Eksperter: Et kæmpestort politisk nederlag for Trump

Det er et kæmpenederlag for Trump, at hans parti ikke kunne enes om at afskaffe deres største hadeobjekt

Arkivfoto: Pablo Martinez Monsivais/AP
Arkivfoto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Præsident Donald Trump og ledelsen i det USA's republikanske parti tog munden for fuld, da de forsøgte at gennemføre en sundhedsreform. Fløjene i partiet kunne ikke enes, og derfor faldt det til jorden.

Det på trods af at Republikanerne har et flertal i den amerikanske kongres.

- Nederlaget falder tilbage på den republikanske gruppe. Man har et parti, der er gode til at være i opposition og kritisere, men som er meget lidt konstruktive og ikke ved, hvad de vil, når de skal stå sammen, siger USA-analytiker Mads Fuglede.

Sundhedsreformen skulle have erstattet tidligere præsident Barack Obamas Affordable Care Act, bedre kendt som Obamacare.

Svider ekstra
Lektor Jørn Brøndal fra Syddansk Universitet peger på, at nederlaget svider ekstra, fordi Obamacare har været forhadt hos Republikanerne, lige siden det blev indført.

- Det er et kæmpestort politisk nederlag for Trump og Republikanerne. Det viser, at de ikke har kunnet samarbejde om noget så basalt som den afskaffelse af Obamacare, de har kæmpet for i syv år.

- Problemet for dem er, at modstanden mod Obamacare langt hen ad vejen var et politisk projekt og ikke havde noget med sundhed at gøre.

Trump får ikke gennemført sin sundhedsreform. Foto: AP. Samfund - 24. mar. 2017 - kl. 20:47 Trump får ikke sin vilje om sundhedsreform

Donald Trump og flere republikanere meldte efter nederlaget i Kongressen ud, at man nu vil kaste sig over arbejdet med en reform af det komplicerede og ineffektive amerikanske skattesystem.

Ifølge Mads Fuglede behøver det ikke blive nær så svært.

- Jeg tror ikke, at man vil opleve samme problematik omkring skattereformer, hvor man nok vil have lettere ved at finde fælles fodslag.

Frygter for andre prestigeprojekter
- Men det kan blive et problem andre steder, med to fløje, der er så langt fra hinanden, siger Fuglede.

Jørn Brøndal mener også, at nederlaget med sundhedsreformen kan trække sig spor.

- Man frygter nu, at Donald Trumps andre prestigeprojekter - blandt andet en skattereform, en kæmpestor infrastrukturpakke og en mur mod Mexico - heller ikke kan gennemføres, hvis ikke noget så oplagt som en tilbagerulning af Obamacare kunne.

Han understreger, at det fejlslåede forsøg på en sundhedsreform derudover et er stort prestigetab for den siddende præsident.

- Trump har promoveret sig selv som en 'deal-maker', der ville sætte Washington på plads med sin fantastiske evne til at lave handler. Men det har vist sig ikke at holde stik, siger Jørn Brøndal.

Det har Trump sagt om sundhedsforsikring

Den amerikanske præsident, Donald Trump, får ikke opfyldt sin erklærede drøm om at trække tidligere præsident Barack Obamas Obamacare tilbage.

Her kan du se, hvad præsidenten har sagt om sundhedsforsikring gennem tiden.

* I sin bog 'Det Amerika Vi Fortjener' fra 2000.

- Jeg er konservativ på de fleste områder, men jeg er liberal, når det kommer til sundhedsforsikring. Det er uacceptabelt, at der er 42 millioner amerikanere uden sundhedsforsikring. Målet skal være universelle sundhedsydelser.

* Under valgkampen i 2016.

- Vi skal afskaffe og erstatte katastrofen kaldet Obamacare. Den ødelægger vores land. Præmierne stiger med 60, 70, 80 procent.

* Kort efter et møde med præsident Barack Obama oven på valgsejren i præsidentvalget i november 2016.

- Jeg har sagt til ham (Obama, red.), at jeg vil se på, om jeg kan beholde nogle af delene i Obamacare. Det vil jeg se på af respekt for præsidenten. Enten bliver Obamacare lavet om, eller også bliver den afskaffet og erstattet.

* På Twitter 7. marts:

- Vores vidunderlige nye sundhedslov er nu lagt ud til gennemsyn og forhandling. Obamacare er en komplet katastrofe - det imploderer hurtigt!

* På Twitter 9. marts:

- På trods af hvad du hører i pressen, så går sundhedsloven forrygende. Vi snakker med mange grupper, og det hele bliver et smukt billede til sidst.

* På Twitter 13. marts:

- Obamacare imploderer. Det er en katastrofe, og 2017 vil blive det værste år indtil videre uden sammenligning! Republikanerne vil finde fælles grund og redde dagen.

* På Twitter 16. marts:

- Stort fremskridt på sundhedsloven. Forbedringer bliver lavet - Republikanerne finder fælles grund!

* På Twitter 24. marts:

- Efter syv forfærdelige år med Obamacare (skyhøje præmier, dårlig sundhedsforsikring) er det her endelig en mulighed for en god lov.

* I en kommentar efter den fejlslagne afstemning fredag.

- Måske er dagens episode det bedste, der kunne ske. Vi ender med en virkelig god sundhedslov i fremtiden, og dette kaos kendt som Obamacare vil eksplodere.

Kilder: CNBC, Nyhedsbureauet Reuters.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen