Ekspert om exit fra Europol: - Løftebrud eller ny folkeafstemning

EU-chef har afvist at Danmark kan blive i Europol. Det kan medføre at danskerne skal stemme om retsforbeholdet endnu en gang

Polfoto
Polfoto
Følg Politik

Da danskerne stemte nej til retsforbeholdet 3. december sidste år, stemte de også nej til Europol. EU-kommissionens vicepræsident Frans Timmermanns har her til aften sagt sit endegyldige nej til at Danmark kan blive i Europol uden retsforbeholdet.

- Man kan ikke være halvt gravid. Enten er man gravid, eller også er man ikke. Hvis man stemmer sig ud af Europol, så er man ude. På grundlag af den juridiske situation ser jeg intet alternativ til det, siger Frans Timmermanns til TV2.

EU-chef afviser Danmark i Europol: 'Du kan ikke være halvt gravid'

EU-ekspert Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, adjunkt ved Syddansk Universitet, mener at Timmermanns udtalelser tyder på et klart nej:

- Fra dag ét har det været håbløst at få forhandlet parallelaftaler, og Timmermanns bekræfter bare, at dette ikke er muligt, siger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen 

DF vil ikke love Løkke hjælp med Europol-afstemning

Danskere og politikere uenige
Da danskerne gik til valg 3. december sidste år, mente alle partierne, med undtagelse af Enhedslisten, at Danmark stadig skulle være med i Europol.

Hvis det bliver et endeligt nej fra kommissionen, vurderer EU-ekspert Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, at det altså kan medføre en ny folkeafstemning.

- Forudsætningen, for at man stemte nej som vælger dengang, var, at der var givet en garanti for, at vi blev i Europol uanset hvad. Nu kan vi konstatere, at ordningen med parallelaftaler ikke er gangbar. Tiden er inde til, at vi må spørge vores vælgere igen, fortæller Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.

Dybt belastende
Et exit fra Europol vil betyde, at det danske politi ikke vil have samme adgang til det internationale politisamarbejde mere. Og det mener EU-eksperten også kan være dybt belastende for Danmark.

- Alle de redskaber, der ligger i Europol samarbejdet, vil være historie for vores vedkomne. Det gælder for eksempel oplysninger om kriminelle rundt omkring i Europa. Vi vil eksempelvis ikke kunne slå en udenlandsk indregistreret bil op, og vide om det kunne være kriminelle. Det bliver fuldstændig håbløst at få fat i de rigtige mennesker, siger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.

Europol har store centre, der arbejder med blandt andet cybercrime og terroisme. De oplysninger og efterforskninger vil også være historie, og det kan hæmme dansk forebyggelse, mener Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.

- Vi bliver afhængige af, at Europol informerer os, og lige husker at ringe. Før fik vi de her oplysninger automatisk, det vil vi ikke gøre mere. Der kan foregå en stor efterforskning i resten af Europa, uden vi ved det.

Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Konservative, SF, Alternativet og Venstre mente alle, at danskerne skulle stemme ja til retsforbeholdet, med tilvalgsordning.

Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Enhedslisten mente at danskerne skulle stemme nej til retsforbeholdet, men det var kun Enhedslisten, som mente, at vi også skulle sige farvel til Europol.

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.