Ekspert om nattens debat: Terror, terror og atter terror

Terrorhandlingerne i Paris og San Bernardino vil præge nattens republikanske tv-debat, og det er en fordel for Donald Trump, mener professor

Donald Trump fører i meningsmålingerne kampen om blive republikanernes præsidentkandidat i 2016. (Foto: AP)
Donald Trump fører i meningsmålingerne kampen om blive republikanernes præsidentkandidat i 2016. (Foto: AP)

Donald Trump vil igen stå i centrum på scenen, når de republikanske præsidentkandidater natten til onsdag dansk tid støder sammen i en direkte tv-debat fra Las Vegas.

Debatten kommer få uger før, at kampen om det republikanske præsident-kandidatur for alvor sætter ind med den første afstemning i Iowa 1. februar.

Donald Trump har dog grund til at have selvtilliden i orden, da han har trodset skeptikerne og fortsætter sin fremgang i meningsmålingerne.

Donald Trump i førertrøjen

En ny måling fra Monmouth University giver Donald Trump den hidtil største føring i kampen om det republikanske præsidentkandidatur, da han får opbakning fra 41 procent af de adspurgte.

De to senatorer Ted Cruz og Marco Rubio følger efter med henholdsvis 14 procent og 10 procents opbakning. Tendensen bekræftes i adskillige meningsmålinger de seneste uger.

Og det vil nattens debat næppe ændre på, mener Richard Herrera, der er professor i amerikansk politik på Arizona State University.

Han forventer, at debattens altoverskyggende tema bliver terrorisme efter angrebene i Paris og San Bernardino, Californien. Og det er netop et område, hvor Donald Trump har en stærk profil hos vælgerne.

- Debatten kommer især til at handle om terror og international politik, og der vil kandidaterne formentlig udvise stor enighed, siger professor Richard Herrera til Ekstra Bladet.

- Netop i spørgsmålet om terror har kandidaterne ikke så meget plads at flytte sig på, og Trump har sin position, og han flytter sig ikke, siger han.

- Ted Cruz (senator fra Texas, red) ligger nummer to i mange målinger, hvordan tror du, han vil udfordre Trump under debatten?

- Jeg tror, Cruz går efter at udvise enighed med Trump. Han er ikke ude efter et slagsmål. Han vil hellere afvente og se, om han kan samle flere vælgere op hen ad vejen.

Donald Trump under et vælgermøde i North Carolina. (Foto: AP)
Donald Trump under et vælgermøde i North Carolina. (Foto: AP)

Derimod mener Richard Herrera, at Trump kan forvente at blive angrebet af mere moderate kandidater som Jeb Bush, John Kasich og Marco Rubio.

- De vil nok rejse spørgsmålet om, hvorvidt Trump er kvalificeret til at være præsident. Det er en kritik, de før har rejst.

- Hvordan vil Trumps forslag om at forbyde muslimer indrejse til USA komme til at påvirke debatten?

- Jeg tror, at Bush og Kasich og Rubio vil kritisere forslaget og sige, at det er i strid med amerikanske værdier, men det er næppe noget, der vil flytte vælgerne, siger professor Richard Herrera til Ekstra Bladet.

CNN transmitterer debatten live klokken 02.30 dansk tid.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

52 kommentarer
Vis kommentarer