Engell: Eritrea-sag bliver fortsat mere alvorlig

Flertal i Folketinget vil forlange en fuldstændig kortlægning af, hvad der er foregået i Eritreasagen.

Følg Politik

Et stort flertal i Folketinget vil forlange en fuldstændig granskning og kortlægning af, hvad der er foregået i Udlændingestyrelsen og Justitsministeriet i sagen om Eritrea-rapporten.

Det siger politisk kommentator Hans Engell, efter at den sygemeldte chefkonsulent i Udlændingestyrelsens dokumentationskontor Jens Weise Olesen har betegnet Eritrea-rapporten som "makværk".

- Der er ingen tvivl om, at man også vil forlange en redegørelse om baggrunden for, at to medarbejdere har fået en advarsel, hvilket jo er et ganske alvorligt tjenstligt skridt, ligesom de pågældende er sygemeldte, siger Hans Engell.

Spørgsmål: Den sygemeldte chefkonsulent tager afstand fra metoderne og siger, at det var umuligt at få en faglig begrundelse for, at det var dem, der skulle bruges. Kan der være tale om politisk bestillingsarbejde?

- Mistanken er der jo på Christiansborg. Det er helt klart, at der er foregået meget alvorlige ting i kulissen, og intet tyder på, at Folketinget vil stille sig tilfreds, før de har en fuldstændig og klar redegørelse.

- Herunder også for ministrenes ansvar i sagen, herunder Karen Hækkerup (tidligere justitsminister, red.) og Mette Frederiksen, siger Hans Engell.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har bedt Udlændingestyrelsen om en redegørelse inden jul. Engell hæfter sig ved, at Folketingets Ombudsmand tirsdag forlangte at blive orienteret, så snart den undersøgelse er afsluttet.

- Af ombudsmandens brev til Justitsministeriet fremgår, at han også ønsker fokus på de to medarbejdere, der har fået en advarsel. Det er jo her, ombudsmanden virkelig understreger, hvor alvorlig sagen er, siger Hans Engell.

Han forudser, at hvis redegørelsen fra justitsministeren ikke er fuldstændig "lydefri og en klar frifindelse", kan det ende med en større ombudsmandsundersøgelse.

- Styrken er, at det kan gå relativt hurtigt. Svagheden er, at der ikke kan indkaldes vidner, siger Hans Engell, der selv er tidligere justitsminister i Schlüter-regeringerne i 1980'erne.

- Det tegner til at blive mere og mere alvorligt. Det er en møgsag, og det tegner et billede af, at regeringen ikke har styr på udlændingeområdet, og at alting sejler, siger Hans Engell.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+