Annonce:
Annonce:

Eksperter enige: Derfor er luften iskold mellem Merkel og Erdogan

Forholdet mellem Angela Merkel og Recep Erdogan er mildt sagt køligt. Ifølge eksperter er det historiske indrømmelser og personlige fornærmelser, der har startet det hele

Der er kold luft mellem de to statsledere Erdogan og Merkel. Foto: AP
Der er kold luft mellem de to statsledere Erdogan og Merkel. Foto: AP
Annonce:
Følg Politik

Angela Merkel og hele EU er afhængige af, at forholdet til Tyrkiets præsident Recep Erdogan forbliver godt. Tyrkiet har lukket grænsen til EU, og det har mindsket det store antal flygtninge som tidligere rejste til Europa.

- Deres forhold har udviklet sig til det dårligere, det er ikke kun verbale modstandere, men nu har det udviklet sig til en mindre diplomatisk krise, siger lektor i tysk samtidshistorie, Karl Christian Lammers.

Mandag bragte den tyrkiske avis Aksam en forside, hvor Angela Merkel heiler. Men ifølge Karl Christian Lammers skal vi længere tilbage i historien for at finde årsagen til krisen, som har udviklet sig de sidste måneder.

Det armenske folkedrab
Den tyske forbundsdag stemte i juni måned for en resolution, som anerkendte det armenske folkedrab i 1915, hvor op i mod 1,5 mio. døde.

Tyskland var ikke det eneste EU- land, som anerkendte folkedrabet.

Annonce:

Iskold luft mellem stormagter: Merkel hængt ud som heilende nazist

- Tyrkerne føler sig ydmyget. Anerkendelsen af det armenske folkdrab er kun en blandt mange ting, og der er flere grunde til, at Erdogan er blevet sur over, siger Tyrkiet-ekspert, Deniz Serinci.

Erdogan gjort til grin
Erdogans vrede blev forstærket, da den tyske komiker Jan Böhmermann på tv gjorde grin med Erdogan. Her beskyldte komikeren Erdogan for at se børneporno og være glad for dyresex.

(Artiklen forsætter under billedet)

Den tyske komiker Jan Böhmermann. Foto: AP
Den tyske komiker Jan Böhmermann. Foto: AP

- Det var den tyske satire, som startede det hele, her blev Erdogan vred.

Efterfølgende prøvede den tyrkiske præsident at få Böhmermann retsforfulgt i Tyskland, men det det har de tyske myndigheder afvist. Det har ifølge Deniz Serinci yderligere kompliceret forholdet mellem de to statsledere.

Annonce:

Erdogan nægtet at tale i Tyskland
Det seneste skud på stammen i konfliktet kom, da Erdogan blev nægtet at tale til en pro-AKP demonstration, der er Erdogans parti, foran 20.000 tyrkere i byen Køln.

 Erdogan anklager Vesten for at støtte tyrkiske kupmagere

Erdogan skulle tale over en videoforbindelse, men den tyske forfatningsdomstol forbød ham at tale, fordi det kunne opildne til optøjer i Tyskland.

- Tyrkerne føler, at tyskerne er nogle hyklere, når PKK (tyrkisk parti, der er på EU-terrorliste red.) gerne må tale til tyske demonstrationer, men præsidenten ikke kan, siger Deniz Serinci.

Derimod er tyskerne utilfredse med Erdogan.

- Tyskerne er sure over, at Erdogan blander sig i tysk politik, når han vil tale til det tyrkiske mindretal i Tyskland. Derfor gik domstolen ind og nægtede ham at tale, siger Karl Christian Lammers.

Forsiden med den heilende Merkel blev bragt dagen efter i Tyrkiet. En avis, som ifølge Deniz Serinci er under Erdogans kontrol.

(Artiklen forsætter under billedet)

Annonce:

- I Tyskland finder man det skamløst at trække nazi-kortet, som er blevet trukket så mange gange før.

Merkel har brug for Erdogan
- Merkel har mere brug for Tyrkiet, end Tyrkiet har brug for EU og Merkel, siger Deniz Serinci.

Begge eksperter er enige om, at flygtningekrisen i EU har stor betydning for forholdet mellem de to statsledere.

Men de er ikke sikre på, at det diplomatiske arbejde kan genoptages som før.

Den store flygtninge-aftale mellem EU og Tyrkiet afhænger af om tyrkere kan få visumfrihed i EU. Lige nu opfylder Tyrkiet ikke kravene og forhandlingerne optages senere på året.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Bar røv - eller vi betaler 143 milliarder
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: