Annonce:
Annonce:

Ekspert: Putin ser Vestagers anklage som krigserklæring

Det vækker vrede i Moskva, at Margrethe Vestager har kastet sig over den russiske gas-gigant Gazprom

Det giver minuspoint i den store russiske bog ud for Danmark, at Vestager har lagt sig ud med gasselskabet Gazprom. (Fotos: AP)
Det giver minuspoint i den store russiske bog ud for Danmark, at Vestager har lagt sig ud med gasselskabet Gazprom. (Fotos: AP)
Annonce:
Følg Politik

For anden gang på kort tid har den danske EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager lagt sig ud med en af de helt store.

Vestager går til kamp mod russisk gasgigant

I sidste uge var det IT-giganten Google, der blev anklaget for brud på reglerne, og nu er turen så kommet til den statskontrollerede russiske gas-leverandør Gazprom.

- Med russiske øjne er det her en krigserklæring, hvor det for os er et naturligt forløb, når der er en tvist omkring noget erhvervsmæssigt, siger Jens Worning Sørensen, der er tidligere generalkonsul i Sankt Petersborg og ekstern lektor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, til Ekstra Bladet.

Gasgigant protesterer: Vestagers klage er ubegrundet

Det skyldes, at Vestager og Rusland ser sagen på to meget forskellige måder, forklarer han.

Annonce:

- For Rusland og Gazprom ser verden helt anderledes ud end fra Vestagers kontor. For Vestagers kontor er det her en embedssag, som skal gennemføres, fordi vi er nået dertil, hvor den skal tages op. Fra russernes side er timingen altafgørende. Efter et år med Ukraine-krise kommer EU nu efter Rusland med retssager, samtidig med at de bag lukkede døre forhandler energi-union for at blive mindre afhængig af russisk gas.

Rasende
Sagen har derfor med det samme nået højeste sted i Rusland, hvor Gazprom er en vigtig del af den russiske økonomi.

- Der er ingen tvivl om, at de er edderspændt rasende i Moskva lige nu. Men spørgsmålet er så, hvordan de vil håndtere denne her vrede. Enten kan de vælge at undlade at tale denne her sag op, som de har gjort med nogle tvister under Ukraine-krisen, eller også kan de vælge at se det som en krigserklæring, siger Jens Worning Sørensen.

Fakta: Det beskylder Vestager Gazprom for

Margrethe Vestager har tre hovedpunkter i anklagen mod Gazprom:

- Selskabet beskyldes for at forhindre salg af gas over grænser inden for EU.

- Selskabet kræver urimeligt høje priser i nogle lande.

- Selskabet knytter betingelser til sit salg af gas til visse lande.

Kort efter Vestagers udmelding kom både Gazproms ledelse og Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov med udtalelser, hvor blandt andet Lavrov kaldte sagen for 'uacceptabel.

Og det er langt fra tilfældigt, at sagen er endt så højt op som på udenrigsministerens bord, siger Jens Worning Sørensen.

Annonce:

- De kunne have valgt, at det bare var energiministeren, der gik ud med en erklæring, men at udenrigsministeren tager det op viser, at det er vigtigt for Rusland, siger han.

Minister klager over EU-sag mod Gazprom: Uacceptabelt

Fare for eskalering
I værste fald kan sagen ende med en bøde på 10 procent af Gazproms omsætning, og der står derfor meget på spil for Rusland og Gazprom. Alligevel har Rusland ikke rullet det tunge skyts frem - endnu.

- De inviterer til en blød landing nu, men det kan godt eskalere sidenhen. Der venter trods alt en lang proces forude, siger Jens Worning Sørensen.

Et af sagens omdrejningspunkter er, at der er indgået en aftale med Gazprom på et tidspunkt, hvor reglerne var anderledes end de er nu, og Rusland hævder derfor, at Gazprom ikke har gjort noget forkert, i og med at de overholder de regler, der var dengang aftalerne blev indgået, og som taler mere til Gazproms fordel.

Annonce:

Fordi Gazprom er så vigtig for den russiske indflydelse i Europa, som også er et politisk redskab, er der nu fare for, at Rusland kan opfinde strafaktioner mod enkelte lande som modsvar til anklagen.

- Hvis jeg var præsident i Litauen, ville jeg holde rigtig godt øje med, hvad der sker omkring mig det næste stykke tid. For det typiske russiske modsvar ville være at komme med en eller anden form for chikane, der handler om noget helt andet, men som man på grund af timingen godt ved, at nu er storebror godt gal i skralden.

Minuspoint til Danmark
Og det er ikke alene lande som Litauen, som kan have vækket den russiske bjørns vrede. Også Danmark får et stort minus i den russiske bog, fordi Vestager står i front for anklagerne.

Annonce:

- For få år siden var Lars Løkke på besøg i Moskva, hvor han mødte Putin og inviterede ham over til os og arbejdede på et samarbejde med Rusland. Da Ukraine-krisen og Martin Lidegaard så kom til, blev Danmark set med russiske briller en af høgene i Europa, og denne her sag bekræfter bare for dem, at der nu sidder en dansk kvinde og støber kuglerne, som hun har støbt i samarbejde med den nye rådsformand, Donald Tusk, som også er en høg i forhold til Rusland, siger Jens Worning Sørensen.

Upopulær hos Obama
Rusland er ikke de eneste, som Margrethe Vestager har gjort sig uvenner med på det seneste.

Vestager hyldes af internationale medier efter Google-sag

Efter sidste uges anklager mod Google, har flere amerikanske medier undret sig over danskerens pludselige angreb på giganten, og de anklager hende for at have lavet et uholdbart angreb på vegne af de europæiske virksomheder, som halter efter den amerikanske IT-gigant.

Ud over kritikken fra amerikanske medier, har også den amerikanske præsident Barack Obama udtrykt opbakning til Google i sagen mod EU.

Google: Vi ser frem til at forklare os over for EU

Google har ni uger tilbage til at svare igen på kritikken, mens Gazprom har 12 uger.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Man skal ikke lade sig narre af Løkke
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: