En knytnæve til familien: Rusland vil gøre hustruvold lovligt

Vold i hjemmet skal være ganske lovligt, mener et stort flertal i Ruslands parlament, Duma

Den russiske præsident, Vladimir Putin, kan meget vel gøre vold i hjemmet helt lovligt. Foto: AP
Den russiske præsident, Vladimir Putin, kan meget vel gøre vold i hjemmet helt lovligt. Foto: AP

En lussing til sønnen eller en knytnæve til hustruen kan med stor sandsynlighed blive ganske lovligt i Putins Rusland.

Et forslag om lovligt at kunne banke sin familie er nemlig netop bestået sin andenbehandling i Ruslands parlament, Duma, med næsten fuld enighed.

Mens omkring 385 medlemmer stemte for forslaget, var blot to imod. En enkelt undlod at stemme.

Det skriver det russiske medie The Moscow Times.

Lovforslaget vil således gøre overgreb, der ikke ender med hospitalsindlæggelse, til en simpel administrativ forseelse. Det vil sige, at hvor det før var strafbart, vil man nu blot kunne se frem til en bøde, hvis man dasker lidt for hårdt til konen, manden eller børnene.

Se også: Rusland erkender systematisk doping blandt atleter

Den næste i rækken
Afkriminaliseringen af familie-volden er blot det seneste tiltag i forsøget på at bringe Rusland tilbage til dets kerneværdier, der er langt mindre liberale end herhejmme.

Det vurderer Rusland-ekspert Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker i international sikkerhed hos DIIS.

- Det er en del af en større kampagne i Rusland, hvor man ønsker at gå mere tilbage til de oprindelige værdier. Mange synes, at Rusland er blevet løsrevet fra sine normer, fordi vesten har krævet nogle ændringer, forklarer han til Ekstra Bladet.

Det er Ruslands kontroversielle homo-lov også et eksempel på. Blandt Putins borgere er det nemlig forbudt at lave nogen form for 'homoseksuel propaganda'.

Ifølge støtterne skal loven beskytte børn for homoseksualitet.

Se også: Trusselsbilleder: Frygter du Putin eller Islamisk Stat?

Glade for små-vold
Selvom det for nogle måske kan virke temmelig uforståeligt at lovliggøre vold, er langt de fleste russere faktisk glade for at gå tilbage til lovlige lussinger og små-tæsk. Sådan lyder i hvert fald vurderingen fra Rusland-eksperten.

- Det bliver positivt modtaget i offentligheden. Det blev også klappet igennem andenbehandlingen. Folk er glade for at vende tilbage til de mere traditionelle normer, lyder det.

Se også: Putin: Rusland har brug for flere venner - ikke fjender

Lovforslaget omhandler egentlig hele familien, men ifølge Flemming Splidsboel Hansen taler støtterne særligt varmt for, at lidt småvold kun kan være til gavn for børnene.

- Den russiske familie har traditionelt baseret sig på børnenes respekt for deres forældre. Lussing skal man ikke være så hysterisk om, mener de. Det er sådan, de altid har gjort, forklarer han om den gængse holdning til lovforslaget.

Sagen skal nu til tredjebehandling i parlamentet, for derefter at skulle en tur forbi præsident Vladimir Putin, der officielt kan gøre lovlige små-tæsk til en realitet.

Og alt peger på, at forslaget slipper forholdsvist gnidningsfrit igennem alle instanser, vurderer Flemming Splidsboel Hansen.

285 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere