EL: Tag ansvar for kærestepenge-kaos

Regeringen må selv rydde op i det kontanthjælpsrod, der lige nu foregår i landets kommuner. Enhedslisten kræver kulegravning

Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen, har kaldt beskæftigelsesministeren i samråd. Foto: Jakob Jørgensen
Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen, har kaldt beskæftigelsesministeren i samråd. Foto: Jakob Jørgensen

Flere kommunalpolitikere vil have Folketingets medlemmer til at gå ind i sagen om gensidig forsørgelsespligt. Nu får de hjælp fra Enhedslisten. Det skriver Avisen.dk.

I øjeblikket hersker der nemlig så meget kaos i landets kommuner, at arbejdsløse på kontanthjælp behandles vidt forskelligt afhængigt af, hvilken kommune de bor i.

LÆS OGSÅ: Kærestepar fanget i kontanthjælps-lotto

Nogle kontanthjælpsmodtagere får betalt store beløb tilbage, fordi kommunen har begået fejl. Andre får ikke en krone, selvom deres kommune har lavet præcis den samme fejl.

Enhedslisten er alt andet end tilfreds med situationen. Finn Sørensen, der er partiets socialordfører, har derfor kaldt beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) i samråd.

- Når man ser ud over landskabet og mængden af fejl, tegner der sig et billede af, at nogen har tænkt, at det bare er de skide kontanthjælpsmodtagere, så der kan vi gøre, som vi vil, siger Finn Sørensen.

Det er simpelthen så groft
Han kræver, at beskæftigelsesministeren forholder sig til den forskelsbehandling, der finder sted i landets kommuner. Desuden forlanger Finn Sørensen en kulegravning af hele sagen om gensidig forsørgelsespligt for samlevende.

LÆS OGSÅ: Se brevet der skaffede Allan 20.000 kroner på en dag

Han har tidligere forsøgt at få ministeren til at udlevere en liste over, hvor mange kommuner der har lavet fejl i sagsbehandlingen, men hverken ministeriet eller Ankestyrelsen har et samlet overblik.

- Det er simpelthen så groft. Det er dårlig lovgivning, men hvorfor har kommunerne ikke i det mindste overholdt reglerne for, hvordan man forvalter den slags? spørger han.

Joachim B.: Det er ikke værdigt
Og han får opbakning fra en ganske anden ende af det politiske landskab. Liberal Alliances beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen, mener, at det rod, der lige nu hersker i kommunerne er regeringens problem.

- Selvfølgelig skal der ikke være forskelsbehandling. Det er ikke et retssamfund værdigt. Men det er regeringen, der skal løse problemet sammen med de partier, som har valgt at afskaffe den gensidige forsørgelsespligt, siger ordføreren.

Nu sidder kommunerne i saksen
Ude i kommunerne er forvirringen stor. Københavns Kommune nægter at betale penge tilbage til de samlevende, der skal forsørge hinanden, som om de var gift, også selvom sagsbehandlingen har været fuld af fejl.

LÆS OGSÅ: Borgmester: Vi har fejlet i sager om kærestepenge

- Nu sidder kommunerne i saksen, men på Christiansborg er der larmende tavshed. Folketinget plejer ellers gerne at ville blande sig i kommunernes beskæftigelsespolitik, men her blander de sig helt udenom, siger Sisse Marie Berendt Welling (SF), der er medlem af beskæftigelses- og integrationsudvalget i Københavns Kommune og folketingskandidat.

Hun undrer sig over sine måske kommende kollegers passivitet.

Uklar lovgivning
I Norddjurs Kommune betaler kommunen til gengæld penge tilbage til de kontanthjælpsmodtagere, der har haft fejl i sagsbehandlingen. Her er der også frustation over lovgivningen fra Christiansborgs side.

- Det er ikke den kommunale forvaltning, der har været dårlig. Det er lovgivningen, der har været uklar, siger borgmester Jan Petersen (S).

Han mener ikke, at der har været nogen som helst vejledning i forhold til at fortolke loven.

Kommunernes Landsforening (KL) har ifølge beskæftigelses- og integrationsborgmesteren i Københavns Kommune nu skrevet et brev til alle kommuner, hvor man anbefaler kommunerne at vente med at tilbagebetale kontanthjælp i de sager, der er fejl i.

LÆS OGSÅ: Kontanthjælpskoks: Bethina får 48.500 tilbage fra kommunen

S: Ikke tilfredsstillende
Lennart Damsbo-Andersen, der er arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne, forstår ikke, at reglerne om gensidig forsørgelsespligt har udviklet sig til så stort et kontanthjælpsrod.

- Jeg synes, at lovgivningen og de vejledninger, der fulgte med, var klare. Men heldigvis har vi Ankestyrelsen, hvor borgerne kan få sagerne prøvet af, siger han.

LÆS OGSÅ: Til grin? Kommuner må punge ud til samlevende

I øjeblikket står det ikke klart, om Ankestyrelsen mener, at arbejdsløse, der har fået fejlbehandlet deres sag, skal have tilbagebetalt deres kontanthjælp eller ej.

- Det er ikke tilfredsstillende, at loven bliver forvaltet så forskelligt i kommunerne. Men jeg har ikke et bud på, hvordan vi kommer videre, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Avisen.dk afventer svar fra beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen.

32 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere