Annonce:
Annonce:

Ekspertgruppe foreslår tirsdag tre modeller for en ny CO2-afgift

I et år har ekspertgruppe arbejdet på forslag til ny afgift for udledning. Den er nået frem til tre modeller

- Vi har ikke kunnet finde en model, der perfekt afvejer alle hensyn, så vi kommer til at præsentere flere modeller, siger professor i økonomi Michael Svarer. Han er formand for kommissionen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
- Vi har ikke kunnet finde en model, der perfekt afvejer alle hensyn, så vi kommer til at præsentere flere modeller, siger professor i økonomi Michael Svarer. Han er formand for kommissionen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

En ekspertgruppe foreslår tirsdag efter et års arbejde tre modeller for en ny afgift for udledning af drivhusgasser. En er ensartet, hvilket er den billigste måde for samfundet at mindske udledningen på.

To af modellerne er differentieret. Det vil friholde de største udledere og i højere grad ramme de virksomheder, som udleder mindre, da de skal løfte en større del af byrden. Eksperterne har ikke lagt sig fast på noget.

- Som samfund vil vi gerne have en lavere udledning af drivhusgasser. Det er den samfundsøkonomiske gevinst, men det medfører nogle omkostninger, som skal være lavest mulige.

- Vi har ikke kunnet finde en model, der perfekt afvejer alle hensyn, så vi kommer til at præsentere flere modeller, siger professor i økonomi Michael Svarer, der er formand for kommissionen.

Annonce:

Alle modellerne står til at mindske udledningen med 3,5 millioner ton frem mod 2030. Danmark mangler mere end ni millioner ton i øjeblikket for at nå det politiske mål.

Det er nu op til Folketingets partier at blive enige om, hvilken model de vil fortsætte med for at mindske udledningen.

Regeringspartiet Socialdemokratiet har tidligere været skeptisk over for afgifter, der skal mindske udledning af drivhusgasser.

Men efter fleres års politisk brydekamp tegner der sig et flertal for en afgift, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) i årets nytårstale sagde, at der skulle være enighed om en afgift i år.

Hun lovede 'en ny og ambitiøs afgift på CO2'. Afgiften vil være det største bidrag til at mindske udledningen med 70 procent i 2030, hvilket er et politisk mål.

Det er samfundsøkonomisk billigst at vælge en ensartet sats for en ny afgift.

Men eksperterne frygter, at det vil føre til nedgang i produktionen blandt landets virksomheder og en risiko for, at de vil flytte produktionen til udlandet.

Annonce:

- Lækage er en vigtig pointe. Hvis vi pålægger afgifter på dansk produktion, som derfor falder og flytter til udlandet og udleder drivhusgasser dér, så er der ikke nogen klimaeffekt. Så vi skal håndtere de hensyn, siger Michael Svarer.

Han fremhæver, at der var visse benspænd for kommissionen. Der skulle tages hensyn til, hvordan forslagene påvirker blandt andet samfundet, beskæftigelsen og den samlede udledning.

De miljøøkonomiske vismænd har foreslået en ensartet afgift på 1200 kroner per ton. Klimarådet har foreslået 1500 kroner.

Eksperterne foreslår i den første af modellerne tirsdag en samlet pris på udledning af et ton CO2 på 1125 kroner.

Model to indeholder en lavere afgift for virksomheder, der arbejder med mineralogiske processer som eksempelvis cement og glas. Det er eksempelvis cementvirksomheden Aalborg Portland, der er Danmarks langt største udleder.

I den tredje model reduceres afgiften yderligere for samme sektorer som i model to. Samtidig indføres en belønning til de virksomheder, der lykkes med at indfange og lagre noget af det, de udleder.

Annonce:

Det er den dyreste model i forhold til, hvad man får ud af det. Til gengæld er der mindst risiko for, at virksomheder flytter produktionen til udlandet.

FAKTA: Eksperter fremlægger tre modeller for CO2-afgift

En ekspertgruppe med økonomiprofessor Michael Svarer i spidsen har tirsdag fremlagt tre modeller for, hvordan en fremtidig CO2-afgift kan se ud.

Overordnet lægges der op til, at afgiften skal sikre reduktioner på 3,5 millioner ton i 2030. Det niveau anses for nødvendigt, hvis man skal nå 2030-målet om 70 procents reduktion.

Mens den første model bygger på en ensartet afgift, forsøger model to og tre at tage højde for, at nogle virksomheder har en meget stor udledning, og derfor sænkes prisen for disse.

* Model 1:

En ensartet CO2-afgift. Den giver de samfundsøkonomisk billigste reduktioner.

CO2-afgift per ton CO2: 750 kroner (svarende til den forventede CO2-kvotepris i 2030).

De kvoteomfattede virksomheder får 50 procent rabat på afgiften, som bliver 375 kroner. Deres samlede CO2-pris (afgift plus kvotepris) bliver dermed 1125 kroner. Virksomheder ikke omfattet af kvoterne ender altså på 750 kroner.

Tilskud for negative udledninger (CO2-fangst) på 750 kroner per ton CO2.

Reduktioner vil i høj grad skyldes produktionsnedgang, og der er betydelig risiko for CO2-lækage, altså at produktion flytter væk fra Danmark til lande med lavere miljøstandarder.

Eksperterne vurderer, at modellen har en erhvervsbelastning på 2,8 milliarder kroner. Samfundsøkonomisk er prisen 250 kroner per ton CO2.

Provenuet foreslås anvendt til selskabsskat eller elafgift.

* Model 2:

Den har tre afgiftsniveauer og åbner for en lavere afgift for virksomheder, der arbejder med mineralogiske processer (blandt andet Aalborg Portland).

De kvoteomfattede virksomheder får 50 procent rabat på afgiften, som bliver 375 kroner. Deres samlede CO2-pris (afgift plus kvotepris) bliver altså 1125 kroner. Virksomheder, som ikke er kvoteomfattet, skal betale 750 kroner.

Dertil gives ekstra rabat til virksomheder med mineralogiske processer, så afgiften sænkes til 100 kroner. Samlet lander prisen for disse så på 850 kroner per ton CO2.

Tilskud for negative udledninger på 750 kroner per ton CO2.

Denne model giver mindre CO2-lækage, men kræver større teknisk omstilling.

Denne model har en erhvervsbelastning på 2,3 milliarder kroner, og samfundsøkonomisk er prisen 500 kroner per ton CO2, altså dobbelt så meget som model 1.

Der foreslås i denne model tilskud til CO2-fangst.

* Model 3:

Afgifterne er lidt lavere, men samfundsøkonomisk er det den dyrere af de tre modeller målt på effekt.

CO2-afgift per ton CO2: 100 kroner for mineralogiske sektorer, 225 kroner for kvoteomfattede sektorer og 600 kroner for ikke-kvoteomfattede sektorer.

Modellen har en ensartet CO2-afgift på 600 kroner per ton CO2 for virksomheder uden for kvotesektoren og 225 kroner for virksomheder inden for kvotesektoren, mens de mineralogiske processer ligger på 100 kroner.

Det betyder, at de fleste kvoteomfattede virksomheder lander på en samlet pris for afgiften og kvote på 975 kroner per ton CO2.

Tilskud for negative udledninger på 875 kroner per ton CO2.

Den vurderes at give mindst CO2-lækage af de tre modeller, men modsat de andre modeller kræver den ekstern finansiering på 500 millioner kroner.

Denne model har en erhvervsbelastning på 1,6 milliarder kroner, og samfundsøkonomisk er prisen 525 kroner per ton CO2.

Kilder: Ekspertgruppens materiale.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: