EL: Lidegaards Thule-aktion er det eneste rigtige at gøre

Udenrigsminister Martin Lidegaard gik torsdag aktivt ind i sagen om milliardkontrakt på Thule-basen i Grønland

Thule-basen på Grønland. 
(Foto: Polfoto)
Thule-basen på Grønland. (Foto: Polfoto)

Enhedslisten roser torsdag aften udenrigsminister Martin Lidegaard (R) for at forsøge at sætte en kæp i hjulet på den omstridte udbudsproces om Thule-basen i Grønland, hvor et amerikansk skuffeselskab står til at løbe med milliardkontrakten.

- Det er rigtig godt, at udenrigsministeren har bedt USA om at stoppe udbudsprocessen i Thule Air Base, indtil der er fundet en tilfredsstillende løsning. Det var nøjagtigt, hvad Enhedslisten sammen med en række andre partier opfordrede udenrigsministeren til i går (onsdag, red.), siger Enhedslistens grønlandsordfører, Finn Sørensen, i en pressemeddelelse.

Den store servicekontrakt om fremtidig drift og vedligehold af Thule-basen blev vundet af Exelis Services A/S, der er et skuffeselskab ejet af amerikanske Vectrus.

Kontrakten træder i kraft ved septembers udgang og løber syv år. Den samlede værdi af kontrakten er 2,4 milliarder kroner.

Både Danmark, Grønland og USA forhandlede i mange måneder i 2013 for at sikre, at kontrakten gik til et dansk eller grønlandsk firma ifølge forsvarsaftaler fra 1950'erne.

- Det har lige siden valget af det amerikanske skuffeselskab stået klart, at USA handlede i strid med ånden i aftalerne mellem Rigsfællesskabet og USA, når de lod et amerikansk skuffeselskab deltage i udbudsrunden og oven i købet få lov til at vinde den. Derfor er det helt indlysende, at processen skal sættes i bero, lyder det fra Finn Sørensen.

Martin Lidegaard holdt torsdag aften møde med USA's ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, hvor den danske minister luftede utilfredshed med forløbet.

- Jeg har i den forbindelse også opfordret til, at det amerikanske luftvåben suspenderer udbudsprocessen, indtil der er fundet en løsning mellem USA, Grønland og Danmark, siger Martin Lidegaard til Finans.dk.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri