Ekspert: Sådan påvirker politikerdrab Brexit-kampagne

Efter drabet på Jo Cox vil både politikere og medier lægge den skarpe og grove tone på hylden, vurderer Edward Ashbee

Jo Cox døde 41 år gammel og efterlader sig en mand og to små børn. Foto: All Over Press
Jo Cox døde 41 år gammel og efterlader sig en mand og to små børn. Foto: All Over Press

Det brutale drab på den britiske politiker Jo Cox vil ændre på den måde, som de britiske politikere laver valgkampagne, mener ekspert i britisk politik.

- Hendes død vil påvirke valgets tone og karakter fra nu af og indtil torsdag (dagen, hvor briterne skal stemme, red.). Kampagnen er stadig frosset, men når den formentlig fortsætter i morgen, vil der være en mere modereret tone. Vi har set nogle meget bitre og personlige udvekslinger i valgkampen, vurderer Edward Ashbee, der er ekspert i britisk politik og lektor på CBS, til Ekstra Bladet.

(Foto: Allover Press) Krimi Parlamentsmedlem død efter angreb

Drabet på den 41-årige Labour-politiker sker bare en uge, inden Storbritannien skal tage stilling til, om landet skal blive i EU eller ej. Når de endelige debatter starter i næste uge, mener Edward Ashbee, at man tydeligt kan mærke en ændring i politikernes kommunikation.

- Der vil helt sikkert være en mere rummelig og høflig tone, lyder det fra Edward Ashbee.

Artiklen fortsætter under videoen

Øjenvidne til drabet på Jo Cox. Video: AP

Brexit-kampagnen fylder af gode grunde meget i Storbritannien, og flere medier har endda forsøgt at påvirke vælgernes stemmer. Senest har landets største avis The Sun anbefalet deres fem millioner læsere at forlade den europæiske union. Tidligere på ugen bragte de blandt andet en forside, hvor der stod 'BeLEAVE in Britain'.

Se også: Britisk EU-valgkamp indstillet efter angreb på politiker

Men ifølge Edward Ashbee har gårsdagens drab også lukket munden på flere af de britiske medier. Af respekt for den dræbte tør de nemlig ikke at spekulere i, hvem der vinder det afgørende valg.

- De engelske medier som BBC og Sky News vil her til morgen ikke spekulere i de politiske konsekvenser. Men spørgsmålet, som alle brænder inde med, er, om det vil skabe sympati for den politiske side, der vil blive i EU, fortæller han og fortsætter:

- De holder sig tilbage, fordi vi ikke med sikkerhed ved, om det er et politisk drab. Derfor vil det være upassende at snakke om politiske konsekvenser så kort tid efter hendes død.

Krimi 'Psykisk syg højreekstremist': Han er sigtet for drabet på britisk politiker

Mere sikkerhed
Jo Cox blev dræbt på gaden, da hun under valgkampagnen var et smut forbi sin egen valgkreds i byen Birstall. Ifølge The Sun havde hun tidligere modtaget trusler.

- Hun var helt klart en magtfuld og effektiv person, men hun var ikke den mest kontroversielle politiker. Mange politikere - også Jo Cox - har været yderst bekymret for deres sikkerhed, og mange af dem har oplevet at få trusler i de seneste år. Det er næsten blevet en del af jobbet, siger Edward Ashbee.

Krimi Medie: Råbte ’Storbritannien først’ da han skød kvindelig politiker

Samtidig med, at tonen vil blive ændret i de kommende dage, tror Edward Ashbee også, at politikernes sikkerhed vil blive sat under lup.

- Man vil igen kigge på sikkerheden. I Storbritannien er politikerne meget sikre inde i parlamentet, men udenfor er de mere sårbare. Især når de er i deres lokalområder, hvor de ikke rigtig har nogen sikkerhed, afslutter Edward Ashbee over for Ekstra Bladet.

107 kommentarer
Vis kommentarer