Ekspert: Tunesere har valgt islamisme fra

Få år efter Det Arabiske Forår har oprørets vugge, Tunesien, valgt en af regimets mænd som præsident

Gamle politiske skel og fravalg præger stadig tunesisk politik. Få år efter det arabiske forår blev født i Tunesien, har landet valgt en af de tidligere regimers stærke mænd. Og det demonstrerer, at landets gamle politiske skel lever i bedste velgående.

Det mener ph.d. i tunesisk politik, Rikke Hostrup Haugbølle.

Tuneserne var søndag til præsidentvalg, og mandag udråbte Beji Caid Essebsi sig som vinderen over den siddende præsident Moncef Marzouki.

 

Essebsi er en 88-årig mand med en lang historie inden for tunesisk politik. Han besad en række fremtrædende poster i regeringen under Bourguiba efter Tunesiens selvstændighed i 1956.

Den tid bliver ifølge Haugbølle af ældre tunesere husket som en tid med fremgang. Det er blandt andet derfor, han er blevet valgt af netop de ældre tunesere, vurderer Haugbølle.

Politik Tunesien klar til sidste runde i præsidentvalg

Men mens dele af landet oplevede velstand i den tid, blev landets sydlige og vestlige dele undertrykt økonomisk og socialt ifølge Haugbølle. Og de skel eksisterer stadig.

- Ved sidste præsidentrunde kom der et kort over Tunesien. Ret præcist på midten delte kortet sig. Hele den nederste halvdel stemte på Marzouki. Hele den øverste del stemte på Essebsi, fortæller Rikke Hostrup Haugbølle.

- Økonomisk og socialt har de været forfordelt. Blandt andet fordi oppositionen kom derfra. Det billede gentager sig nu. Det er dem i kystbyerne og i hovedstaden, der stemmer på Essebsi, fordi de historisk set er blevet tilgodeset af hans politik.

Rikke Hostrup Haugbølle mener også, at en vigtig ingrediens i det tunesiske præsidentvalg har været fravalget af islamisme. Derfor kan Essebsi også komme til at sidde på en urolig koalition.

- Partiet er ikke en homogen størrelse. Det er skabt af nogle folk, der kunne blive enige om, at de ikke vil islamisme, siger Haugbølle.

0 kommentarer
Vis kommentarer