Annonce:
Annonce:

Ekspert om valggyser: 3 ting at holde øje med

Kan Hillary Clinton sikre sig en hurtig nominering? Hvordan vil Donald Trump håndtere et nederlag? Og kan nye kandidater komme i spil? Afstemningen i Iowa kan give svaret

Hvad er amerikanernes tanker om Donald Trump? Ekstra Bladets reporter i USA har talt med både tilhængere og modstandere af den kontroversielle republikanske præsidentkandidat. (Video: Mikkel Selin).
Annonce:
Følg Politik

DES MOINES, IOWA (Ekstra Bladet): Der er lagt op til en valggyser, når vælgerne i delstaten Iowa, USA, mandag aften lokal tid indleder det amerikanske primærvalg, der skal føre til valget af en ny præsident til november.

Både hos demokraterne og republikanerne er der tætte opgør i toppen af feltet, viser adskillige meningsmålinger.

Hos demokraterne står kampen mellem tidligere udenrigsminister Hillary Clinton og senator Bernie Sanders, der støttes af partiets venstrefløj.

Artiklen fortsætter under videoen

Se Hillary Clinton og Bernie Sanders i en ophedet debat den 17. januar. (Video: Ritzau)

Hos republikanerne er der lagt op til duel mellem fænomenet Donald Trump og Texas-senator Ted Cruz, der støttes af partiets højrereligiøse vælgere.

Iowa-vælgere: Derfor støtter vi Trump

Annonce:

Selv om afstemningen blot er den første i en lang nomineringsproces, har Iowa potentialet til at ændre valgkampens dynamik, påpeger Geoffrey Skelley, der er redaktør på det politiske tidsskrift Sabatos Crystal Ball på Virginia Universitet.

- Det handler om momentum, og resultatet i aften vil styrke nogle kandidater og svække andre, siger Geoffrey Skelley til Ekstra Bladet.

Han peger på tre ting, som er værd at holde øje med:

Kommer Hillary Clinton under pres?

Hvis Hillary Clinton vinder afstemningen i Iowa, kan hun hurtigt sikre sig demokraternes præsidentkandidatur. Ellers risikerer hun et langt og opslidende nomineringsopgør, som da hun tabte til Barack Obama i 2008.

- Hvis Clinton vinder Iowa, så er det muligvis game over. Men hvis Sanders vinder Iowa, så kan han bruge sejren til at vinde New Hampshire, der er den næste stat, som holder afstemning, siger Geoffrey Skelley og fortsætter.

- Clinton vil sikkert stadig vinde til sidst, men hvis Sanders vinder Iowa og New Hampshire, så er det lagt op til en lang og udmattende kamp. Hun vil komme under pres.

Den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton. (Foto: AP)
Den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton. (Foto: AP)

Kan Donald Trump tåle at tabe?

Annonce:

Forretningsmanden Donald Trump er ny i politik, og han har ført sig frem som en selvsikker vinder, men hvordan håndterer han et nederlag, hvis rivalen Ted Cruz løber med sejren i Iowa.

- Donald Trump er god til at afvise ting, der går ham imod. Han vil sikkert sige, at Iowa tog fejl og kritisere afstemningsproceduren, siger Geoffrey Skelley og tilføjer.

- Men hvis han ikke vinder i Iowa, så skal han vinde i New Hampshire. Et nederlag begge steder vil skade ham. Forventnings-spillet er sat, og hvis Trump taber i Iowa, så giver det momentum til Ted Cruz.

Rigmanden Donald Trump. (Foto: AP)
Rigmanden Donald Trump. (Foto: AP)

Kan en ny republikaner ryge til tops?

Donald Trump og Ted Cruz har hidtil domineret de republikanske meningsmålinger, men Iowa-afstemningen kan bringe et alternativ til de to outsidere på banen. Alternativet hedder Marco Rubio.

- Hvis Marco Rubio kommer ind som en stærk tre’er, vil det være en fjer i hatten og give ham ammunition til at få flere penge fra donorer. 

Annonce:

- Rubio vil prøve at spinne et resultat, der overgår forventningerne, til, at han er den etablerede del af partiets alternativ til outsiderne Trump og Cruz, siger Geoffrey Skelley til Ekstra Bladet.

Den republikanske senator Marco Rubio. (Foto: AP)
Den republikanske senator Marco Rubio. (Foto: AP)

Prædikant: Gud ville stemme på Trump

Målinger tyder på tæt opgør:

Ifølge en måling fra lokalavisen Des Moines Register og nyhedsbureauet Bloomberg får Trump 28 procent af stemmerne, mens Texas-senator Ted Cruz får 23 procent. På tredjepladsen følger Florida-senator Marco Rubio med 15 procent.

Mens de republikanske partimedlemmer i Iowa har et dusin kandidater at vælge imellem, så omfatter demokraternes felt kun tre personer.

Ifølge målingen fra Des Moines Register/Bloomberg står Hillary Clinton til 45 procent og Bernie Sanders til 42 procent.

En ny måling fra Quinnipac University bekræfter billedet.

Her får Donald Trump 31 procent mod 24 procent til Ted Cruz. Marco Rubio får 17 procent.

Hos demokraterne er der stadig lagt op til tæt løb, dog med fordel til Bernie Sanders. Han får ifølge målingen 49 procent mod Hillary Clintons 46 prcent.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: