En hel nation raser mod Barack Obama: 'Du er en hykler'

Et Obama-indlæg i Daily Telegraph, hvor han advokerer for, at Storbritannien skal forblive i EU har fået flere prominente toppolitikere til at fare i flint. Ekspert er ikke overrasket over, at Obama blander sig i valget

Den amerikanske præsident hilser på dronning Elisabeth. Det er dog ikke alle, der har taget lige så venligt i mod præsidenten, efter han har meldt sig ind i debatten om Storbritanniens medlemskab ag EU. (Foto: AP)
Den amerikanske præsident hilser på dronning Elisabeth. Det er dog ikke alle, der har taget lige så venligt i mod præsidenten, efter han har meldt sig ind i debatten om Storbritanniens medlemskab ag EU. (Foto: AP)

Barack Obama besøger i disse dage Storbritannien, hvor det allerede er lykkedes den amerikanske præsident at komme ud i et regulært stormvejr.

Den 23. juni går briterne nemlig til stemmeurnerne for at beslutte, om de skal forblive i EU. Et omdiskuteret emne blandt både den britiske befolkning og i den politiske magtelite. Derfor har det vakt furore, at Obama torsdag havde et indlæg på Daily Telegraphs hjemmeside, hvor han ikke efterlader nogen tvivl om, hvad hans holdning er til den sag,

'Lad mig som jeres ven fortælle jer, at EU gør Storbritannien endnu større. De nationer, der gør deres indflydelse mest gældende, er de nationer, der tager kollektivt ansvar. Det er det, der bliver krævet af store nationer i dag', skriver Barack Obama.

Artiklen fortsætter under billedet:

Dybt antidemokratisk
Reaktionerne mod Barack Obamas indlæg er bestemt ikke til at tage fejl af. Det britiske medie Sky News har fredag lavet en meningsmåling, hvor de stillede spørgsmålet 'Skal Obama blande sig i EU-valget'.

Her svarer 60 procent, at han skal blande sig helt uden om, mens knap 30 procent mener, at hans indlæg er helt okay. De resterende 10 procent har svaret 'ved ikke'.

Obama taler til en konference om atomsikkerhed i starten af april (Foto: AP) Politik Obama til briterne: EU gør Storbritannien endnu større

Londons magtfulde borgmester Boris Johnson er kendt som en meget stor EU-kritiker.  I en klumme i tabloid-avisen 'The Sun' fyger det med skarpe ord mod klodens mægtigste mand.

'At USA fortæller os, at vi skal give afkald på kontrollen fra vores demokrati - er et hårrejsende eksempel på princippet gør-hvad-siger-men-gør-ikke-som-jeg-gør', skriver han.

I klummen begrunder han dette synspunkt med, at USA aldrig ville kunne drømme om at have åbne grænser til for eksempel Mexico. Derfor mener han, at det er hyklerisk og et tegn på dobbeltmoral.

'Det er usammenhængende, det er inkonsekvent, og det er helt igennem hyklerisk. Det er dybt anti-demokratisk - og selv om jeg beundrer USA og dets præsident, tror jeg ikke på, at hans land på nogen måde ville ønske at være en del af sådan et projekt (EU, red)', skriver en tordnende harm London-borgmester.

Artiklen fortsætter under billedet:

Ekspert: Ikke overrasket over Obama
Briternes hårde reaktion mod Obama kommer ikke som nogen overraskelse. Det fortæller Philip Chr. Ulrich, der er Cand.mag i amerikanske studier og har et indgående kendskab til amerikansk forsvarspolitik.

Han fortæller, at det er meget vigtigt for den amerikanske sikkerhedspolitik, at briterne forbliver i EU.

- Det er vigtigt for Obama at sikre fortsat stabilitet i Europa. Europa har været en ubehagelig overraskelse for Obama gennem de seneste år. Hvis vi går tilbage til 2012 var hans grundantagelse, at Europa var et sikkert sted, der kunne være eksportører af sikkerhed.

 - Europa klarede sig selv, og nu kunne de hjælpe med at sikre resten af verden. Problemet er dog, at Europa ikke længere er eksportører af sikkerhed. Der er nemlig kommet en Euro-krise, flygtningekrise og Putin, der spøger i horisonten, så hvis Storbritannien trækker sig ud af EU, vil unionen være i en større krise, end den har været nogensinde før, siger Philip Chr. Ulrich, der skriver om amerikansk sikkerhedspolitik på Kongressen.com.

Foto: AP Politik Obama: USA og golflande vil bekæmpe IS med fuld kraft

Storbritannien og USA har historisk set haft et meget nært samarbejde sikkerhedspolitisk. Derfor kan der komme store skår i forholdet, hvis den britiske befolkning beslutter, at landet skal trække sig helt ud af EU.

- Helt tilbage fra 18-tallet har Storbritannien og USA haft et utrolig tæt forhold, hvor de har støttet hinanden med at sikre sikkerheden. Vigtigst af alt i Atlanterhavs-området, og da vi nåede op til det 20. århundrede, blev de globale partnere, fordi de var de to vestlige supermagte, siger Philip Chr. Ulrich.

- Derfor er det ikke overraskende, at Obama melder så markant ud. Det ligger ham meget nært på sinde, at der skal være ro på bagsmækken, og EU og Storbritanniens fortsatte medlemskab er helt grundlæggende for det, fortsætter han.

(Arkivfoto) Foto: AP Krimi USA sender ni Guantanamo-fanger til Saudi-Arabien

Absurde argumenter
Det virker dog ikke til, at den politiske magtelite i Storbritannien er bange for, at der kommer skår i forholdet til USA.

Det konservative parlamentsmedlem Dominic Raab var klar i mælet, da han fredag morgen kaldte Obamas argumenter absurde på et pressemøde, og beskyldte ham for kun at handle i sit eget lands interesser.

- Han ville aldrig drømme om at indføre fri bevægelighed mellem Mexico og USA. Han ville aldrig drømme om at tillade, at man tramper på den amerikanske forfatning af latinamerikanske domstole med dommere udnævnt i Venezuela eller Cuba. Og for at sige det helt klar afslutningsvis. Hvis vi spørger os selv, om Storbritannien kan klare sig bedre uden EU, vil jeg citere Obama selv: 'Yes, we can', siger Dominic Raab ifølge Daily Telegraph.

De hårde udmeldinger fra de prominente poltikere er et tydeligt tegn på, at den britiske selvforståelse er meget stærk, forklarer ekspert i amerikansk sikkerhedspolitik, Philip Chr. Ulrich.

- Det britiske imperium ligger stadig dybt i briterne, så selvom de ikke længere har det her store imperium, er de stadig et stolt folk, der vil stå på egne. Nu kommer der så en anden stat og fortæller dem, hvordan de skal forholde sig til en organisation, som det andet land ikke engang er medlem af. Det passer slet ikke med, hvordan briterne ser sig selv, siger Philip Chr. Ulrich, der dog understreger, at han ikke er ekspert i britiske forhold.

361 kommentarer
Vis kommentarer