Ekspert: Præsident Xi har ryddet sine rivaler af banen

Søndag stemte Kina en ændring igennem, der giver præsidenten mandat til at blive siddende resten af sit liv.

Den kinesiske præsident, Xi Jinping, har sørget for at rydde alle modstandere af vejen, inden Kinas parlament søndag gav ham mandat til at regere for livstid.

- Vi kan udlede, at manden i den grad har fået sat sig solidt på magten. Han har brugt de senere år på at eliminere potentielle rivaler inden for partiet med hjælp fra antikorruptionskampagnen, siger Kina-ekspert Andreas Bøje Forsby, der forsker ved Nordisk Institut for Asienstudier ved Københavns Universitet:

- For første gang i nyere kinesisk historie har man en korruptionsanklage mod et siddende medlem i Politbureauets Stående Komité, der er det allermest magtfulde organ.

Ind til ændringen kunne præsidenten blive siddende i to gange fem år. De to tidligere ledere har stået for en mere kollektiv ledelsesstil, forklarer Andreas Bøje Forsby.

- Xi er for første gang siden Maos tid blevet omtalt som den store leder. Det er en udvikling, der viser, at vi i Kina nu har at gøre med en leder, som har taget samme magtposition som Mao, siger Kina-eksperten.

Præsident Xi Jinping har siddet ved magten siden 2012. Derfor skulle han give magten videre i 2023, men nu kan den 64-årige præsident blive siddende resten af livet.

Blandt den almene befolkning er der ikke nødvendigvis samme opbakning til lederen som i parlamentet, hvor næsten alle knap 3000 medlemmer stemte for forfatningsændringen.

- At dømme ud fra de kinesiske sociale medier har der været en del kritik, men på grund af censur bliver kritikken slettet, lige så hurtigt som den bliver lagt op.

- Men grundlæggende er der også et ønske om stabilitet, og hvis Xi Jinping kan få økonomien til at fortsætte med at buldre derudaf, kan man slippe af sted med meget, siger Andreas Bøje Forsby.

Andreas Bøje Forsby tror ikke, at ændringen kommer til at betyde noget for Danmarks forhold til Kina.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.