Ellemann-Jensen: Krigen i Afghanistan har ikke været forgæves

Udenrigsministeriet opfordrer danskere i Kabul til at forlade Afghanistan, fordi Taliban vinder mere frem

Ellemann-Jensen: Krigen i Afghanistan har ikke været forgæves

20 års krig i Afghanistan har ikke været forgæves, mener Venstres formand.

Det siger Jakob Ellemann-Jensen (V) trods den dramatiske situation i landet, hvor Taliban den seneste tid har vundet frem, efter at vestlige soldater er begyndt at forlade landet.

- Dette sætter en masse tanker i gang i forhold til de danskere, der har mistet livet i Afghanistan og er faldet i kampen for frihed og demokrati, hvor jeg godt kan forstå, hvis nogle af familierne til de faldne står tilbage og tænker, om det var det hele værd. Om det overhovedet nyttede noget.

- For mig at se har vi gjort en forskel. Vores soldater har gjort en forskel. Vores tab er ikke forgæves, fordi vi har fået 20 år uden Taliban, vi har fået uddannet en generation af både mænd og kvinder, der er blevet tændt et lys i mørket, selv om det godt nok er svært at få øje på i øjeblikket.

- Det er ikke en krig, vi trækker os sejrrigt ud af. Men jeg mener ikke, at de tab, vi har lidt, har været forgæves, siger Ellemann-Jensen.

Udenrigsordfører i Radikale Venstre, Martin Lidegaard, mener ikke, at Danmarks engagement i Afghanistan kan gøres op som en succes eller en fiasko.

- Vi fik stoppet den terrororganisation, som stod bag terrorangrebene den 11. september, og vi fik givet en generation af afghanere - ikke mindst piger og kvinder - mulighed for en uddannelse. Men man kan bestemt heller ikke sige, at det har været en succes.

Han tilføjer, at vi må konstatere, at Afghanistan bliver tabt til Taliban.

I alt har cirka 12.000 danske soldater været udsendt til landet. Flere har været udsendt flere gange. Således har der været cirka 21.000 udsendelser til Afghanistan fra Danmark siden 2002.

37 personer er blevet dræbt eller er omkommet som følge af kamphandlinger. Syv personer er døde ved sygdom, ulykke eller anden skade, som ikke direkte kan forbindes til kamphandlinger.

Tidligere søndag oplyste det afghanske indenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Taliban er begyndt at trænge ind i hovedstaden Kabul fra alle sider.

USA og en række af dets vestlige allierede er i gang med at evakuere statsborgere og ansatte på deres ambassade.

De ansatte på den danske ambassade i byen er blevet bragt til en lufthavn for at blive fløjet ud, oplyste Udenrigsministeriet tidligere søndag.

Ikke alt har været forgæves i Afghanistan, siger Søren Gade (V), der var forsvarsminister fra 2004 til 2010, til TV Midtvest.

- Det billede, der bliver tegnet i pressen i dag, er noget ensidigt. Man skal huske, hvorfor vi tog til Afghanistan. Det gjorde vi på ryggen af en hel verden, som rædselsslagen så til, at Osama bin Ladens terrorister fløj ind i to tårne i New York og dræbte flere tusinde mennesker.

- Vi tog til Afghanistan for at fjerne det styre, der tillod Osama bin Laden at træne terrorister. Det lykkedes vi med 100 procent, siger Gade.

Danmarks udenrigsminister fra 2001 til 2010 var De Konservatives Per Stig Møller.

Til B.T. siger han, at flere generationer i Afghanistan har oplevet et liv uden Taliban, og han håber derfor, at situationen i landet fremover vil ændre sig.

- Det er jo nok ikke noget, som vi ser i morgen eller i overmorgen. Men mange afghanere har oplevet noget andet og bedre end det, som Taliban står for.

- Der er tændt et håb for nogen, som jeg håber på sigt kan ændre det samfund, som Taliban står for, siger han.

FAKTA: 12.000 danske soldater har været udsendt i Afghanistan

Udenrigsministeriet opfordrer danskere i Afghanistan til at forlade landet, fordi Taliban vinder mere frem.

Bliv klogere på Afghanistan-krigen her:

* Efter angrebene på World Trade Center og Pentagon i USA den 11. september 2001 gik USA i krig mod Taliban-styret i Afghanistan.

* Formålet med invasionen af Afghanistan var at fange Osama bin Laden, ødelægge al-Qaeda og fjerne talibanregimet, som havde støttet al-Qaeda og givet det et tilflugtssted.

* I 20 år har USA og en lang række vestlige lande været til stede i landet for at bekæmpe Taliban. Også Danmark har bidraget siden 2002.

* USA's præsident, Joe Biden, oplyste i april, at USA vil trække dets styrker ud af landet senest 11. september 2021.

* 22. juni forlod de sidste danske soldater Afghanistan.

* I alt har cirka 12.000 danske soldater været udsendt til Afghanistan. Flere har været udsendt flere gange. Således har der været cirka 21.000 udsendelser til Afghanistan fra Danmark siden 2002.

* 37 personer er blevet dræbt eller er omkommet som følge af kamphandlinger.

* Syv personer er døde ved sygdom, ulykke eller anden skade, som ikke direkte kan forbindes til kamphandlinger.

Kilde: Ritzau.