Ekspert: Polsk valgchok sender landet på fallit-kurs

Det nye regeringsparti i Polen lover økonomiske forbedringer til borgerne. Men hvis alle valgløfterne skal indfries, kan landet i værste fald gå fallit, mener Polen-ekspert

Selvom Beata Szydlo ikke er partileder i Lov- og Retfærdighedspartiet, står hun til at blive Polens nye premierminister (Video/Foto: AP/Czarek Sokolowski).

Polen lavede søndag en politisk drejning, da vælgerne stemte det kontroversielle Lov- og Retfærdighedsparti (PiS) i regering. Partiet, der er præget af nationalkonservatismen, vandt med 37,6% og behøver derfor ikke et støtteparti til at få sine valgløfter gennemtrumfet.

Det første officielle resultat fra søndagens parlamentsvalg er netop offentliggjort tirsdag eftermiddag, og her blev PiS, som forventet, den store vinder.

Vil sænke pensionsalderen
Partiet mener, at borgerne skal have større fornøjelse af den polske statspulje, og derfor er der økonomiske gevinster på vej. Det betyder blandt andet, at pensionsalderen skal sænkes, børnefamilierne skal have krav til børnepenge og man vil hæve mindstelønnen.

Men den massive støtte til partiet kan blive en hæmsko for det kommende regeringsparti, så snart de kommer i arbejdstøjet. Polen-ekspert og lektor ved Syddansk Universitet Svend Gottschalk Rasmussen mener, at borgerne vil sidde med alt for store forventninger.

- Det kan blive svært at indfri alle valgløfterne, og det vil i så fald betyde, at Polen kan gå fallit. Der er tale om valgflæsk, og lige nu virker det meget urealistisk, at regeringen kan finansiere alle goderne, fortæller Svend Gottschalk Rasmussen til Ekstra Bladet.

Væk fra Vesten
Flere af de polske borgere vil være godt tilfredse med de økonomiske gevinster.

Men partiet er også kendt for at være fremmedfjendsk og EU-skeptisk. Der er derfor tvivl om, hvorvidt Polen vil tage imod de 7000 flygtninge, som den forrige regering indvilligede i at tage fra EU. Derfor kan flere EU-tilhængere i Polen blive skuffet, hvis landet vender EU ryggen.

- Mange borgere er glade for EU og kontakten til Vesten. De vil føle det som et voldsomt tilbageskridt, hvis regeringens løfter træder i kraft. De vestvendte polakker vil næsten se det som noget pinligt, mener Svend Gottschalk Rasmussen.

Ifølge Svend Gottschalk Rasmussen får Polen årligt en lille formue af EU, og de har derfor ingen interesse i at melde sig ud af samarbejdet. Alligevel vil landet langsomt isolere sig fra det europæiske fællesskab.

Katolsk verdenssyn
I Polen vil man med valgløfterne fokusere på kontakten til den enkelte polak og støtte borgerens behov.

Den katolske tro spiller en stor rolle blandt borgerne, og det vil også kunne mærkes i den kommende regerings politik. Lov- og Retfærdighedspartiet vil nemlig indskrænke vilkårene for homoseksuelle. Og ikke nok med, at man vil forbyde abort, vil man nu arbejde på, at kvinder og mænd ikke må bruge prævention. 

- Hvis vi ser med vestlige briller, er partiets valgløfter et klart tilbageskridt. Det er et udtryk for intolerance overfor mange grupper - heriblandt seksuelle minoriteter, siger Svend Gottschalk Rasmussen og fortsætter:

- Det kan være svært for Vesten at forstå, at man i Polen i fremtiden ikke må beskytte mod at blive gravid.

En marionetdukke
Selvom Lov- og Retfærdighedspartiet  lægger mange kontroversielle løfter på bordet, mener Svend Gottschalk Rasmussen ikke, der er risiko for, at andre partier vil forsøge at vælte det nye regeringsparti.

- Der er ret stor sandsynlighed for, at regeringen vil sidde de næste fire år.

Selvom Jaroslaw Kaczynski er leder af Lov- og Refærdighedspartiet, har han udpeget Beata Szydlo som kommende premierminister. Men ifølge Svend Gottschalk er det tvivlsomt, hvor meget hun selv får lov til at bestemme.

- Hun vil blive en marionetdukke styret af lederen. Indtil videre har hun ikke været særlig markant eller ekstrem - man har faktisk kun set hende som frontfigur og hørt hende sige valgløfterne, fortæller Svend Gottschalk.

Jaroslaw Kaczynski er kendt for at være en yderst kontroversiel politiker, og han holder sig i baggrunden for ikke at skræmme vælgerne væk. Men hvis han vurderer, at Beata Szydlo ikke gør det godt nok, vil han ikke tøve med at tage hendes position.

- Det er set før, at han (Jaroslaw Kaczynski, red.) har udvalgt en premierminister og senere selv erstattet personen.

96 kommentarer
Vis kommentarer