Ekstra millionbevilling til kriminalforsorgen

Det danske fængselsvæsen er under pres med for lidt plads til indsatte og ringe vilkår til fængselsbetjente

Justitsminister Nick Hækkerup (S) og regeringen sender over 80 millioner kroner af sted til de danske fængsler, som er presset af pladsmangel. (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Justitsminister Nick Hækkerup (S) og regeringen sender over 80 millioner kroner af sted til de danske fængsler, som er presset af pladsmangel. (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Der er for lidt plads til de indsatte i landets fængsler.

Regeringen afsætter derfor nu en merbevilling på 81,5 millioner kroner i 2020 til kriminalforsorgen.

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Pengene skal være med til at sikre, at fængslerne fortsat kan drives med mange indsatte, lyder det. Det skal også sikres, at der kan etableres flere fængselspladser i år. Det ventes at gøre arbejdsforholdene bedre for de ansatte i fængslerne.

- Vores fængselsvæsen har nu gennem en årrække været hårdt udfordret med et stigende antal indsatte, som skaber pladsmangel og lægger et hårdt arbejdspres på fængselsbetjentene, siger justitsminister Nick Hækkerup i en pressemeddelelse.

- Det er uholdbart, og derfor afsætter regeringen nu over 80 millioner kroner som en direkte økonomisk forstærkning til kriminalforsorgen.

- De ekstra penge er en nødvendig saltvandsindsprøjtning i landets fængsler, men det løser ikke de grundlæggende udfordringer på kriminalforsorgens område.

- Derfor har jeg fortsat blikket rettet mod at styrke kriminalforsorgen på et mere grundlæggende plan, og jeg ser frem til, at vi sammen med Folketingets partier efter planen skal diskutere en ny flerårsaftale for kriminalforsorgen til næste år, siger Nick Hækkerup.

55 millioner kroner går til at fastholde det nuværende driftsniveau. Der afsættes 13,6 millioner kroner årligt til at håndtere en række påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Påbuddene har medført øgede udgifter til medicinindkøb og et behov for mere sundhedspersonale.

Styrelsen for Patientsikkerhed har tidligere konkluderet, at lægehjælpen og sygeplejen i de danske fængsler og arresthuse er så mangelfuld, at patientsikkerheden er truet.

Der er for meget rod med opbevaringen af medicin, fejl i journalføring og problemer med at følge op på behandlingerne.

Der afsættes desuden 8,7 millioner kroner i 2020 til kapacitetsudvidelser på kort sigt. Det betyder konkret, at kapaciteten kan udvides med cirka 60 pladser i Nykøbing Falster Arrest og Assens Arrest i år.

I løbet af 2018-2019 er der taget cirka 400 nye fængsels- og arrestpladser i brug. Men kapacitetsudnyttelsen i 2019 var cirka 101 procent. Det viser tal fra Kriminalforsorgen fra januar 2020.

Det har derfor været nødvendigt at etablere dobbeltbelæg visse steder. Navnlig i arresthusene, hvor der så har siddet flere indsatte per celle.

Kriminalforsorgen har primo februar 2020 i alt 4017 aktive fængsels- og arrestpladser.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+