Ekspert: Sådan får dansk politi fat i Britta

Hvis det lykkes sydafrikansk politi at anholde Britta Nielsen, så har Danmark en udleveringsaftale med landet 

Som Ekstra Bladet kunne afsløre søndag, garanterer den sydafrikanske minister for politiet, general Bheki Cele, at man vil intensivere jagten på Britta Nielsen, der er sigtet for at have snydt Socialstyrelsen for 111 mio. kr.

Ifølge TV2 og DR har flere øjenvidner angiveligt set Britta Nielsen i den sydafrikanske kystby Durban for et par uger siden.

Sydafrikansk politi-minister: Vi vil arbejde hårdere på at finde Britta

Og hvis det lykkes at få Britta Nielsen anholdt, så kan Danmark godt få hende udleveret fra Sydafrika. Det fortæller Henning Bang Fuglsang Madsen, lektor i international ret på Syddansk Universitet.

- Sydafrika er tiltrådt Europarådets konvention om udlevering. Det betyder, at de regler, der gælder for europæiske lande uden for EU som f.eks. Rusland og Tyrkiet, også gælder i Sydafrika. Det betyder rent praktisk, at når vi har efterlyst hende, så skal sydafrikansk politi anholde hende, hvis de møder hende, og så får dansk politi besked.

- Herefter har de danske myndigheder 60 dage til at levere de oplysninger, der skal bruges for, at de sydafrikanske myndigheder kan tage stilling til, om der skal udleveres. Der skal ikke leveres bevismateriale, for der er nok til at få hende dømt, men derimod bevismateriale, der viser, at det er velbegrundet at køre en straffesag mod hende, siger han.

Det er uvist, om Britta Nielsen fortsat befinder sig i Sydafrika - og i givet fald hvor. Ifølge Henning Bang Fuglsang Madsen får hun meget svært ved at krydse grænseovergange uden at blive anholdt, når hun er eftersøgt gennem Interpol.

- Udgangspunktet vil være, at kører hun sit pas gennem en scanner, og så kan dansk politi sætte forskellige flag eller instruktioner på hende. Eksempelvis at hun skal anholdes øjeblikkeligt, eller at hun skal have lov at passere, men dansk politi skal vide, hvor hun rejser hen.

- I dette tilfælde er dansk politi gået offentligt ud og har efterlyst hende gennem Interpol, så man har med stor sandsynlighed valgt, at hun skal anholdes på stedet, siger han.

Her ses en bil fra Sydafrikas specialenhed Hawks, der nu er sat ind i jagten på den svindelsigtede Britta Nielsen. Foto: Ritzau Scanpix
Her ses en bil fra Sydafrikas specialenhed Hawks, der nu er sat ind i jagten på den svindelsigtede Britta Nielsen. Foto: Ritzau Scanpix
 

Ifølge general Bheki Cele er Sydafrikas specialenhed Hawks blandt andet blevet sat ind i jagten på Britta Nielsen.

- Vi taler med Hawks og med general Lebeya, og vi vil sørge for, at de overvåger sagen og fortsætter med det, indtil de finder personen, siger han.

Korruption og svindel: Sådan arbejder specialenhed

Narko, korruption, terror og organiseret kriminalitet er blandt de kriminalgåder, som den sydafrikanske specialenhed Hawks er sat i verden for at knække. Det er derfor erfarne efterforskere, der ifølge landets politiminister nu er sat ind i jagten på danske Britta Nielsen.

Enheden har hovedsæde i storbyen Pretoria og har senest gjort sig bemærket i en større sag om politisk korruption. Her blev en sydafrikansk familie ifølge mediet Press TV anholdt og sigtet for at have brugt deres relation til en højtstående politiker til blandt andet at sikre sig en række byggekontrakter hos staten. I sagen, der også trækker tråde til udlandet, har Hawks samarbejdet med det amerikanske FBI.

Politienheden, der blev oprettet i 2008, fungerer dermed også som landets antikorruptions-afdeling og kan tage imod opgaver fra det sydafrikanske rigspoliti eller præsidenten.

Mystik om Britta: Har hun været her?

Ekspert: Sådan får dansk politi fat i Britta

En medarbejder i et Spar-supermarked mener, at hun har set Britta for to til tre måneder siden. Hør hvad hun har at sige (Video: Torbjörn Selander)

DR og TV2 kunne lørdag fortælle, at flere øjenvidner havde set Britta Nielsen i Durban North - et populært område i den sydafrikanske kystby Durban. Nogle så sent som for to uger siden, mens andre mener, at det var længere tid siden. 

Ekstra Bladet har også besøgt området og gaderne Gatorna Adelaide Tambo Drive og Swapo Road, hvor det vrimler med restauranter, caféer og butikker. Ud over øjenvidnerne findes der ikke andre beviser for, at Britta Nielsen rent faktisk har været der. Ekstra Bladets udsendte har talt med 15 personer, som også har haft deres faste gang i området - herunder sikkerhedsvagter, parkeringsvagter og servitricer, men som ikke husker at have set hende. 

Shoba Singh, der er ansat i et Spar-supermarked i indkøbsområdet, og som også har talt med DR, er dog sikker på, at hun har set Britta for to til tre måneder siden, da hun får vist et billede af hende. Det stemmer dog ikke helt overens med Britta Nielsens forsvinden, da hun var på arbejde i Danmark omkring 5. september.

Se interviewet med Shoba Singh i videoen længere oppe i artiklen.

- Hun er venlig, stille, men venlig, siger Shoba Singh. 

- Er du sikker på, at det er hende, du har set?

- Det er hende. Hun har været her.

- Sagde hun noget?

- Hun hilste bare på os med ’hallo, hvordan har du det?’.

- Hvor ofte har hun været her?

- Hun plejer at kommer her ret ofte, men vi har ikke set hende de sidste par måneder. Der nok to til tre måneder siden.

På den kinesiske restaurant Dragon’s Place fortæller ejeren og en servitrice, at de også mener at have set Britta, men de kan ikke give yderligere detaljer. 

Få overblikket: Den store svindelsag

Over en årrække – fra 2002 til 2018 – lykkedes det tilsyneladende en central medarbejder i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, at flytte ikke mindre end 111 millioner kroner fra styrelsens kasser til sine egne lommer.

I styrelsen har Britta Nielsen blandt andet været ansvarlig for satspuljen, der er penge øremærket til særligt udsatte grupper i samfundet.

Britta Nielsen blev politianmeldt 25. september 2018 – mistænkt for groft underslæb.

Allerede i begyndelsen af september - da jorden begyndte at brænde - stoppede Britta Nielsen med at komme på sit arbejde og er formentlig rejst til udlandet. Hun fik dermed tre ugers forspring. Tiden blev blandt andet brugt på at få penge i kassen ved at sælge to biler; en VW Touran og en Range Rover.

Politiet har efterlyst den 64-årige kvinde i hele verden via Interpol.

Sø -og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget Britta Nielsen under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

Herefter har en kurator beslaglagt huset i Hvidovre, en ødegård i Sverige, en bankkonto med 238.748 kroner og to pensionsopsparinger med i alt 466.000 kroner.

Britta Nielsens datter ejer to virksomheder i henholdsvis Holland og Tyskland. Virksomhederne har at gøre med køb og salg af heste.

Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har investeret millioner af kroner i safariejendomme og jordbesiddelse i Sydafrika med sin søn. De har desuden købt to firehjulstrækkere i Sydafrika og en i Danmark. Derudover har Britta Nielsen købt diamanter og dyre guldsmykker i landet.