Embedsmand 'indefrøs' mink-dokumenter

Mens Statsministeriets top slettede sms'er, gjorde en afdelingschef en dyd ud af at kunne dokumentere sin egen rolle i minkforløbet

Følg Politik

Mens der i toppen af magtpyramiden i Statsministeriet siden 2020 har været en praksis med sletning af sms'er, var der under minksagen hos embedsværket en anderledes opmærksomhed på at kunne dokumentere hændelsesforløbet.

Under lørdagens afhøringer i Minkkommissionen redegjorde afdelingschef i Justitsministeriet, Anne-Mette Lyhne Jensen, således for, at hun i november 2020 hurtigt registrerede, hvordan den manglende lovhjemmel blev debatteret på Christiansborg, og at en kommissionsgranskning af sagen derfor kunne komme på tale.

Hun gik derfor i gang med at lave sin egen tidslinje i sagen, forklarede hun lørdag, da kommissionen udspurgte hende.

Artiklen fortsættes under billedet ...

Det fremgår af DRs liveblog fra afhøringen.

'Freeze'
Medlem af kommissionen, Ole Spiermann, ønskede i den forbindelse at vide, om det var Justitsministeriet, som på det tidspunkt bad de relevante embedsmænd om at 'holde på data',

- Jeg ved godt, at det er freeze på det her tidspunkt, svarede Anne-Mette Lyhne Jensen, hvorefter Ole Spiermann spurgte uddybende:

- Du vil ikke gå i gang med at slette mails eller sms’er på det tidspunkt?

Nej, svarede afdelingschefen.

Hun ønsker ikke ønsker at udtale sig yderligere, oplyser hendes bisidder, Jacob Aaes.

Sms'er undersøges fortsat
Afdelingschefens nidkære forhold til at kunne dokumentere sin egen rolle står i kontrast til den automatiske sletning af sms'er, som toppen af Statsministeriet har praktiseret fra sommeren 2020 og frem til i tirsdags, hvor slettefunktionen blev slået fra.

Artiklen fortsættes under billedet ...

- Set i lyset af, at der nu kan være ændrede vilkår omkring adgangen til sms’er, så er det vigtigt, at der er adgang til sms’er fremadrettet, sagde statsministeren, efter at hun igennem flere dage havde været udsat for massiv kritik.

Det er fortsat uvist, om der blandt de slettede sms'er er materiale, som er relevant for Minkkommissionen, og som skulle være journaliseret.

Det på trods af, at Justitsministeriets teknikere er færdige med at undersøge de relevante telefoner.

'Politiets teknikere er nu færdige med at forsøge at genskabe materiale fra de indleverede enheder. I det omfang det måtte være lykkedes at genskabe sms-beskeder fra perioden april til december 2020, vil det kræve en manuel gennemgang heraf med henblik på at identificere, om der er genskabt materiale af relevans for kommissionens arbejde', lød det fredag i en pressemeddelelse.

Ekstra Bladet har flere gange forsøgt at få svar på, hvorfor Mette Frederiksen og hendes nærmeste fortsatte med at slette sms’er, efter det blev besluttet, at minksagen skulle undersøges. Senest forsøgte Brian Weichardt at få svar i Friheden Butikscenter i Hvidovre.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.