trumps sejrstale, som han leverede onsdag formiddag dansk tid. Video: AP
Annonce:
Følg Politik

- Det er et drømmescenarie for enhver præsident.

Sådan lyder vurderingen fra Mette Nøhr Claushøj ekstern lektor hos Københavns Universitet, som underviser i amerikanske valgkampe. Hun har en Master of International Affairs, American Politics & Ethics, fra Columbia University i New York og bliver brugt som analytiker hos danske og internationale medier.

Donald Trump kunne tidligt onsdag morgen holde sin vindertale og kan nu forberede sig på at skulle møde på arbejde i Det Hvide Hus til januar. Samtidig kan Trump glæde sig over, at det lykkedes republikanerne at holde fast i flertallet i Repræsentanternes Hus og vinder flertallet i Senatet.

Bliver nemmere
Sejre, som betyder meget for hans muligheder for at gennemføre politik, forklarer Mette Nøhr Claushøj.

Annonce:

- Det bliver meget nemmere. Mange troede, at Senatet ville gå til demokraterne. Når der nu skal udnævnes en højesteretsdommer som erstatning for den, der mangler i øjeblikket, kan Trump stort set vælge, hvem han vil, fordi det er Senatet, der skal godkende.

- Der er også nogle højesteretsdommere, som man må forvente kommer til at gå af på grund af sygdom eller alderdom. Og hvis det kan lykkes ham at udpege flere, så kan vi eksempelvis se retten til abort blive afskaffet om nogle år. Det er sådan noget Højesteret afgør, siger professoren.

Storsmilende Trump to dage før valget. (AP Photo/ Evan Vucci)
Storsmilende Trump to dage før valget. (AP Photo/ Evan Vucci)

Kontroversiel
Det har gennem den knap 600 dage lange valgkamp været tydeligt, at Trump er en både kontroversiel og alt i alt en anderledes kandidat – ikke mindst for republikanerne. Det kan også have indflydelse på hans muligheder for at gennemføre politik.

- Der er flere områder, hvor hans politik ikke minder om ortodoks republikansk politik, siger Mette Nøhr Claushøj.

- Men der vil også være republikanere, som ikke har villet støtte ham ind til nu, som tænker, hvis det er det amerikanerne vil, så er det det, vi gør.

Annonce:

Hvis forretningsmanden får støtte fra republikanerne, er der ikke meget, der kan stoppe ham – og det kan give ham en flyvende start.

- Det kommer an på, hvordan republikanerne vil reagerer. Men hvis de reagerer som de plejer, vil han få den der ’100-day honeymoon’, hvor han i 100 dage kan gøre, som han vil, fordi de vil støtte ham, mener Mette Nøhr Claushøj.

Nu kommer muren
Donald Trumps nærmest wrestler-agtige showmanship og udtalelser har trukket masser af overskrifter i USA og i resten af verden. En af de mest omtalte er hans lovning på, at han vil bygge en mur ved grænsen til Mexico for at stoppe illegal indvandring. Og selvom flere eksperter har afvist, at det bliver en realitet, skal man ikke undervurdere byggematadoren, mener Mette Nøhr Claushøj.

Annonce:

- Jeg tror, han vil gøre, hvad han kan, for det er et valgløfte. Det er oven i købet hans største, mest konkrete og synlige. Det er ikke bare, fordi det er et symbol, folk kan se. Manden er byggeentreprenør. Det er det, han har påstået, han kan. Jeg kan ikke forestille mig andet, end at han vil gå i gang med det. Hvordan han så vil få Mexico til at betale, det kan jeg ikke engang spekulere i, fordi det er så urealistisk, siger Mette Nøhr Claushøj. 

Hun understreger, at Trump er en joker – og det kan være svært at forudse, hvordan han vil agere i Det Hvide Hus, og om han vil forsætte sin konstante stil.

- Jeg tror, alt er uden for kategori, når det gælder Donald Trump. Det er meget svært at sige, hvad der kommer til at ske nu. Men man kan håbe på, at han finder en ydmyghed over for det kæmpestore ansvar, han har fået, og at han begynder at lytte til de mennesker, der ved bedre end ham. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Samarbejdet
USA-analytiker Mads Fuglede bakker om professorens analyse: Det er Trumps evne til at samarbejde – eller mangel på samme - med republikanerne, som bliver det afgørende.

- Hvis der opstår et godt samarbejdsklima mellem Trump og lederne i kongressen, så kan republikanerne giver den fuld smæk. Men republikanerne er ikke helt enige om dagsordenen, så det kan blive svært, siger Mads Fuglede.

Annonce:

Der er dog en måde, demokraterne kan gøre livet surt for Trump på. Hvis man skal have en lov gennemført i Senatet, er det i de fleste tilfælde nok med et simpelt flertal på 51. Men hvis der kun er et lille flertal, kan senatorer blive ved med at diskutere og for at stoppe dette, kræver det en supermajoritet på 60 stemmer.

- Demokraterne kan filibuster ham i Senatet, men man kan ikke gøre det på alt og hele tiden. Det er et våben, som man skal bruge på udvalgte områder, siger Mads Fuglede.

- Trump kan ikke diktere, hvad republikanerne skal gøre, så det er et samarbejde, og han er afhængig af dem.

Gå på opdagelse i valgresultatet her:

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: