Annonce:
Annonce:

Ellemann til Mette Frederiksen: Lad os forhandle nu

Venstres formand mener, at statsminister Mette Frederiksen og regeringen tøver på en række områder

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil gerne se på mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark, sagde hun i nytårstale. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen (S) vil gerne se på mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark, sagde hun i nytårstale. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Regeringens sundhedsudspil er udsat på ubestemt tid på grund af coronakrisen. Regeringen er villig til at se på mere udenlandsk arbejdskraft. Der skal i år laves en CO₂-afgift. Og senest i 2030 skal man kunne flyve 'helt grønt, når vi flyver indenrigs i Danmark'. Desuden skal ældreområdet nytænkes med en ældrelov.

Sådan lød det blandt andet fra statsminister Mette Frederiksen (S) i nytårstalen.

Men ifølge Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, tøver regeringen for meget på en række politiske områder.

- Vigtige emner i statsministerens tale. Men jeg forstår ikke, at regeringen tøver.

- Vi skal have skabt et langt stærkere sundhedsvæsen, sikret mere arbejdskraft til erhvervslivet og sat gang i den grønne omstilling nu. Venstre er klar til forhandlinger, siger Ellemann-Jensen i en skriftlig kommentar.

Venstre har især de seneste uger kritiseret, at regeringen endnu ikke er kommet med sit sundhedsudspil, og Venstre har også længe efterspurgt mere udenlandsk arbejdskraft, hvilket erhvervslivet i lang tid har sukket efter.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, hørte en række interessante ting i statsministerens nytårstale, siger han til TV 2 News.

- Jeg vil godt erklære mig enig i rigtig mange af overskrifterne og tilgangene til det, der kommer frem, siger Pape.

Især regeringens åbning over for mere udenlandsk arbejdskraft bed han mærke i. Den mangler i den grad, mener Pape.

- For vi taber velfærd hver dag i det her land, fordi virksomhederne mangler arbejdskraft, så vil det kræve, at regeringen så er klar til at gøre noget ved det, siger Pape.

OVERBLIK: Udvalgte citater fra statsministerens nytårstale

Corona. Klima. Ældrepleje.

Det er nogle af de emner, som statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag aften kom ind på i sin tredje nytårstale.

Men andre temaer blev nævnt af statsministeren.

Læs her, hvad Mette Frederiksens blandt andet sagde:

* Om klima - afgift på CO2:

- I år vil vi træffe en beslutning en ny og ambitiøs afgift på CO2. Den skal sikre, at de virksomheder, der belaster klimaet, selv betaler for deres udledning.

* Om klima - grøn flytrafik:

- Senest i 2025 skal danskerne have mulighed for at flyve grønt på en indenrigsrute. Og senest i 2030 skal vi kunne flyve helt grønt, når vi flyver indenrigs i Danmark.

- Bliver det svært? Ja. Kan det lade sig gøre? Ja, det tror jeg. Vi er allerede på vej. Dygtige forskere og virksomheder arbejder på løsningerne.

* Om arbejdskraft:

- I debatten om regeringens reformudspil har erhvervslivet ønsket, at det skal være lettere at få arbejdskraft udefra. Det er vi villige til at diskutere. Men vi skal gøre det klogt.

- Vi besluttede for mange år siden, at vi ikke skal have fri indvandring til Danmark. Den beslutning ønsker vi at holde fast i. Derfor skal vi kun hente arbejdskraft ind, som der er mangel på. Det skal være for en afgrænset periode. Og det skal selvfølgelig ske på en ordentlig måde.

* Om ældreplejen:

- Jeg må bare konstatere, at jeg nu er den sjette statsminister, der problematiserer bureaukratiet. Poul Schlüter var den første. Problemerne er kun blevet større.

- Derfor har vi givet syv kommuner mulighed for at blive fri af næsten alle statslige regler på en række velfærdsområder. I det nye år vil vi tilbyde alle landets kommuner det samme. Så I lokalt kan skabe den folkeskole. Den ældrepleje. Den børnehave, I ønsker.

* Om coronavirus:

- Her og nu skal vi først og fremmest håndtere corona. Jeg ved godt, at det er en hård tid. Der er igen restriktioner. Især de steder, hvor mange mennesker mødes.

- Desværre rammer det dansk kunst og kultur. Det er et stort tab, for vi har brug for omtanken, refleksionen, indsigten og udsynet. Oplevelserne. Alt det, I skaber. Vi skal igennem vinteren. Og det kommer vi. Ikke mindst takket være vaccinerne.

* Om sundhedsvæsenet:

- Når vi står midt i en svær pandemi, er tiden ikke til at gennemføre store forandringer i sundhedsvæsnet. Men så snart det bliver muligt, vil vi fremlægge et sundhedsudspil. Det skal sikre bedre sammenhæng for patienten hele vejen gennem sundhedsvæsnet.

* Om internationalt samarbejde:

- EU startede som en kul- og stålunion. Nu kæmper vi for, at det bliver en klimaunion.

- Danmark skal være i hjertet af vores eget kontinent. For alternativet. Det findes ikke. Et svagt Europa giver et svagt vesten. Verden har behov for det modsatte.

Kilde: Statsministeriet.

OVERBLIK: Statsministre har brugt nytårstalen offensivt

Når statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag klokken 18 taler direkte til tv-seerne, sker det som led i en efterhånden gammel nytårstaletradition.

Nogle nytårstaler går hurtigt i glemmebogen, mens andre trækker varige politiske spor.

Det er Mette Frederiksens tredje nytårstale. Coronakrisen ventes at blive et tema igen. Om senest halvandet år skal det næste folketingsvalg finde sted, og derfor ventes Mette Frederiksen også at spille ud med noget konkret politik.

Her kan du få et overblik over nytårstalens historie og nogle af de mere bemærkelsesværdige taler i nyere tid:

* Første gang, en dansk statsminister holdt nytårstale, var i 1940. Her opfordrede socialdemokraten Thorvald Stauning i skyggen af Anden Verdenskrig borgerne til at holde fast i fællesskabet.

* Efter krigen blev det en fast tradition, at statsministeren holdt nytårstale til borgerne. I 1961 blev talen for første gang vist på tv.

* Nytårstalen giver statsministeren en mulighed for at tale uimodsagt til en stor del af nationen i 15 minutter. Det har skiftende statsministre brugt til at forklare regeringens politik, lancere nye politiske initiativer eller kritisere politiske modstandere.

* I 2002 brugte daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) talen til at lancere sit opgør med 'statsautoriserede smagsdommere':

- Der er tendenser til et eksperttyranni, som risikerer at undertrykke den frie folkelige debat. Befolkningen skal ikke finde sig i løftede pegefingre fra såkaldte eksperter, der mener at vide bedst. Eksperter kan være gode nok til at formidle faktisk viden. Men når vi skal træffe personlige valg, er vi alle eksperter, sagde Anders Fogh Rasmussen dengang.

* I 2011 brugte daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der havde overtaget posten som regeringschef efter Fogh, talen til et opgør med den politisk ømtålelige efterløn:

- For alle jer, der er under 45 år, foreslår vi, at efterlønnen helt afskaffes. For resten af jer vil vi ændre efterlønnen, så ændringerne er størst for de yngste af jer og mindst for de ældste, sagde Lars Løkke Rasmussen.

* I 2015 - der var valgår - sluttede daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sin tale med budskabet 'Vi skal passe på det Danmark, vi kender'. Dagen efter skød Socialdemokraterne en storstilet kampagne i gang med netop det slogan.

* I 2018 så 725.000 med på DR, da Løkke holdt sin næstsidste nytårstale. Her bebudede statsministeren et opgør med parallelsamfund. Det resulterede i 2018 i flere lovændringer, blandt andet obligatorisk vuggestue for visse børn og muligheden for at indføre skærpede strafzoner.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: