Annonce:
Annonce:

Ekspert om Trumps plan: Den arabiske verden vil eksplodere i raseri

USA vil flytte ambassaden i Tel Aviv til Jerusalem, men det vil få den arabiske verden til at eksplodere i raseri, vurderer en ekspert

Annonce:
Følg Politik

Det forventes, at Donald Trump senere på onsdagen vil annoncere, at USA flytter ambassaden i Tel Aviv til Jerusalem, som siden Israels oprettelse i 1948 har været delt mellem israelerne og palæstinenserne.

Siden FN's oprettelse er Israels territorie vokset efter krige mod landets naboer i både 1948, 1967 og 1973, men Jerusalem er forblevet en delt hovedstad for både Israel og Vestbredden, der sammen med Gazastriben udgør Palæstina. Flere gange i historien har netop spørgsmålet om, hvem Jerusalem skulle tilhøre gjort fredsprocessen mellem de to parter umulig og ført til blodige opgør.

Annonce:

Rykker USA ambassaden til Jerusalem, vil det samtidig betyde, at de anerkender Israels ret til at kontrollere den by, som kristne, muslimer og jøder har kæmpen om i mere end tusind år. Netop USA's rolle i Mellemøstkonflikten kan lide et alvorligt knæk af det her, mener Rasmus Boserup, der er ekspert i arabisk politik og samfund ved Dansk Institut for Internationale Studier:

- Det ligner en klar udmelding om, at USA endegyldigt vælger side i konflikten, og det vil betyde, at den konspirationstænkning, som hersker i Mellemøsten, og som altid har rummet en vis sandhed, der hedder, at USA er imod den arabiske verden, den vil blive bekræftet. Så er USA ikke længere i position til at kunne mægle mellem de to i fremtiden.

Hans Engell: Så stor er faren for atomkrig

USA har i flere omgange stået som forhandlingsled mellem palæstinenserne og Israel, men den rolle, som førte til Oslo-aftale fra 1994, hvor en fredsplan blev underskrevet, ryger ud af vinduet nu, fortæller Rasmus Boserup til Ekstra Bladet:

Annonce:

- Det er en stor, vigtig symbolsk sag, hvordan konflikten håndteres, for selv om den er røget længere ned på listen efter IS, Iran og Syrien, så er det et emne, der har en resonans i landene omkring. Og her stiller USA sig altså imod noget, som er en helt åbenlys konsensus i arabisk politik, der hedder, at man acceptere fredsprocessen, så længe man har udsigt til en selvstændig stat.

Artikel fortsætter under billedet..

Tempelbjerget.jpg 

Jerusalem er kimen til konflikt
Netop symbolik spiller en stor rolle i hele betydningen af Jerusalem. Det var her på Golgata, at Jesus blev korsfæstet. Det var her Davids søn, kong Salomon, byggede templet, og det er her, muslimernes Al Aqsa- og Klippemoskéen ligger placeret på det selvsamme sted, som templet stod.

Derfor er Jerusalem hjertet i konflikten, og  en debat som USA og vesten i mange år har haft en klar politik om at holde sig ude af. Bryder Trump med årtiers udenrigspolitik, om hvem der skal have retten til den hellige by i landområdet ved Jordanfloden, vil han ikke kun modtage international fordømmelse, men også anspore til en voldsom reaktion hos islamister, fortæller Rasmus Boserup:

Annonce:

- Når Trump går ind og underminerer den måde, man normalt konflikthåndterer på, så ender vi et sted, som slet ikke kan kontrolleres. Det samme er sket med Iran, og i det her tilfælde kan der ske massive boykots og protester - i sidste ende kan det skabe en ny intifada.

i 1987 brød den første intifada (folkelig oprør red.) ud, da en palæstinensisk dreng fra Jabalaya-flygtningelejren i Gaza kastede med sten mod israelske patruljevogne. Det endte i folkeligt opstand i både Gaza og på Vestbredden. Men det var under den anden intifada, at Jerusalem betydning for alvor kom til åben, blodig konflikt.

Den bliver kaldt Al-Aqsa-intifidaen, fordi den brød ud, da Israels tidligere premierminister Ariel Sharon med 2000 soldater gik op på tempelbjerget, og ind i moskéen. Oprøret kostede alene i den første måned 1551 palæstinensere og 422 israelere livet.

Artikel fortsætter under billedet..

Grdemuren.jpg

Mere terror
I de seneste år har Europa oplevet en stigende grad af terroraktioner fra radikale muslimer, mens USA under Obama er gået lidt under radaren. Men rykker USA deres ambassade til Jerusalem, så vil det muligvis ændre sig, mener Mellemøsteksperten:

Annonce:

- Det vil gøre USA til et åbenlyst mål igen. Det, som Obama lykkes med, var, at trække sig lidt ud af arabisk politik, så USA ikke var så stort et mål for terrororganisationer, men gør man det her, skubber man USA tilbage som den absolutte trussel. Da Trump for et år siden blev valgt, jublede jihadisterne, fordi han gør det let for dem at rekruttere, og nu giver han dem endnu mere benzin til bålet.

Han er meget skeptisk over de konsekvenser, som det kan medføre:

- Det frisætter nogle konflikter, som vi ikke ved, hvor fører han, men det er ekstremt bekymrende.

Ambassader i Israel

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: