Ekspræsident overgiver sig til politiet

Brasiliens tidligere præsident Luiz Inacio Lula da Silva har meldt sig til politiet. Han skal afsone 12 år

Demonstranter møder en konvoj, som ankommer med den brasilianske ekspræsident Luiz Inacio Lula da Silva. Foto: AP
Demonstranter møder en konvoj, som ankommer med den brasilianske ekspræsident Luiz Inacio Lula da Silva. Foto: AP

Brasiliens korruptionsdømte ekspræsident Luiz Inacio Lula da Silva har frivilligt overgivet sig til politiet.

Det oplyser flere internationale nyhedsbureauer sent lørdag aften dansk tid.

Dermed er Lulas håb om at stille op til efterårets præsidentvalg i Brasilien slukket. Som præsident fra 2003 til 2011 var den venstreorienterede Lula uhyre populær i store dele af befolkningen.

Myndighederne havde givet Lula en frist til fredag aften dansk tid til at melde sig til politiet, men det nægtede han.

I stedet søgte den 72-årige Lula tilflugt i metalarbejdernes faglige hovedkvarter i São Bernardo Do Campo i delstaten São Paulo.

Samtidig forhandlede hans advokater med politiet om betingelserne for at efterkomme arrestordren.

Lørdag meddelte Lula, at han ville overgive sig til myndighederne.

- Jeg vil efterkomme ordren. Jeg står ikke over loven. Hvis jeg ikke stolede på loven, så ville jeg ikke have etableret et politisk parti. Jeg ville have startet en revolution, sagde han til jublende tilhængere ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Da han derefter i en bil begav sig væk fra metalarbejdernes hovedkvarter, blev han af tilhængere tvunget til at stige ud af bilen i et forsøg på at forhindre ham i at melde sig selv.

Luiz står til at afsone godt 12 års fængsel.

Han er blandt andet dømt for at have modtaget en treetagers luksuslejlighed med havudsigt fra det statslige olieselskab Petrobras.

Han fastholder dog, at han er uskyldig, og at anklagen om korruption er grundløs.

- Jeg er den eneste person, som er dømt for en lejlighed, der ikke er min, sagde han lørdag.

Lula skal afsone sin dom i byen Curitiba i den sydlige del af Brasilien. Med anholdelsen er hans håb om på ny at indtage præsidentposten slut.

Ifølge landets valglov er personer, som er kendt skyldige i kriminalitet, udelukket fra at kandidere til det øverste politiske embede i otte år efter domsafsigelsen.

OVERBLIK: Korruptionsskandalen i Brasilien

Sagen, der har fældet den ellers populære ekspræsident Luiz Inácio Lula da Silva, kaldes "bilvasksagen" i Brasilien. Lula har under afhøringer kaldt retssagen for en farce og afvist alle anklager.

Her er nogle af hovedpunkterne i skandalen, der har løbet over flere år:

2014:

* 17. marts: Politiet tilbageholder Alberto Yussof i det, der begynder som en rutinemæssig sag om hvidvask af penge på en tankstation.

Det fører efterforskerne på sporet af det statslige olieselskab Petrobras.

Petrobras-direktør Paulo Roberto Costa bliver anholdt og indrømmer, at selskabet har kanaliseret penge videre til det brasilianske arbejderparti.

2015:

* 6. marts: Højesteret giver grønt lys til en granskning af 12 senatorer og 22 politikere i det brasilianske underhus. De er mistænkt for medvirken til underslæb i Petrobras.

* 19. juni: Den administrerende direktør for entreprenørfirmaet Odebrecht, Marcelo Odebrecht, bliver anholdt og senere idømt 19 års fængsel for korruption.

Det viser sig, at Odebrechts chefer systematisk har bestukket politikere for at få lukrative kontrakter.

I løbet af 2015 bliver også to ledende politikere i Arbejderpartiet anholdt. Det samme gør chefen for Brasiliens største investeringsbank, BTG.

2016:

* 4. marts: Ekspræsident Luiz Inacio Lula da Silva bliver afhørt i sagen.

Lula, der er grundlægger af Arbejderpartiet, bliver anklaget for at have modtaget bestikkelse.

* 12. maj: På grund af stor folkelig modstand mod regeringen vælger kongressen at suspendere Lulas efterfølger, præsident Dilma Rousseff.

* 31. august: Rousseff træder tilbage og bliver erstattet af Michel Temer. Temer bliver dog hurtigt involveret i korruptionsskandalen, og flere af hans ministre tvinges til at træde tilbage.

2017:

* 26. januar: 77 tidligere Odebrecht-chefer vidner i sagen og forsyner statsanklageren med en bunke belastende informationer om adskillige politikere.

* 14 marts: Statsanklageren anmoder højesteret om at åbne for 83 nye granskninger baseret på vidneudsagn fra de tidligere Odebrecht-chefer.

* 30. marts: Den tidligere formand for det brasilianske underhus Eduardo Cunha bliver idømt mere end 15 års fængsel for korruption.

* 11. april: Højesteret giver grønt lys til nye undersøgelser af politikere. De omfatter blandt andet ni ministre i Temers regering, 29 senatorer og 42 medlemmer af kongressens underhus.

* 5. maj: En tidligere direktør i Petrobras vidner mod Lula og påstår, at Lula kendte til alt, hvad der foregik i selskabet.

* 10. maj: Lula bliver afhørt og afviser alle anklager om at have taget imod en lejlighed fra byggefirmaet OAS. Han kalder sagen en "farce".

* 23. maj: Lula mødes med nye anklager om, at han skulle stå bag den konstruktion, der sikrede politikere og højtstående personer i Petrobras bestikkelse fra firmaer, der ønskede adgang til offentlige byggeprojekter.

* 12. juli: En føderal dommer idømmer den tidligere præsident ni et halvt års fængsel for korruption og hvidvaskning. Lula anker dommen.

2018:

* 24. januar: Lula taber ankesagen, og dommen bliver fastholdt. Straffen bliver hævet fra ni et halvt års fængsel til 12 år og en måned.

* 27. marts: En domstol i Porto Alegre stadfæster dommen fra januar og afviser Lulas appel. Hans appelmuligheder ved højere domstole er stadig ikke udtømt.

* 5. april: Brasiliens højesteret afviser Lulas begæring om at få udsat sin afsoning i korruptionssagen.

En dommer udsteder en arrestordre på Lula. Han beordres fængslet dagen efter.

* 6. april: Lula nægter at overgive sig og søger tilflugt på metalarbejdernes hovedkvarter i São Bernardo Do Campo.

* 7. april: Lula overgiver sig til politiet.