Ekspert om overvågning: Alle danskere mistænkeliggøres

Nyt lovforslag mistænkeliggør flypassagererne, mener ekspert. Ingen ønsker at kontrollere familien Andersen, siger retsordfører Trine Bramsen fra Socialdemokraterne

Anders Kjærulff er til dagligt journalist på radio24syv. (Foto: Radio24syv).
Anders Kjærulff er til dagligt journalist på radio24syv. (Foto: Radio24syv).

Et nyt lovforslag skal give PET mulighed for at indhente en masse oplysninger om dig hos luftfartsselskaberne, uden at efterretningstjenesten skal have en retskendelse først.

Det betyder blandt andet, at PET fremover vil vide, hvem du rejser sammen, hvor du rejser hen, hvilke lande du tidligere har besøgt, og hvordan du betaler rejsen.

Journalist Anders Kjærulff, der er ekspert i cybersikkerhed, mener, at PET's adgang til informationerne er med til at mistænkeliggøre danskerne.

Se også: Mette F.: Flyselskaber skal give PET besked om dine rejser

- Der er tale om en automatisk mistænkeliggørelse af folk, som tager flyet. Det bliver ubehageligt, hvis jeg rejser i samme fly med en person, som senere bliver rodet ind i noget terror. For så kan det være, at der også bliver kigget nærmere på mig, siger Anders Kjærulff, som er vært på radioprogrammet 'Aflyttet' på Radio24syv.

Retsordfører for Socialdemokraterne, Trine Bramsen, afviser, at der er tale om en mistænkeliggørelse af alle danskere.

Se også: Sur over snageri: Mine flyrejser rager ikke PET

- Man skal have noget af en nej-hat på for at se det på den måde. Jeg ser det udelukkende som, at politiet får et redskab til at spore potentielle terrorister, som er på vej til Danmark. Det er ikke, fordi nogen ønsker at kontrollere familien Andersen på vej til Mallorca, siger hun.

Kan koste din sikkerhedsgodkendelse
Det nye lovforslag kan betyde, at du skal tænke dig en ekstra gang om, før du flyver med andre.

Ifølge Anders Kjærulff kan PET nemlig bruge oplysningerne, når de skal sikkerhedsundersøge danskere, som har brug for en sikkerhedsgodkendelse i forbindelse med et job.

- Det kan være, at du har været ude og rejse med en person i dit firma, som senere er blevet involveret i noget terror eller har en onkel, som har forbindelse til IS. Det kan betyde, at du pludselig også bliver involveret, siger han.

- Reglerne er relativt stramme, når det gælder sikkerhedsgodkendelse. Så nytter det ikke noget, at du bliver associeret med personer, som efterretningstjenester har mistanke for at være involveret i terror på den eller anden måde. Så bliver du ikke sikkerhedsgodkendt, og du får ikke at vide hvorfor, fortæller Anders Kjærulff.

Trine Bramsen vil ikke svare på, om hun kan afvise, at registeret kan have en betydning for sikkerhedsgodkendelser. Men forklarer, at det ikke er meningen med loven.

- Det er ikke det, som jeg kan læse ud af loven, siger hun.

Anders Kjærulff er til dagligt journalist på radio24syv. (Foto: Radio24syv).
Anders Kjærulff er til dagligt journalist på radio24syv. (Foto: Radio24syv).
 

Gestapo ville elske systemet
Anders Kjærulff vurderer, at staten langsomt er ved at bevæge sig mod et kæmpe register, hvor folk opdeles i 'gode' og 'dårlige' borgere, som ikke længere kan bevæge sig frit rundt.

- Folk tænker, hvis de ikke har noget at skjule, så har de intet at frygte. Men så er de ikke frie længere, siger han.

Han er sikker på, at det nazistiske politi i Tyskland, Gestapo, ville have elsket de overvågningsmuligheder, som Danmark nu har.

- De ville sandsynligvis have siddet ved magten i dag, hvis de havde haft de samme muligheder, siger han.

Et godt og nyttigt redskab
Retsordføreren for det største regeringsparti mener ikke, at staten har passeret grænsen for overvågning af danskerne.

- Når man indfører disse slags redskaber, skal man altid foretage en nøje vurdering af retssikkerheden overfor sikkerhedsaspektet. Og jeg mener, at det her forslag er et godt og nyttigt redskab i forhold til at udveksle oplysninger om terrorister.

- Man skal huske på, at vi har oprettet et PET-tilsyn, som netop skal kontrollere, at oplysninger ikke bliver misbrugt.

Ekstra Bladet spurgte Trine Bramsen om, hvor hendes grænse for overvågning går, men hun svarede ikke på spørgsmålet.

1 af 2 Fremover kan PET lynhurtigt få at vide, hvem du for eksempel rejser med. (Arkivfoto: Jens Dresling)
2 af 2 Anders Kjærulff er til dagligt journalist på radio24syv. (Foto: Radio24syv).
124 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere