Ekspræsidentens dramatiske flugt gennem Danmark: Hemmelige agenter skyld i anholdelse

Nye oplysninger om Carles Puigdemonts færden viser, at hemmelige agenter havde fuldstændig kontrol over hans tur gennem Danmark og op til hans anholdelse

Carles Puigdemont er lige nu tilbageholdt i Tyskland. Men nye detaljer om hans færden gennem Danmark betyder, at justitsministeren skal på banen. Foto: AP/Geert Vanden Wijngaert
Carles Puigdemont er lige nu tilbageholdt i Tyskland. Men nye detaljer om hans færden gennem Danmark betyder, at justitsministeren skal på banen. Foto: AP/Geert Vanden Wijngaert

Det lyder næsten som en James Bond-film, men nogle gange overskygger virkelighedens verden selv de største spiondramaer.

Et sådan drama udspillede sig søndag på dansk grund, hvor den forhenværende catalanske præsident Carles Puigdemont på sin flugt fra Finland blev tilbageholdt ved den dansk-tyske grænse.

Dansk politi blev advaret om at Puigdemont var i Danmark

Flere tyske og spanske medier som Frankfurter Allgemeine og El Mundo har rapporteret, at det var et tæt koordineret samarbejde mellem spanske agenter og tysk politi, der ledte til, at sidstnævnte stoppede Puigdemont i hans belgisk indregistreret Renault Espace ved Frøslev-afkørslen på motorvej A7.

Blandt de nye oplysninger er det mest opsigtsvækkende, at hemmelige agenter allerede før den catalanske ekspræsident forlod den finske by Helsingfors fredag, havde plantet en gps-sender i hans bil. På den måde kunne 12 spanske agenter nøje følge hans mindste færden.

Det er nu med til at kaste lys over, hvordan danske myndigheder kunne blive informeret om den eftersøgte ekspræsidents ankomst til grænsen blot ti minutter i forvejen.  

Her er Puigdemont i Danmark på Københavns Universitet:

Ekspræsidentens dramatiske flugt gennem Danmark: Hemmelige agenter skyld i anholdelse

Første gang dansk politi fik konkrete indikationer på, at Puigdemont kunne være på vej gennem Danmark, var nemlig om formiddagen søndag 25. marts, hvor tysk politi kontaktede deres danske kollegaer.

Det oplyser Svend Larsen, politidirektør i Politiområdet i Rigspolitiet, i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet:

- Cirka klokken 10.50 modtog dansk politi mere præcise oplysninger fra tysk politi om, at Carles Puigdemont skulle køre i et bestemt køretøj. Cirka klokken 11.00 kørte den pågældende bil ud af Danmark, skriver han.

EL kræver svar om dansk involvering i anholdelse af oppositionsleder
Kan få politiske konsekvenser
Få minutter senere blev han anholdt af tysk politi. Men selvom de danske myndigheder altså ikke var direkte involveret i den dramatiske anholdelse, kan det alligevel få politiske konsekvenser.

Det er nemlig ulovligt for en fremmed efterretningstjeneste at operere i Danmark uden dansk tilladelse, og derfor har Enhedslisten bedt justitsminister, Søren Pape Poulsen, svare på, om spansk efterretningstjeneste har opereret i Danmark.

Det gælder også, hvis spanske myndigheder 'kun' har skygget en person gennem Danmark uden dansk tilladelse, forklarer Jørn Vestergaard, der er professor i EU-ret, til Ekstra Bladet:

- De må selvfølgelig ikke foretage sig noget, som forudsætter, at de befinder sig på dansk territorium uden tilladelse, siger han og fortsætter:

- Men sådan en gps-tracker sender jo et signal til en mast et sted, hvor man så kan spore bilen. Hvis man har adgang til nogle af de master uden at bruge de danske, så vurderer jeg, at der ikke er noget at komme efter.

Jørn Vestergaard formoder, at man kan have brugt tyske master til at spore Puigdemonts bil, eftersom spanske og tyske myndigheder har samarbejdet i sagen.

Artikel fortsætter under billedet..

Den tyske by Neumuenster har dannet ramme om en intensiv mediedækning, efter Carles Puigdemont er blevet varetægtsfængslet i byens fængsel. Foto: AP/Frank Molter
Den tyske by Neumuenster har dannet ramme om en intensiv mediedækning, efter Carles Puigdemont er blevet varetægtsfængslet i byens fængsel. Foto: AP/Frank Molter

Flygtede fra Finland
Spanske myndigheder havde fornyet den internationale arrestordre på Carles Puigdemont. Han er eftersøgt for hans rolle i den angiveligt ulovlige folkeafstemning om Cataloniens uafhængighed i oktober sidste år, hvor han blandt andet er under anklage for oprør og statsundergravende virksomhed.

Finsk politi kunne lørdag meddele, at det var klar til at følge den spanske anmodning og anholde Puigdemont, men man var altså ikke tids nok ude.

Om Puigdemont kunne mærke, at jorden brændte under sine fødder er uvist, men faktum er, at den 55-årige catalaner allerede fredag satte kursen mod den belgiske by Waterloo, der er blevet verdenskendt, efter den franske kejser Napoleon Bonaparte tabte sit sidste og afgørende slag til briterne i 1815.

Byen har fungeret som den flygtede ekspræsidents hjemsted, efter han i alt hast forlod Spanien kort til efter folkeafstemningen i Catalonien sidste år.

Spanien håber, at Tyskland vil udlevere Carles Puigdemont, der lige nu sidder fængslet i den tyske by Neumuenster. Men spanierne må vente lidt endnu. Det er nemlig de tyske domstole, som skal vurdere, om han kan udleveres, og mandag blev opholdet i Tyskland forlænget:

- En domstol i Neumünster forlængede mandag varetægtsfængslingen, siger den ledende statsanklager, Georg Güntge til nyhedsbureauet dpa.

Læs mere om Carles Puigdemonts anholdelse her

Tysk domstol forlænger tilbageholdelse af Puigdemont

Politi og Puigdemont-støtter støder sammen i Barcelona efter anholdelse

Ekspræsident tilbageholdt ved dansk-tysk grænse

Oppositionsleder undslipper anholdelse i Finland